Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Helsingør
Ring 49 21 21 21

Strandgade 51,
3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Om ADVODAN Helsingør

Advodan Helsingør

Privat skifte: Husk at overtage ejendom på rigtig vis

Overtager du huset, når dine forældre går bort? Så er det især vigtigt at få styr på tinglysning og boliglån, ellers kan du risikere dyre udgifter og i værste fald tvangsauktion.

”Når en person dør, skal boet behandles, og det kan i grove træk ske på én af to måder: I et såkaldt privat skifte står arvingerne selv for at rydde op i boet, få lukket bankkonti, sagt lejebolig op, betale kreditorer osv., inden overskudsarven deles. Er der konflikter blandt arvingerne, kan det i stedet være en fordel med en bobestyrer, fx en advokat, der står for alt dette,” fortæller advokat Ann-Louise Fjeldborg fra ADVODAN Helsingør.

Ifølge advokaten er det, når arvingerne vælger privat skifte, at der kan opstå problemer efterfølgende.

”Nogle vælger at få rådgivning fra en advokat med papirarbejdet, herunder udarbejdelse af åbningsstatus, boopgørelse og evt. boselvangivelse. Rigtig mange vælger dog at gøre det hele selv. Hvis der er fast ejendom i boet, kan det gå galt, bl.a. fordi de ikke kender reglerne om tinglysning og lån.”

Husk at overtage lån

Hvis du som arving ønsker at overtage fast ejendom efter fx dine afdøde forældre, bør du ifølge advokaten først og fremmest sørge for én ting.

”Hvis der fortsat er lån i ejendommen, er det ikke nok at overtage huset og fortsætte med at betale af på afdrag osv. I stedet skal du kontakte bank eller anden långiver og søge om gældsovertagelse. De skal nemlig kreditgodkende dig, lige som hvis du søgte om lån til en ny bolig. Hvis du ikke gør dette, bliver lånevilkårene misligholdt, og i værste tilfælde kan långiveren begære ejendommen på tvangsauktion,” forklarer Ann-Louise Fjeldborg.

Få tinglyst din ejerret

Hvis du bliver godkendt til at overtage dine forældres lån i ejendommen, er næste skridt at få tinglyst skødet og din ejerret – den såkaldte adkomst.

”Hvis du ikke sørger for dette, kan du komme i en situation, hvor det er meget dyrere at få omlagt lån eller få tinglyst skøde, fx hvis du vil sælge. Siden du overtog ejendommen, kan den offentlige ejendomsværdi nemlig være steget betydeligt, og da du betaler et procentbeløb af ejendommens værdi i tinglysningsafgift, kan det ende med at koste dig meget dyrere end til at starte med,” siger Ann-Louise Fjeldborg.

Ann-Louise Fjeldborg
VIL DU VIDE MERE?

Ann-Louise Fjeldborg

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.744 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.744 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.