Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Undgå konflikter om fartbøder i firmabilen

En ændring i færdselsloven betyder, at du som arbejdsgiver fremadrettet hænger på bøden, hvis dine ansatte kører for stærkt i firmaets bil. Derfor bør du tage en snak med dine medarbejdere om fartkultur i virksomheden og samtidig forberede medarbejderne på, at eventuelle bøder kan trækkes i lønnen.

Fra den 1. februar er det ejeren af bilen, der skal betale en eventuel fartbøde – og ikke føreren af bilen. Det får i praksis den konsekvens, at det nu i udgangspunktet er arbejdsgiveren, der skal betale fartbøden, hvis en medarbejder kører for stærkt i firmabilen. Men som arbejdsgiver kan du godt sende regningen videre til den rette medarbejder, hvis du på forhånd har skrevet det ind i kontrakten med medarbejderen, fortæller ADVODAN-advokat Tina Høpfner.

”Lovændringen betyder, at det nu er arbejdsgiverens opgave at indhente betaling for bøden hos medarbejderen, hvis vedkommende har fået en fartbøde. Vil medarbejderen af en eller anden årsag ikke betale, så hænger arbejdsgiveren på regningen. For at undgå konflikter vil jeg anbefale, at arbejdsgiveren på forkant sætter det på dagsordenen i virksomheden og laver de nødvendige justeringer i kontrakterne”, forklarer Tina Høpfner og fortsætter:

”Det er en god ide at tage en snak med medarbejderne om de nye regler, så de er bekendt med dem og de konsekvenser, de fører med sig. Herudover skal der laves et tillæg til ansættelseskontrakten, hvor det klart og tydeligt står, at en eventuel fartbøde vil blive modregnet i medarbejderens løn. Arbejdsgiver kan også med fordel skrive det ind i personalehåndbogen”.

Download ikon
Download eksempel på tillæg til ansættelseskontrakten

Fakta om lovændringen  

  • Lovændringen trådte i kraft 1. februar 2015.

  • Ved hastighedsforseelser, hvor føreren af bilen kører op til 30 procent for stærkt, hæfter bilens ejer for forseelsen, selvom han eller hun ikke var føreren af køretøjet på forseelsestidspunktet.

  • Ved hastighedsforseelser, hvor føreren af bilen kører mere end 30 procent for stærkt, vil det fortsat kun være føreren af køretøjet, der hæfter for bøden.

  • Hvis føreren af bilen inden 30 dage selv erkender at have overtrådt hastighedsreglerne, så pålægges ejeren af bilen ikke ansvaret.

 

Tina Høpfner
VIL DU VIDE MERE?

Tina Høpfner

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.