Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Lyngby
Ring 45 88 05 55

Toftebæksvej 2,
2800 Kgs. Lyngby
Tlf: 45 88 05 55
lyngby@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Lyngby

Hvordan skal virksomheder håndtere sexchikane på arbejdspladsen?

Det er vigtigt, at du som virksomhed ved, hvordan du skal håndtere sager om sexchikane - ligesom der bør arbejdes på at forebygge. En politik om sexchikane kan være en løsning, hvor der i nogle virksomheder skal en decideret kulturændring til.

“Det er vigtigt, at du som arbejdsgiver signalerer, at du ikke finder sexchikane acceptabelt på arbejdspladsen. Det kan gøres på flere måder, men en oplagt måde er at skrive det ind i personalehåndbogen, at sexchikane er uacceptabelt. Nøjagtig som virksomhedens politikker om alkohol, mobning og alle de andre ting, der påvirker arbejdsmiljøet,” siger Trine Irmang Østengaard, advokat hos ADVODAN Lyngby.

Klarlagte retningslinjer giver tryghed

Som virksomhed skal du beskytte dine medarbejdere. Derfor skal du være på forkant med de problemer, der kan opstå. Ved at have udarbejdet en politik omkring sexchikane er det nemmere at reagere på det og hjælpe den forurettede medarbejder.

Samtidig er det nemmere for medarbejderne at sige fra, hvis de ved, hvem de skal henvende sig til. “Nogle gange er det ikke lige for, hvem man, som medarbejder, skal henvende sig til. Derfor er det vigtigt, at der er nedfældet klare retningslinjer, der også klarlægger roller og ansvar, så der ikke er nogen tvivl om, hvor medarbejderen skal gå hen,” siger Trine Irmang Østengaard.

Omvendt skal arbejdsgivere passe på med på forhånd fast at definere sexchikane. For det kan komme i mange forskellige former, og folks grænser er forskellige. I ligebehandlingsloven er sexchikane defineret som ‘enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.’

Derimod er det vigtigt, at du altid tager henvendelserne seriøst. “Du skal undersøge hele sagen, lytte til den forurettede, men også høre den anden part - og gøre det diskret. Og hvis det viser sig, at der er tale om sexchikane, så skal der følges op. Det kan enten være med en advarsel, en omplacering af medarbejderen eller i værste fald afskedigelse. Det afhænger af, hvor groft det har været,” siger Trine Irmang Østengaard.

Det er vigtigt, at der er en sanktion af en art. Det er en nødvendig følge, hvis der er en politik omkring det. Ellers er det nytteløst at have det stående i personalehåndbogen.

Ved at tage alle henvendelser seriøst kan du som virksomhed også lære af det og både blive bedre til at håndtere det og i bedste fald komme sexchikanen til livs på arbejdspladsen.

Virksomheder skal være proaktive i at ændre kulturen

Hvis du har en virksomhed, hvor sexchikane i større eller mindre grad er en del af kulturen, bør du proaktivt arbejde for at ændre det. Her skal der i højere grad være fokus på problemet, og det skal gøres til en ting, der frit kan tales om.

#MeToo-kampagnen har allerede gjort meget for, at der er kommet fokus på det, og gjort det mindre tabubelagt. Men virksomhederne er stadig nødt til at bakke op om det, især hvis de ved, at der er problemer med kulturen på arbejdspladsen.

“Udover at have tilkendegivet en nul-tolerance over for sexchikane i personalehåndbogen, bør du som virksomhed have fokus på det for at ændre det. Det kommer ikke af sig selv. Derfor er du nødt til selv at åbne dialogen og gøre det klart, at det ikke er acceptabelt,” siger Trine Irmang Østengaard.

Hendes indtryk er også, at #MeToo har gjort, at der bliver talt mere om, hvad der er ordentlig adfærd og god omgangstone, og hvad der ikke er – ligesom det er hendes indtryk, at der i langt højere grad bliver sagt fra, når grænserne er ved at blive overskredet.

Trine Irmang Østengaard
VIL DU VIDE MERE?

Trine Irmang Østengaard

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.