Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Nykøbing Falster
Ring 46 14 59 00

Nygade 2,
4800 Nykøbing F
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Nykøbing Falster

Besøg af Datatilsynet: Det skal du vide om GDPR-tilsyn

Datatilsynet fører hvert år en række planlagte tilsyn hos offentlige myndigheder og private virksomheder. Formålet er at sikre, at reglerne i databeskyttelsesforordningen bliver overholdt.

Her giver advokat Lars Stuckert fra ADVODAN i Lolland Falster overblik over, hvad et tilsyn er, og hvordan du skal forholde dig, når du får tilsyn i din virksomhed.

Hvad er formålet med tilsynet?
Datatilsynet udfører både planlagte tilsyn og tager sager op på baggrund af henvendelser fra borgere eller pressen.

I 2018 har Datatilsynet særligt fokus på at tjekke, om du har styr på de helt grundlæggende forpligtelser. Er datasikkerheden i virksomheden i orden? Behandler du personoplysninger på et lovligt grundlag? Overholder du din oplysningspligt over for de registrerede? Og sørger du for at slette personoplysningerne, når de ikke længere er relevante?

>>Datatilsynet har lavet en tilsynsplan, som du kan se her

Hvornår kommer Datatilsynet?
Hvis din virksomhed får besøg, får du besked om det i forvejen. Datatilsynet kommer altså ikke uanmeldt på besøg.

Dukker der nogen op uanmeldt i din virksomhed, som udgiver sig for at være fra Datatilsynet, er det en god idé at spørge efter billedlegitimation eller at ringe til Datatilsynet og dobbelttjekke, om det er rigtigt.

Hvad skal din virksomhed gøre?
Hvis Datatilsynet melder sin ankomst til din virksomhed, skal du være forberedt på at give tilsynet adgang til at inspicere alle dine lokaler samt de computere og programmer, som bruges til behandling af personoplysninger.

Du bør selvfølgelig forinden sikre, at din virksomhed har styr på alle procedurer for håndteringen af personoplysninger og har udarbejdet fyldestgørende fortegnelser over de situationer, hvor virksomheden behandler persondata.

Hvad sker der efter tilsynet?
Finder Datatilsynet noget under tilsynet i din virksomhed, som ikke er inden for lovens rammer, kan tilsynet sanktionere virksomheden med påtaler, grove irettesættelser, påbud og bøder. Bødestraffen kan udgøre op til 20 millioner euro eller 4 procent af virksomhedens globale årlige omsætning afhængig af, hvor grov overtrædelsen er.

Er du uenig i Datatilsynets afgørelse, kan du indbringe sagen for domstolene.

Lars Stuckert
VIL DU VIDE MERE?

Lars Stuckert

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.691 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.691 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.