Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Helsingør
Ring 49 21 21 21

Strandgade 51,
3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Om ADVODAN Helsingør

Advodan Helsingør

Sådan undgår du fælderne ved leasing

Leasing kan for mange virksomheder være et fint alternativ til køb. Men det kræver, at du er bevidst om din virksomheds behov og nærlæser kontrakten, inden du skriver under.

Leasingaftaler er i princippet aftaler om leje. Derfor kan leasing være et attraktivt alternativ til køb, da der er mulighed for større fleksibilitet og likviditetsmæssige fordele. Men det kræver, at virksomhederne også er opmærksomme på faldgruberne.

Finansiel leasing eller operationel leasing

Grundlæggende skelnes der mellem finansiel og operationel leasing. Det sidste er korttidsleje, hvor virksomheden typisk lejer en genstand til en bestemt opgave, mens finansiel leasing er langtidsleje af eksempelvis biler eller kopimaskiner. På den måde minder finansiel leasing om køb, da virksomheden får rådighed over genstanden i længere tid. Alligevel er leasingtageren ikke beskyttet af lovgivningen i samme grad, som når man ejer selv.

Det er altid vigtigt at læse en aftale igennem, inden man skriver under. Men det er særligt vigtigt med leasingkontrakter, da aftalerne til forskel fra almindelige køb ikke er underlagt købeloven eller andre generelle regler, der beskytter leasingtageren.

Det betyder bl.a., at aftale om finansiel leasing ikke automatisk kan ophæves på trods af væsentlige fejl og mangler ved produktet. Selv aftaler med meget byrdefulde vilkår kan være stort set umulige at komme ud af," forklarer advokat Erik Matthiesen fra ADVODAN Helsingør.

Tænk langsigtet

Netop leasingkontrakternes generelle vilkår, herunder opsigelsesvarsler, er et punkt, hvor virksomheder ofte kommer i klemme. For selvom en virksomhed ifølge kontrakten kan opsige aftalen midtvejs i leasingperioden, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man undgår at skulle betale leasingydelserne i hele perioden, der typisk er 36 til 48 måneder.

"Det kan være lang tid, hvis virksomheden allerede efter et år ikke længere har behov for en ekstra bil, men stadig er forpligtet til at betale i yderligere to-tre år. Derfor er det afgørende, at virksomhederne kender vilkårene og vurderer deres behov i hele leasingperioden, inden de vælger at lease," understreger Erik Matthiesen og fortsætter:

"Det betyder, at især håndværksvirksomheder og andre konjunkturfølsomme brancher skal tænke sig rigtig godt om, når de overvejer langvarige leasingaftaler. Rammer krisen pludseligt, er det relativt nemt at skille sig af med ti mand, men det er straks sværere eller i hvert fald dyrt med leasingbilerne."

Risiko for værditab

Selv når en leasingkontrakten udløber, risikerer virksomhederne at rende ind i nye problemer. Især ved finansiel leasing, der minder om et traditionelt køb, kan leasingtageren være forpligtet til at finde en ny køber til bilen eller maskinen, hvis ikke man selv ønsker at købe den.

"En ting er at skulle finde en ny køber. Men virksomheden hænger også på et eventuelt værditab. Er værdien ved leasingperiodens udløb fx fastsat til 100.000 kroner, men kan bilen kun sælges for 80.000 kroner, så skal leasingtager betale differencen. Desværre opdager mange først faldgruberne, når problemerne opstår, og på det tidspunkt er det stort set umuligt at rydde op i," påpeger Erik Matthiesen, der derfor anbefaler at få leasingkontrakter gennemgået af en advokat.

Erik Matthiesen
VIL DU VIDE MERE?

Erik Matthiesen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.