Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Virksomheders brug af Facebook

Mange virksomheder benytter muligheden for at komme tæt på deres kunder ved brug af Facebook.

En virksomhed er administrator af sin egen Facebook-side. Facebook er ansvarlig for behandling af data idet den indsamlede data blandt andet benyttes af Facebook til at målrette reklamer til brugerne og dermed afgør til hvilke formål dataene behandles.

 

EU-domstolen (herefter: Domstolen) har i sag C-210/16 truffet afgørelse den 5. juni 2018 vedrørende af-grænsningen af registeransvarlige ved virksomheders brug af Facebook-fansider.

Domstolen fandt, at både administrator af Facebook-siden og Facebook er dataansvarlige. Det betyder, at virksomheder med en Facebook-side ikke kan forlade sig på, at Facebook er dataansvarlig – virksomhederne har selv et ansvar for overholdelse af persondataforordningen og den danske databeskyttelseslov.

Domstolen har i dommen særlig fokus på om og i hvilket omfang administratoren af en Facebook-fanside bidrager til sammen med Facebook at afgøre, til hvilke formål og med hvilke hjælpemidler der foretages behandling af personoplysninger.

Der lægges vægt på, at der særlig for oprettelse af en fanside på Facebook indgås en aftale mellem Face-book og virksomheden, hvorved virksomheden underskriver vilkår for brug af denne. Vedkendelsen af disse vilkår medfører, at Facebook får mulighed for at placere cookies på de besøgendes computer, når ved-kommende besøger siden – også selvom vedkommende som besøger fansiden ikke har en Facebook-konto.

Domstolen lægger i sin afgørelse endvidere vægt på, at virksomheden ved oprettelse af en fanside foreta-ger en indstilling af behandlingen af personoplysninger, som målretter udarbejdelsen af statistikker til de målgrupper virksomheden har og de aktiviteter som virksomheden foretager. Det er herefter muligt at trække anonymiserede personoplysninger ud fra valgte kategorier, således at man kan udsøge de person-grupper, man ønsker at nå ud til.

Virksomheden bidrager dermed ved sine indstillinger til indsamling af personoplysninger, til at afgøre for-mål og hjælpemidler til behandling af personoplysninger om brugerne af fansiderne.

Domstolen kommer på denne baggrund frem til, at der består et delt dataansvar mellem Facebook og ad-ministratoren af fansiden, idet begge aktører har del i beslutningen om, hvilke og hvorledes personoplys-ninger skal behandles.

Virksomheder der administrerer en fanside har dermed et ansvar for at oplyse brugere, som besøger fansi-den, om behandlingen af deres personoplysninger og deraf følgende rettigheder.

Det er derfor vigtigt, at en virksomhed indhenter et aktivt samtykke fra Facebook-sidens gæster og overve-jer muligheden for at begrænse mængden af behandlede personoplysninger.

Overordnet bør virksomheden overveje, om man kan leve op til det fælles krav om dataansvar sammen med Facebook, ligesom der er en risiko for, at virksomheden kommer til at bære en del af ansvaret, hvis Facebook ikke lever op til sit ansvar.

Advodan Lolland-Falster står klar til at hjælpe din virksomhed med råd og vejledning for at blive compliant.

Troels Justesen
VIL DU VIDE MERE?

Troels Justesen

Advokatfuldmægtig Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.