Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Maribo
Ring 46 14 59 00

C.E. Christiansens vej 2,
4930 Maribo
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Maribo

Forældremyndighed, bopæl og samvær

Når I går fra hinanden, bliver separeret eller skilt, skal I finde ud af, hvor jeres barn skal bo fremover.

Far Og Datter 2

Hvis I er enige om barnets bopæl

Hvis I er enige, kan I aftale, hvem af jer der skal være bopælsforældre og samværsforældre, og hvem barnet skal bo hos.

Hvis I har fælles forældremyndighed, har I også mulighed for at aftale, at I skal have delt bopæl. Nye regler i forældreansvarsloven fra 1. april 2019 giver mulighed for, at I som forældre, begge to kan være bopælsforældre. Det betyder, at barnet kan have bopæl hos jer begge, hvis I laver en såkaldt aftale om delt bopæl.

En aftale om delt bopæl indebærer, at I som forældre skal være enige om alt, der vedrører barnet, hvis I begge skal ligestilles som omsorgspersoner.

I kan først lave en aftale om delt bopæl, når der er gået tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør. De første tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør, er at betragte som tvungen delt bopæl, hvor I begge betragtes som bopælsforælder. I kan derfor ikke lægge sag an om bopæl i den periode, og der kan kun søges om samvær, hvis en af jer har ønske om at fastsætte dette.

En aftale om delt bopæl er ikke noget, det offentlige forholder sig til. Det er udelukkende en privat aftale mellem jer som forældre. Derfor kan I heller ikke få myndighederne til at fastsætte samvær, hvis I ønsker at have delt bopæl.

En aftalt delt bopæl kan ikke give jeres barn to folkeregisteradresser. Jeres barn kan kun være tilmeldt én adresse, som de offentlige ydelser også går til.

En aftale om delt bopæl ophører enten, når jeres barn fylder 18 år, eller hvis en af jer bryder aftalen - eller hvis en af jer, eller  i begge, ønsker at opsige aftalen, hvilket kan ske til enhver tid.

Hvis I er uenige om barnets bopæl

Jeres barn har automatisk delt bopæl de første tre måneder efter en skilsmisse eller samlivsophør, hvis I har fælles forældremyndighed. Dette gælder, selv om I ikke er enige om, hos hvem af jer barnet skal have sin bopæl

Dette gælder dog ikke, hvis:

  • I begge flytter fra det fælles hjem
  • Vigtige hensyn der taler imod delt bopæl – såsom bekymringer om vold, seksuelle krænkelser eller omstændigheder, der påvirker barnets trivsel.

I disse tilfælde kan I starte en sag om bopæl i Familieretshuset inden for de første tre måneder, efter I er gået fra hinanden.

Forældreroller: Bopælsforælder og Samværsforælder

Bopælsforælderen er den forælder, hvor barnet har adresse. Som bopælsforælder kan du tage den endelige beslutning, hvis i er uenige om, hvor jeres barn skal gå i skole, du kan også beslutte på egen hånd at flytte jeres barn inden for landets grænser. Du skal dog overholde din varslingspligt, det vil sige, en pligt til at give den anden forælder besked senest seks uger inden flytningen.

Det er også dig, som bopælsforælder, der modtager økonomisk støtte til barnet fra staten, og eventuelt børnebidrag fra samværsforælderen. Som bopælsforælder får du udbetalt børne- og ungeydelsen, som er et økonomisk tilskud fra staten, som alle forældre får til deres børn. Du har også mulighed for at søge om børnetilskud eller få børnebidrag fra den anden forælder, medmindre denne på anden måde lever op til sin pligt til at forsørge barnet.

Som samværsforælderen kan du afgøre mere dagligdags spørgsmål, når barnet er på samvær hos dig. Du kan f.eks. bestemme, hvad barnet skal lave i sin fritid, kammarater, sengetider.

Jeg vil gerne ringes op
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til ADVODAN-kontoret. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.