Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Du har mange forpligtelser som udlejer

Sørg for at have styr på dine forpligtelser, hvis du lejer din bolig ud. Som udlejer er du underlagt en række regler og krav, som du gør klogt i at kende – ellers risikerer du dyre overraskelser.

Private boligejere, som lejer deres bolig ud, fordi de ikke kan sælge den, tænker nok ofte, at lejeindtægten er et godt bidrag til betalingen af ydelserne på boligen. Men det er min opfattelse, at mange glemmer, at der også følger mange forpligtelser med som udlejer." Det forklarer advokat Tina Høpfner fra ADVODAN Maribo.

Hun understreger, at lejelovens formål er at beskytte lejer, og derfor er det nødvendigt, at udlejer kender reglerne og overholder dem.

Uforudsete udgifter
Inden du vælger at blive udlejer, er der flere forhold, du skal overveje. Har du fx tid og lyst til at være vicevært? Eller vil du betale dig fra det, hvis der pludselig er vand i kælderen, eller fyret slår fra?

"Du skal forberede dig på, at der kan dukke uforudsete udgifter op, når du lejer din bolig ud. Lejer du fx boligen ud med hårde hvidevarer, så kan lejer som udgangspunkt kræve, at de bliver udskiftet, hvis de går i stykker. Lejere har også mulighed for at klage til Huslejenævnet, hvis de er utilfredse med lejemålet, og så risikerer du at blive pålagt at udbedre eventuelle fejl. Det er altså helt nødvendigt, at du vedligeholder din bolig, så den altid er i ordentlig stand", påpeger Tina Høpfner.

Depositum og forudbetalt leje
Inden du udleverer nøglen til lejer, skal du sørge for at have styr på lejekontrakten. Få eventuelt din advokat til at gennemgå den, så du er sikker på, at den er fyldestgørende. Herudover skal du sørge for at opkræve et depositum, svarende til tre gange den månedlige husleje og tre måneders forudbetalt leje.

"Depositummet skal i princippet dække udgifterne til en eventuel istandsættelse af skader, som lejer har forårsaget. Viser det sig, at depositummet ikke dækker skaderne på boligen, så har du en frist på 14 dage efter, lejer er flyttet til at fremsætte krav om, at skaderne skal udbedres. Overholder du ikke fristen, så står du selv med udgiften", oplyser Tina Høpfner.

Den forudbetalte leje skal dække lejetabet, hvis lejer ikke betalejer huslejen. Sker dette er der særlige regler for, hvordan du skal agere som udlejer.

Opkrævning af acontobeløb
Ifølge advokaten er det vigtigt, at der i lejekontrakten fremgår et acontobeløb, som skal dække forbrug af vand og varme. Fremgår det ikke af lejekontrakten, så kan det være vanskeligt at opkræve beløbet hos lejer.

"Dækker acontobeløbet ikke udgiften, så skal du være opmærksom på at overholde de frister, der gælder for opkrævning af ekstrabetaling hos lejer. Overholder du ikke fristerne, så risikerer du selv at stå med ekstrabetalingen. Ønsker du efterfølgende at hæve acontobeløbet, så gælder der også særlige regler for, hvordan det skal varsles", fortæller Tina Høpfner.

Tina Høpfner
VIL DU VIDE MERE?

Tina Høpfner

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.