Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Bygningsreglement

Bygningsreglementet er fra 01.07.2017 blevet forenklet - og det er blevet nemmere at opføre små bygninger på egen grund. Byggeriet skal dog stadig overholde de gældende regler om eksempelvis størrelse og afstande. Boligrådgiver Anette Clausen fra ADVODAN Lolland-Falster gennemgår reglerne for mindre byggerier på privat grund her.

 

Regler for anmeldelse
Du må bygge fx nyt skur, carport mv., hvis arealet af de sekundære bygninger efter nyopførelsen ikke overstiger 50 m2.

Tjek lokalplaner og servitutter
Når du bygger på egen grund, er det som udgangspunkt bygningsreglementet der gælder. Men husk altid at tjekke, om der er særlige lokalplaner, tinglyste servitutter eller deklarationer. De går nemlig forud for bygningsreglementet. Hvis du undlader at overholde en lokalplan eller en servitut, kan du i sidste ende få et påbud fra kommunen om at fjerne det, du har bygget.

Tjek Ledningsejerregistreret
Hvis du selv laver gravearbejdet, skal du også huske at tjekke Ledningsejerregistret (LER). Bygger du oven på en ledning, risikerer du nemlig at skulle flytte byggeriet. Det er ikke kommunens ansvar at gøre dig opmærksom herpå. Hvis du har en entreprenør til at foretage gravearbejdet, er det entreprenøren, der har ansvaret i forhold til dig som bygherre for at sende den såkaldte graveforespørgsel til LER.

Byg korrekt mod skel
Det er altid en god idé at fortælle din nabo om dine byggeplaner, inden du går i gang. En god dialog kan forebygge mange nabokonflikter. Du må gerne opføre småbygninger i skel, men du skal overholde en række betingelser. Fx må den samlede længde af de sider, der vender mod skel, højst være 12 meter. Bygningens ydervægge eller tagmål inden for 2,5 meter fra skel må ikke være højere end 2,5 meter. Der må heller ikke være vinduer, døre eller andre åbninger mod skel, og tagvandet skal holdes på egen grund.

Overskrid ikke bebyggelsesprocent
Bebyggelsesprocenten for parcelhusgrunde er som regel på 30 procent (For sommerhuse 15 procent). Bebyggelsesprocenten beregnes ved at sammenholde det samlede boligareal i huset plus øvrige småbygninger som fx carport, udestuer, overdækkede terrasser mv. med grundens størrelse.

Det er dog kun det antal m2 i småbygninger mv., der overstiger 35 m2 (20m2 for rækkehuse), som skal medregnes. Overskrider du bebyggelsesprocenten kan kommunen kræve, at du nedriver den merbebyggelse, der overskrider det tilladte areal.

Opdater BBR
Når dit byggeprojekt står færdigt, skal det registreret i BBR (Bygnings- og Boligregistret) Det er dit ansvar som boligejer, at oplysningerne om din ejendom er korrekte. Er de ikke det, kan det få konsekvenser – ikke mindst hvis du skal sælge ejendommen.

Informer dit forsikringsselskab
Husk at informere dit forsikringsselskab, når du har bygget en ny carport eller lignende. Det er vigtigt, at du får bygningen med ind under din husforsikring.

Anette Clausen
VIL DU VIDE MERE?

Anette Clausen

Ejendomsmægler Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.