Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Nykøbing Falster
Ring 46 14 59 00

Nygade 2,
4800 Nykøbing F
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Nykøbing Falster

Nye tilstandsrapporter fra. 1. oktober 2020

Hvad er ændret? Der er fra 1. oktober 2020 kommet nye tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter. Der har været arbejdet med ændringsovervejelserne i over 3 år, og målet har været, at ordningen skulle være lettere forståelig for forbrugeren. De nye rapporters opbygning og udseende er blevet moderniseret og opbygningen med ”blinklys” og fuldstændig omrokering med informationer og mere kortfattet beskrivelse bl.a. omkring f.eks. hustypebeskrivelse og opmærksomhedspunkter, og en meget mere grafisk opsætning gør det helt klart nemmere for en forbruger at overskue og læse rapporterneH.

Den nye tilstandsrapport kan  fremstå med flere bemærkninger

Da den nye tilstandsrapports opbygning er tiltænkt som en gennemgang af husets rum med bemærkninger for hvert rum kan rapporten til gengæld give køber et indtryk af, at en ejendom har mange flere anmærkninger, hvilket ikke nødvendigvis er tilfældet.

Rapporterne, som vi har stiftet bekendtskab med indtil nu i den meget korte periode, har ikke haft denne helt stringente opbygning, men mere en overordnet opdeling af etager og rum.

De byggesagkyndige skal selvfølgelig også vænne sig til den nye opbygning.

Forbrugeren kan blive stillet dårligere

Ændringerne har medført visse  juridiske ændringer i forhold til skadesbegreberne og vurderingssystemet, som giver en helt ny juridisk retsstilling for forbrugeren.

Da ejerskifteforsikringernes vilkår kører uændret videre, kan ændringerne medføre, at køber opnår en dårligere forsikringsdækning end i den gamle ordning.

Nogle har sammenlignet ændringen til opbygningen med ”blinklys” fra de gamle karakterer som ændringen fra den gamle 13-skala i undervisningssystemet til den nuværende karakterskala.

”Blinklysskalaen” kan ikke direkte sidestilles med den gamle karakterskala. Det vil sige, at en K3 er ikke = Rød, og  en K2 er ikke = Gul.
En K2 betød kun en skade i bygningsdelens funktion – men ikke skader på andre bygningsdele.

I blinklysskalaen kan både Rød og Gul medføre skader på andre bygningsdele. Forskellen på Rød og Gul er  om det kan forventes med kort eller lang sigt. (Kort sigt = en periode på op til ca. 2 år)

Det kan derfor frygtes, at de bygningssagkyndige i tvivlstilfælde vil vælge Rød frem for Gul for at sikre sig selv – og på den baggrund vil købernes forsikringsdækning i ejerskifteforsikringen være dårligere.

Overgangsregler.

Rapporterne der er udarbejdet før 01.10.2020 er gyldige til de udløber (Tilstandsrapporter ½ år og elinstallationsrapporter 1 år) Der vil derfor være en overgangsperiode, hvor købere vil skulle håndtere både nye og gamle rapporter.

Rådgivning

Som det kan konkluderes kan det godt være at opbygningen af rapporterne er gjort mere overskuelige for køberne, men det er stadig vigtigt at kunne gennemskue konsekvenserne af karaktererne – og rådgivning er derfor lige så vigtig som altid, når man køber fast ejendom.

Du er altid velkommen til at kontakte os og høre nærmere.

 

 

 

 

Anette Clausen
VIL DU VIDE MERE?

Anette Clausen

Ejendomsmægler Vis faglig profil
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.