Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Holbæk
Ring 70 30 10 06

Gl. Ringstedvej 61,
4300 Holbæk
Tlf: 70 30 10 06
post4300@advodan.com

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Holbæk

Nye ejendomsvurderinger får konsekvenser for boligejere

Skatteministeren har netop fremsat det endelige lovforslag, som skal danne rammen om de nye boligskatter. For boligejere, især i hovedstadsområdet, vil det få betydelige konsekvenser for økonomien.

Artiklen er opdateret 23. oktober, efter skatteminister Morten Bødskov har meddelt, at det nye boligskattesystem er udskudt til 2024.

Ifølge lovforslaget vil de nye ejendomsvurderinger af ejerboliger blive udsendt fra sommer 2020 og frem til år 2022. Oprindeligt skulle de have været udsendt i anden halvdel af 2020.  

”Det er altså her, at du som boligejer kan forvente en betydelig stigning i boligskat, hvis du er ejer af en dyrere bolig. Forventeligt vil især ejerlejlighedernes grundskyld – altså værdien af grunden – i storbyerne blive sat kraftigt op. Det sker, fordi grundskylden før har været meget lavere end i et parcelhus til samme pris. Det har skabt en ubalance, som der nu skal rettes op på”, forklarer advokatfuldmægtig Anna Øding Bjerregaard fra ADVODAN Holbæk København.

Skat estimerer, at ca. 6 ud af 10 boligejere skal betale mindre i boligskat, imens de resterende 4 ud af 10 boligejere skal betale mere.

Højere beskatning – lavere boligværdi

Den nye beskatning vil for de boligejere der skal betale mere i skat, dog først få virkning fra det tidspunkt hvor boligen sælges. Hvis du er nuværende ejer af fx en dyr ejerlejlighed i København, beholder du din eksisterende beskatning. Grundskylden bliver simpelthen ”indefrosset” – bortset fra et bagatelbeløb på 500 kr., indtil du sælger lejligheden.

Til gengæld vil den højere beskatning få den konsekvens, at boligen ligeledes vil falde i værdi. I de dyre boligområder såsom København og Aarhus, forventes boligerne at falde med ca. 10 % i værdi imens boligerne i yderområderne, hvor boligskatten forventes at blive lavere, vil stige i værdi.

Fra prøvevurderinger til bindende vurderinger

Forud for de bindende vurderinger, skal et stort antal prøvevurderinger bruges til at teste systemets sagsgang og nøjagtighed. Prøvevurderingerne skulle efter planen have været udsendt, inden årets udløb. Men da man ikke kan få vurderingerne klar i tide, er dette indtil videre udskudt til 2022.  

Ifølge lovforslaget vil de ikke få skattemæssige konsekvenser for boligejerne, men vil derimod give boligejerne mulighed for at give feedback.  

”Boligejere der har betalt skat af en for høj vurdering siden 2011, vil fra 2021 til og med 2022 få tilbagebetalt pengene. Boligejere der skal betale mere i skat, vil først efter et salg i 2024 blive opkrævet den højere boligskat, som de måtte blive pålagt i perioden til og med 2022. Boligejerne vil således ikke blive opkrævet med tilbagevirkende kraft fra før 2024, men fra og med 2024”, siger Anna Øding Bjerregaard.

Baggrunden for de nye ejendomsvurderinger

Snakken om nye ejendomsvurderinger startede allerede tilbage i 2013, da Rigsrevisionen i en rapport fastslog, at der var et stort antal fejlvurderede ejendomme.

”Ejendomsvurderingerne på et stort antal parcelhuse har vist sig at være for høje, samtidig med at ejendomsvurderingerne for ejerlejligheder i København og Aarhus har vist sig at være for lave i forhold til lejlighedernes reelle værdi”, fortæller Anna Øding Bjerregaard og fortsætter:

”Derfor indgik Folketinget et forlig tilbage i 2016 om nye ejendomsvurderinger. Og det er så dem, der ifølge skatteministeren får effekt fra 2024”

Anna Øding Bjerregaard
VIL DU VIDE MERE?

Anna Øding Bjerregaard

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.