Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

COVID-19: Har I udfordringer med at levere eller få leveret som aftalt?

Syge, antallet af smittede i karantæne og de omfattende foranstaltninger imod COVID-19 betyder, at der er virksomheder, der har svært ved at leve op til de aftaleforpligtelser, som de har indgået aftale om før virusudbruddet.

Hvor forståeligt det end er, så betyder det, at der nu er en øget risiko for, at der er leverandører og samarbejdspartnere, der ikke kan opfylde de forpligtelser, som der er indgået aftale om på grund af COVID-19, og som for eksempel medfører en væsentlig forsinket levering. Opfylder jeres virksomhed ikke jeres forpligtelser kan I risikere at blive mødt med erstatningskrav.

Hvis I i en aftale ikke har et vilkår, der regulerer ekstraordinære begivenheder, er der i Danmark mulighed for at opnå ansvarsfrihed efter et generelt force majeure-princip. COVID-19 kan i tilfælde heraf udgøre en force majeure-begivenhed, hvis det som følge af COVID-19 vurderes, at det ikke vil være muligt at opfylde jeres aftaleforpligtelser.

Hvorvidt COVID-19 er en force majeure-begivenhed, der medfører ansvarsfrihed for erstatningskrav, afgøres efter en konkret vurdering i det enkelte aftaleforhold. Du bør dog være særligt opmærksom på, at COVID-19 ikke per automatik kan vurderes at udgøre force majeure-begivenhed, der medfører at I eller fx en af jeres leverandører kan slippe ud af forpligtelser i en aftale,

Hvis I i en aftale har et vilkår om force majeure, så afgør ordlyden af aftaleteksten eller en fortolkning af teksten, om COVID-19 kan medføre, at I eller den anden aftalepart kan friholdes for at blive mødt med et erstatningsansvar.

Hvis aftaleteksten i force majeure-vilkåret udtømmende oplister de begivenheder, der i aftaleforholdet betegnes som force majeure-begivenheder uden at angive epidemier, pandemier eller andre globale sundhedskriser, vil en aftalepart som udgangspunkt ikke kunne påberåbe sig COVID-19 som en ansvarsfrihedsgrund.  Udover at ordlyden skal omfatte den konkrete situation, så skal I eller den anden aftalepart også kunne redegøre for, at udbruddet af COVID-19 konkret har forhindret eller forsinket den pågældende ydelse.

Der er flere betingelser, der skal opfyldes, for at gå fri for erstatningsansvar som følge af force majeure. Disse omfatter bl.a. at der skal være tale om udefrakommende omstændigheder, som det på forhånd er klart, at I eller den anden aftalepart ikke kunne have forudset og som umuligt kunne afværges.

Generelt er det svært i Danmark at slippe for et erstatningsansvar med henvisning til force majeure. Selv om COVID-19 er omfattende, så er det ikke givet, at COVID-19 generelt udgør force majeure i en hvilken som helst situation. Det afgøres af en række vurderinger om fx udskydelse af leverancer, forsinkede betalinger osv. kan anses for misligholdelse og udløse erstatningsansvar eller ej.

Nina Munk Andersen
VIL DU VIDE MERE?

Nina Munk Andersen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.