Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Næstved
Ring 55 75 85 00

Nygade 9,
4700 Næstved
Tlf: 55 75 85 00
naestved@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Næstved

Psykisk vold skal sidestilles med fysisk vold

Det skal sikres, at psykisk vold anerkendes som værende lige så skadeligt og alvorligt som fysisk vold. Sådan lyder det i et lovforslag, regeringen fremsatte først på året. På nuværende tidspunkt indeholder straffeloven ingen selvstændig bestemmelse om psykisk vold, men det kan altså snart blive ændret.

Advokat Mads Fossing fra ADVODAN Næstved, som er specialist i retssager og strafferetlige spørgsmål, gennemgår her, hvad psykisk vold er, og hvilken betydning lovforslaget vil have, hvis det vedtages. 

Hvad er psykisk vold?

”Grundlæggende er lovforslaget rettet mod personer med en tæt relation. Det vil sige at personer, der er nært knyttet til eller tilhører ofrets husstand, og som udøver psykisk vold, skal kunne straffes for det. Det er dog vigtigt at huske på, at psykisk vold ikke kan straffes på baggrund af ét enkelt tilfælde. Det skal have foregået gentagende gange over en periode, før det kan udløse en straf,” forklarer Mads Fossing. 

Konkrete eksempler på psykisk vold ifølge forslaget:   

  • At ignorere personer over længere tid – fx sine børn.
  • At udbrede ondsindet sladder, rygter eller intime oplysninger.
  • At overvåge personer uden deres samtykke – fx overvågning af sin kæreste ved hjælp af gps-udstyr eller andre digitale tjenester.
  • At begrænse en persons bevægelsesfrihed herunder nægte sin samlever eller ægtefælle at søge et arbejde.
  • At holde en person i uvished om afgørende beslutninger – fx at tage sine børn på rejse uden at informere den anden forælder herom.   

Psykisk vold skal straffes med fængsel i op til 3 år

Hvis lovforslaget vedtages, vil psykisk vold i de groveste tilfælde kunne straffes med fængsel i 3 år.

”Selv om det er godt, at ofre for psykisk vold med den nye lov forhåbentlig bedre kan få den beskyttelse, de har behov for, kan det dog blive svært at føre en sag,” understreger Mads Fossing og fortsætter:

”I en sag, der fx involverer to personer, kan det hurtigt blive påstand mod påstand. Derfor er bevisførelsen meget vigtig. Hvor beviserne for fysisk vold kan være meget tydelige, kan det være svært at have beviser for psykisk vold.”    

ADVODAN følger sagen og skriver mere ved en eventuel vedtagelse af lovforslaget.

Du kan læse hele lovforslaget HER

Mads Fossing
VIL DU VIDE MERE?

Mads Fossing

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.