Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Næstved
Ring 55 75 85 00

Nygade 9,
4700 Næstved
Tlf: 55 75 85 00
naestved@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Næstved

Uvidenhed om arveregler ender i familiestridigheder

Hver tiende dansker har oplevet, at de skal slås med forældre, søskende eller slægtninge, når de skal arve, viser en ny undersøgelse fra ADVODAN. Men samme undersøgelse dokumenterer også danskernes manglende viden om simple arveregler og rettigheder.

”Arvingerne sloges, og børnene taler ikke sammen mere, fordi der opstod jalousi og uenighed om bodelingen”. Nogenlunde sådan lyder de samlede kommentarer fra en ny undersøgelse, hvor ADVODAN har spurgt 1000 gifte danskere med børn om deres brug af testamenter samt erfaringer med at arve. Her oplyser hver tiende direkte, at de har haft en dårlig oplevelse i forbindelse med en arvesag.

Skal aldrig dø
Men en stor del af disse problemer kunne undgås, hvis danskerne ville interessere sig lidt mere for, hvem og hvordan de efterladte skal arve, når man dør, mener ADVODAN.

For 84 procent af de adspurgte har ikke noget testamente, og over halvdelen ved ifølge undersøgelsen ikke, hvor meget deres børn ifølge loven skal arve, når der ikke er noget testamente.

Danskerneogarv_hjemmeside

Tag ADVODANs arvetest og læs mere om arv og testamente

”Vi lever som om, vi aldrig skal dø. Derfor er vi for dårlige til at sikre vores efterladte, og den manglende interesse og uvidenhed på området er også medvirkede årsag til, at der opstår stridigheder blandt de efterladte,” siger Karina Sejersbøl Christiansen, advokat med speciale i arveloven hos ADVODAN i Næstved og tilføjer:

”Men det er vigtigt at sikre sin ægtefælle og børn bedst muligt, når man ikke er her længere. Og vi ved jo ikke, om det er i morgen eller om 30 år. De fleste tror, at de er godt nok sikret gennem ægteskabet, men det er som regel ikke nok,” forklarer advokaten og henviser til, at arven skal deles mellem den efterladte og fælles børn, når der ikke er lavet et testamente.

Huset i fare
”Det er ikke sikkert, at man har råd til at blive siddende i huset, hvis man skal dele med sine børn. Og er de mindreårige, bliver pengene låst på en konto, til børnene er myndige. Man kan så vælge at sidde i uskiftet bo, men det har en lang række begrænsninger. Så er det nemmere på forhånd at lave et testamente, hvor man tager højde for sådanne eventuelle problemstillinger for at sikre sine efterladte bedst muligt,” siger Karina Sejersbøl Christiansen, der særligt opfordrer sammenbragte familier til at få lavet et testamente.

”Arvereglerne, når man er gift, tager ikke højde for den måde, vi lever på i dag med ekskoner, papfædre og delebørn. Så der kan være mange bristede forventninger og skæbner, når der ikke er lavet et testamente,” siger Karina Sejersbøl Christiansen.

Forældede testamenter
Ifølge undersøgelsen er 65 procent af danskernes testamenter oprettet før 2008, hvor arveloven blev ændret sidste gang.

”Lovændringen betød, at der kom en lidt mere ligelig fordeling mellem børn og efterladt ægtefælle, så man bør som minimum gå sit testamente igennem for at sikre, at de efterladte kan få det, som man har tiltænkt dem,” påpeger Karina Sejersbøl Christiansen.

Der er ingen lovkrav om, at man skal bruge en advokat til at lave et testamente, og der findes på internettet mange gratis skabeloner, som man kan tage udgangspunkt i. Langt de fleste danskere vælger dog at bruge en advokat for at sikre, at testamentet lever op til ens ønsker og er juridisk i orden.


FAKTA OM UNDERSØGELSEN:

  • 10 procent oplyser, at de har haft en dårlig oplevelse i forbindelse med en arvesag. Det dækker over alt fra hvor meget halvsøskende arver, uenighed om bodeling mellem søskende, skifte med særbørn, jalousi, skænderi, splittede familier mm.

  • 84 procent af de adspurgte har ikke testamente. 46 procent mener direkte adspurgt, at de er godt nok sikret gennem ægteskabet, og 24 procent har slet ikke overvejet et testamente.

  • Ud af de 16 procent, som har et testamente, er over halvdelen (65 procent) oprettet før 2008, hvor arveloven senest blev ændret. De bør derfor efterses, så de efterladte får det, som de oprindelig er tiltænkt.

  • Danskerne kender ikke arveloven. Af dem, som ikke har testamente, ved 60 procent ikke, hvor meget af den fælles formue, de skal dele med deres børn. Kun 40 procent ved, at når man har børn, skal man dele halvdelen af arven med dem, når ægtefællen dør, med mindre at der er lavet et testamente. 25 procent tror direkte adspurgt, at de arver det hele.

  • 91 procent tror fejlagtigt, at de kan blive gift, når de sidder i uskiftet bo.

  • Undersøgelsen er gennemført i september 2013 af Epinion for ADVODAN.

  • Der er spurgt 1000 gifte danskere med børn fordelt med cirka 200 interviews i hver af landets fem regioner.

 

Karina Sejersbøl Christiansen
VIL DU VIDE MERE?

Karina Sejersbøl Christiansen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.