Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Helsingør
Ring 49 21 21 21

Strandgade 51,
3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Om ADVODAN Helsingør

Advodan Helsingør

Guide til boligkøb: Sådan undgår du at komme i klemme

Foråret er traditionelt højsæson for bolighandler. Her gennemgår advokat Ann-Louise Fjeldborg fra ADVODAN i Helsingør 5 ting, du skal være opmærksom på, inden du sætter din underskrift på købsaftalen.

1. Få styr på økonomien – du skal selv finansiere 5 procent
Allerførst skal du have styr på, hvor meget du kan købe for. Det afhænger bl.a. af din indtægt, om du har gæld, og om du har en opsparing.

Bankerne stiller krav om, at du skal have et vist rådighedsbeløb hver måned, efter du har betalt udgifterne forbundet med boligen og andre faste udgifter. Hvor stort rådighedsbeløbet skal være, afhænger bl.a. af, om du køber alene eller sammen med din ægtefælle/kæreste, og om du/I har børn.

Siden 1. november 2015 har det været et krav, at du selv skal finansiere fem procent af købesummen. Du kan altså som udgangspunkt kun få lån for 95 % af købesummen i banken og realkreditinstituttet.

I nogle tilfælde kan du dog godt låne til hele købesummen hos bank og realkreditinstitut. Det kan fx være, hvis du er nyuddannet, eller du flytter til en billigere bolig.

Det er også vigtigt, at du afklarer dine ønsker og behov til fremtiden. Hvis du fx planlægger familieforøgelse i den nærmeste fremtid, skal der være plads til det i økonomien – og i den nye bolig.

2. Husk advokatforbeholdet
Som forbruger kan du fortryde dit boligkøb, også selvom du har underskrevet købsaftalen. Du skal blot give sælger eller ejendomsmægleren besked inden for seks hverdage, efter både du og sælger har underskrevet købsaftalen. Du har altså altid en weekend til at tænke over købet.

Men fortrydelsesretten er dyr at bruge. Det koster én procent af købesummen at bruge fortrydelsesretten, og beløbet skal være betalt til sælger eller ejendomsmægleren inden for de seks hverdage, som fortrydelsesretten løber.

Hvis du derimod sørger for, at der bliver skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen, inden du skriver under, koster det dig ikke noget at fortryde dit køb – og fristen kan være længere end de seks hverdage.

Bed altid om, at advokatforbeholdet løber mindst tre hverdage, efter sælger har skrevet under på købsaftalen. Det er meget vigtigt, at du selv sørger for at få skrevet advokatforbeholdet ind i købsaftalen, selvom mange ejendomsmæglere efterhånden gør det som standard.

3. Hold styr på dokumenterne og få rådgivning
Når du køber bolig, får du mange dokumenter, som beskriver boligens fysiske og juridiske forhold. Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i ting som lokalplaner, servitutter, energimærkning, tilstandsrapporter og meget andet. Det er alt sammen vigtige dokumenter, og her kan en boligadvokat hjælpe med at forklare, hvad der egentlig står i dokumenterne, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Som boligkøber er det vigtigt, at du får rådgivning hos en, som udelukkende er på din side. En boligadvokat fungerer som din uvildige rådgiver. Boligadvokaten er uafhængig og får ikke provision af sælger, realkreditinstitut, banker eller andre.

Ejendomsmægleren er udelukkende sælgers rådgiver, og ejendomsmæglerens opgave er helt enkelt at sikre, at sælgeren får sin ejendom solgt på bedst mulige vilkår. Ejendomsmægleren må derfor ikke på nogen måde rådgive dig som køber.

En del ejendomsmæglere tilbyder også køberrådgivning. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at ejendomsmæglerne ikke har den samme juridiske baggrund som advokaten, og at advokaten har en ansvarsforsikring, der dækker, hvis du imod forventning ikke har fået den rette rådgivning.

4. Tegn en ejerskifteforsikring
Når et parcelhus, villa eller sommerhus bliver sat til salg, bliver der som udgangspunkt udarbejdet en tilstands- og el-rapport på boligen. Det er en byggesagkyndig, der laver rapporterne efter at have gennemgået boligen. I rapporterne bliver synlige fejl og mangler registreret.

Med en ejerskifteforsikring kan du forsikre dig mod de ukendte og skjulte fejl og mangler. Fejl eller mangler, som skyldes almindeligt slid og ælde, eller som opstår efter overtagelsesdagen, dækkes ikke af en ejerskifteforsikring.

Ejerskifteforsikringen skal være tegnet, inden du overtager nøglerne til huset. Som regel får du sammen med købsaftalen et tilbud på en ejerskifteforsikring, som sælger betaler halvdelen af.

Forsikringsselskaberne har mulighed for at lave særlige undtagelser i ejerskifteforsikringen. Forskellen i dækningen fra de forskellige selskaber kan derfor være stor. En advokat vil kunne forklare, hvad de konkrete undtagelser betyder for dig.

5. Tænk på fremtiden
Hvis du køber ejendommen sammen med din kæreste, er det altid en god idé at få lavet en samejeoverenskomst og et testamente i forbindelse med et boligkøb. På den måde er der styr på, hvad der skal ske med ejendommen, hvis I går fra hinanden, eller den ene af jer dør.

Samejeoverenskomsten er også relevant, hvis én af jer betaler et større beløb i forbindelse med boligkøbet end den anden.

Er I gift, når I køber bolig, kan I også have behov for at oprette et testamente – særligt hvis I har børn fra tidligere forhold. Med et testamente kan I sikre, at den længstlevende kan blive boende i boligen, hvis en af jer dør.

Ann-Louise Fjeldborg
VIL DU VIDE MERE?

Ann-Louise Fjeldborg

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.