Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Uberettigede tv-overvågning

Højesteret har den 2. marts 2020 tilkendt en nu tidligere medarbejder torterstatning for hendes tidligere arbejdsgivers uberettigede tv-overvågning af hende.

Formålet med tv-overvågningen af medarbejderen var bl.a. at denne skulle bruges til at disciplinere medarbejderen og kontrollere, at hun udførte hendes arbejde korrekt. Den anvendte tv-overvågning havde således et betydeligt omfang og foregik løbende.

Højesteret fandt, at der ikke forelå saglige og nødvendige grunde, i form af arbejdsmæssige eller sikkerhedsmæssige forhold, til at anvende tv-overvågning over for medarbejderen som sket. Højesteret fandt på baggrund heraf, at anvendelse af tv-overvågningen overskred, hvad der er tilladt efter arbejdsgiverens ledelsesret og efter den – dagældende – persondatalov.

Spørgsmålet var herefter, om medarbejderen kunne kræve torterstatning.

Højesteret udtalte i den forbindelse, at en overskridelse af grænserne efter ledelsesretten og persondatalovgivningen i forbindelse med en arbejdsgivers anvendelse af tv-overvågning over for en ansat ikke i sig selv vil udløse et krav på godtgørelse for tort efter erstatningsansvarslovens § 26, stk. 1. Det vil derfor bero på en konkret vurdering af den enkelte sag, om der skal tildeles torterstatning.

Højesteret lagde vægt på, krænkelsen i den konkrete sag bestod i, at tv-overvågningen i et betydeligt omfang er anvendt til at kontrollere medarbejderen løbende under udførelsen af hendes arbejde – og at dette var uden saglig grund. Højesteret fandt at medarbejderen herved havde følt sig konstant overvåget og at dette havde medført en stor psykisk belastning.

På den baggrund tilkendte Højesteret medarbejderen torterstatning på kr. 20.000,00, idet tv-overvågningen havde haft den fornødne grovhed og været egnet til at krænke medarbejderens selv- og æresfølelse.

Rasmus Lindsten
VIL DU VIDE MERE?

Rasmus Lindsten

Advokat Vis faglig profil
Simon Mortensen
VIL DU VIDE MERE?

Simon Mortensen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.