Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Helsingør
Ring 49 21 21 21

Strandgade 51,
3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Om ADVODAN Helsingør

Advodan Helsingør

Nye regler på inkasso-området

Fra 1. marts skal dine debitorer til at betale en højere rente på nye betalingskrav fra dig som kreditor. Samtidig får din virksomhed en ny mulighed for at opkræve et kompensationsbeløb fra dine erhvervs-debitorer. Endeligt bliver der indført en fast betalingsfrist på 30 dage for offentlige myndigheder. Det vil hjælpe mange små og mellemstore virksomheder, der hidtil har måttet finde sig i lange kredittider.

Anja Ynill, inkasso-ansvarlig hos ADVODAN i Hillerød gennemgår de nye regler her: 

Højere rente på betalingskrav

Pr. 1. marts 2013 stiger tillægget til den såkaldte procesrente fra 7 til 8 %. Procesrenten fastsættes ved lov, og det er en del år siden, at den sidst blev reguleret. Procesrenten har indflydelse på de renter, du må opkræve på dine fakturaer, når dine kunder betaler for sent. Det skal bemærkes, at lovændringen gælder alle fakturaer udstedt efter den 1. marts 2013. Fakturaer, der er udstedt før den 1. marts 2013, er omfattet af de eksisterende regler og rentesatser.

Du skal være opmærksom på, at du over for forbrugere ikke kan forlange højere rente end procesrenten. Dette gælder uanset, om du skriver andet i din ordrebekræftelse eller faktura.

Hos erhvervskunder kan du kræve procesrenten eller en højere rente, hvis det eksempelvis er aftalt i de salgs- og leveringsbetingelser, som kunden har accepteret - eller hvis det fremgår af almindelig handelsbrug eller sædvane.

Lovændringen betyder desuden, at to erhvervsdrivende ikke længere kan aftale, at debitor ikke skal betale renter ved forsinket betaling. Det gælder også for virksomheder, der har aftaler med det offentlige.

Nyt kompensationsbeløb

Fra 1. marts kan kreditorer opkræve et fast kompensationsbeløb hos erhvervskunder, der ikke betaler til tiden.

Kompensationsbeløbet kan opkræves udover de almindelige rykkergebyrer og inkassoomkostninger, og som kreditor har du ret til at opkræve beløbet, så snart sidste rettidige betalingsdag er overskredet. I praksis er det dog op til dig at beslutte, om du overhovedet vil opkræve beløbet og hvornår i processen, du vil gøre det. Beløbet bliver fastsat af Justitsministeriet og forventes at blive 310 kr.

Betalingsfrist på op til 60 dage:

Det er ikke ualmindeligt, at små og mellemstore virksomheder oplever, at deres store kunder presser dem til at acceptere lange kredittider. Med de nye ændringer er der nu indført en fast betalingsfrist på maksimalt 60 dage mellem virksomheder - og 30 dage for offentlige myndigheder. Det er interessant, at der nu gælder nye regler for det offentlige, da det ofte kan være særdeles langsommelige med at betale til tiden.

Der findes dog en undtagelse i det tilfælde, hvor du som kreditor udtrykkeligt har godkendt en længere betalingsfrist, og hvor betalingsfristen ikke er urimelig over for din virksomhed. Hvornår en sådan aftale er urimelig, kan ikke siges med sikkerhed, før end der ligger en afgørelse fra domstolene. Denne undtagelse gælder dog ikke, hvor skyldner er en offentlig myndighed.

Reglen om betalingsfrister gælder ikke i aftaler med forbrugere.

Du kan læse mere om procesrente her

Fakta

  • Alle ændringerne sker som led i implementering af et EU-direktiv, der har til formål at bekæmpe forsinkelse med betaling i handelstransaktioner.
Anja Ynill
VIL DU VIDE MERE?

Anja Ynill

Inkassochef Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.