Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Erhvervsejendom: Ejerskab kræver mange overvejelser og mere administration

Når du ejer af en eller flere erhvervsejendomme, har du mange løbende forpligtelser og overvejelser, som du er nødt til at gøre dig. Du vil opleve mere administration end som lejer, men det kan også optimere din situation, hvis du gør det rigtigt.

Erhvervsadvokat Lars Stuckert fra ADVODAN i Maribo har stor erfaring med rådgivning af erhvervsdrivende om køb og salg af erhvervsejendomme. Her gennemgår han nogle af de forhold, du skal være opmærksom på som ejer af en erhvervsejendom.

Planforhold:

De planlovsmæssige forhold er afgørende for ejendommens anvendelsesmuligheder, både på kort som på lang sigt. Ved køb og investering i en erhvervsejendom bør køber/ejer løbende være ajour med de gældende regler, kommune- og lokalplaner samt de lokalepolitiske overvejelser, som løbende pågår. Mange ejere har oplevet af kravene til produktionsvirksomheder er blevet skærpet, blandt andet fordi et oprindeligt by-beliggende eller bynært industrikvarter ændrer status til lettere industri eller beboelseskvarter.   

Energimærkning:

Når du ejer en erhvervsejendom, har du pligt til løbende at opdatere energimærkningen. Kravene er forskellige alt efter hvilken type bygning, du ejer. Fx skal landbrugs- og industribygninger ikke energimærkes, mens andre typer bygninger skal.

Forsikringer:

Du har pligt til at holde styr på dine forsikringer. En forsikring skal ajourføres, når der kommer flere værdier i ejendommen, eller hvis du ændrer anvendelse i ejendommen. Det kan fx være, at du starter nye aktiviteter op, som er særligt farlige – gør du det, har du pligt til at oplyse det til dit forsikringsselskab.

Miljøgodkendelser:

Hvis ejendommen ændrer anvendelse, skal du også huske at indhente eventuelle miljøgodkendelser fra de relevante myndigheder. Har du ikke de rigtige tilladelser, risikerer du bøder eller i sidste ende, at din virksomhed må lukke.

Ejendomsvurdering:

Som virksomhedsejer bør du være opmærksom på værdien af din erhvervsejendom. Gør du ingenting, risikerer du, at ejendomsskatten for din erhvervsejendom er for høj. Bemærk dog, at den offentlige ejendomsvurdering er blevet suspenderet. Hvis der ikke er sket større ændringer på din erhvervsejendom, vil der derfor ikke blive foretaget en ny offentlig ejendomsvurdering af din bolig før tidligst i 2019. Indtil da gælder ejendomsvurderingen fra 2012, medmindre der i forbindelse med ombygning eller nybygning er sket omvurdering.   

Særskilt ejendomsselskab:

Overvej om du bør eje dine erhvervsejendomme i et ejendomsselskab, som således er adskilt fra selve driften i din virksomhed. Det kan have betydning, hvis virksomheden (driften) må indstilles – fx som følge af konkurs. Det giver en højere sikkerhed og mulighed for at bevare værdier (ejendom), der ikke er omfattet af konkursen. Flere selskaber, eksempelvis et holdingselskab, der ejer både ejendoms- og driftsselskab, kræver lidt mere administration – men giver mere sikkerhed.

Salg af anparter:

Hvis ejendommen er ejet af et selskab kan en overdragelse af ejendommen ske ved salg af anparterne i ejendomsselskabet til den nye ejer. Når du sælger ejendommen på denne måde, undgår køber at betale tinglysningsafgift. Sælges ejendommen ikke via anparter, skal køber betale for tinglysning af ejerskiftet, hvilket kan være ret mange penge, hvis det drejer sig om en dyr ejendom.

Exit-strategi:

Du bør altid have en exit strategi for dine erhvervsejendomme. Det kan godt være, at du ikke har planer om at lukke eller flytte din virksomhed lige nu, men du bør alligevel have en afklaret holdning til, hvad der skal ske med din ejendom på sigt.

Vil du sælge, hvis der kommer en interesseret køber? Kunne du overveje at sælge til et investeringsselskab og bo til leje i stedet? Eller hvad skal der ske, hvis der kommer en køber til din virksomhed, som gerne vil købe driften, men ikke dine erhvervsejendomme? Du bør fremtidssikre din situation ved at have gennemtænkt disse situationer i god tid. 

Generationsskifte:

Du bør også tænke dine erhvervsejendomme ind i en eventuelt plan om generationsskifte. Er dine ejendomme attraktive nok for de fremtidige ejere? Er der udvidelsesmuligheder, og er placeringen rigtig på lang sigt? Tag gerne din advokat med på råd, så du og din virksomhed står bedst muligt den dag du skal give bolden videre til næste generation.

Lars Stuckert
VIL DU VIDE MERE?

Lars Stuckert

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.