Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Netværksmodel giver virksomheder nye muligheder

Femern Bælt-forbindelsen er det største byggeprojekt i Danmark nogensinde. Det giver opgaver til en lang række virksomheder – også de små og mellemstore. Det skyldes blandt andet FB Suppliers, som er et netværk, der samler lokale håndværks- og serviceydelser i et one point of contact-koncept.

Små og mellemstore virksomheder har normalt ikke mange muligheder for at byde ind på opgaver i så store projekter som Femern Bælt-forbindelsen. Men det har netværket FB Suppliers lavet om på.

Lars Stuckert og Susanne Wemmelund
Lars Stuckert fra ADVODAN og Susanne Vemmelund fra FB Suppliers.

Netværket samler de lokale virksomheder i en såkaldt one point of contact-forretningsmodel, hvor flere underleverandører er sammen om at udføre opgaven, men kun har én kontakt ind til et eller flere af de konsortier, som skal stå for byggeriet.

”Vores formål er at skabe lokal vækst og arbejdspladser ved at give de lokale virksomheder mulighed for at få en bid af det kæmpestore projekt, som Femern-forbindelsen er. Til gengæld får konsortierne hurtig og nem adgang til kompetencerne fra en lang række leverandører,” fortæller Susanne Vemmelund, Sales and Development Manager i FB Suppliers.

”Vi skal sikre, at konsortierne og bygherre bliver en succes. De skal koncentrere sig om at gøre det, de er specialister i, så sørger vi for resten,” tilføjer hun.

Og hele tankegangen omkring FB Suppliers er en rigtig fornuftig løsning, mener advokat Lars Stuckert fra ADVODAN i Maribo. Han er med som rådgiver i netværket, og han kan se en række fordele i konstellationen.

”Mindre virksomheder har en naturlig begrænsning i forhold til at matche de helt store udbud. Derfor er man nødt til at alliere sig med nogle andre, i dette tilfælde igennem FB Suppliers. Men netværksmodellen giver også konsortierne mulighed for at spare
tid på en masse koordinering. Tid de så kan bruge på andre ting,” siger han.

Enmandsvirksomheder kan også være med
FB Suppliers håber at kunne levere alt fra tandbørster til specialistviden til byggeriet. Derfor er det også vigtigt, at de lokale aktører er bredt repræsenteret i form af både små og store håndværks- og servicevirksomheder.

”Vi laver ikke eksklusiv-aftaler. Det vil sige, at vi sagtens kan have flere tømrere i netværket. Det gør det muligt for selv enmandsvirksomheder at være med,” siger Susanne Vemmelund.

Og alle virksomheder kan ansøge om at være med i FB Suppliers, hvor en bestyrelse vurderer, om den enkelte ansøger lever op til kravene, som både er de gængse lovmæssige krav og specifikke krav fra bygherre.

Forarbejdet er vigtigt
FB Suppliers arbejder lige nu på at få kørt medlemsvirksomhederne i stilling, så man hurtigt kan trække deres ressourcer ind, når de endelige konsortier er valgt. Det betyder, at medlemmerne allerede nu er inddelt i arbejdsgrupper.

”Vi har otte grupper, blandt andet en rådgivningsgruppe,hvor Lars Stuckert fra ADVODAN indgår. Det er nemlig meget vigtigt, at det kontraktuelle er i orden, inden vi går i gang. Det nytter ikke noget, at vi står midt i et byggeri, og der så viser sig
at være uoverensstemmelser,” siger Susanne Vemmelund.

Lars Stuckert fremhæver da også forarbejdet som en meget vigtig proces, når man skal indgå i et netværk.

”De endelige konsortier bliver først valgt om et års tid. Det giver os mulighed for at have alt på plads, så vi kan rykke, så snart bygherre er klar til det. Det er meget vigtigt at få afklaret grundlæggende forhold som finansiering, ansvarsfordeling og risiko på forhånd, og jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der skal samarbejde at tage sig tid til denne del,” siger han.

FAKTA OM FB-SUPPLIERS:

  • Mere end 100 virksomheder har indtil videre valg at blive medlem af FB Suppliers, men antallet stiger hele tiden.

  • Alle virksomheder uanset størrelse eller geografi kan søge om medlemskab til FB Suppliers.

  • FB Suppliers har en administration på tre medarbejdere plus en meget aktiv bestyrelse på fem personer.

  • FB Suppliers er bakket op af en økonomisk stærk funderet ejerkreds bestående af blandt andre Parken Entertainment og Blue Water Shipping.

  • Bygherre forventes om cirka et år at udvælge de konsortier, som skal udføre tunnel-byggeriet. Der er ni konsortier med i opløbsfasen, og FB Suppliers er i dialog med alle ni.

 Læs mere om FB Suppliers her

Lars Stuckert
VIL DU VIDE MERE?

Lars Stuckert

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.