Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Nykøbing Falster
Ring 46 14 59 00

Nygade 2,
4800 Nykøbing F
Tlf: 46 14 59 00
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Nykøbing Falster

Ægteskab eller ugifte samlevende

Når I lever sammen uden at være gift skal I selv sørge for at træffe de nødvendige beslutninger og oprette dokumenter vedrørende jeres økonomiske forhold, arv og øvrige forhold.

Derfor bør I skriftligt aftale, hvordan jeres indbyrdes økonomiske forhold skal være, både under samlivet og hvis I en dag går fra hinanden.

ungt par foran hus2

Samejeoverenskomst

Hvis I ejer fast ejendom sammen, bør i overveje at udarbejde en samejeoverenskomst. En samejeoverenskomst er en aftale om, at I sammen ejer en fast ejendom. Formålet er at sikre, at i tilfælde af konflikt mellem jer er der en aftale, der regulerer situationen. En samejeoverenskomst regulerer således de praktiske og de økonomiske forhold vedrørende jeres fælles bolig, både under samejets beståen og i tilfælde af dets opløsning.    

Testamente for ugifte samlevende

Som samlevende har I ikke arveret efter hinanden, så hvis I vil sikre hinanden ved den enes dødsfald, skal I oprette et testamente. I kan f.eks. oprette et gensidigt testamente, hvor I indsætter hinanden som arvinger. Dog skal testamentet respektere eventuelle tvangsarvingers ret til arv. I kan også oprette et udvidet samlevertestamente, hvor der bestemmes at I skal arve hinanden som ægtefæller med fuldstændigt særeje. Et samlevertestamente bortfalder som udgangspunkt, hvis I går fra hinanden. Vi anbefaler, at I annullerer testamentet og eventuelt opretter et nyt, hvis I går fra hinanden, så man undgår eventuelle tvister i fremtiden.

Ugifte samlevende og gensidig forsikring

Som ugifte samlevende, kan I tegne krydslivsforsikringer. Det vil sige, man tegner en forsikring på den andens liv, med den andens samtykke.I tilfælde af dødsfald, bliver en dødsfaldssum udbetalt direkte til den længstlevende, uden at der skal svares en boafgift af summen.I kan også sikre hinanden med andre former for livs- og pensionsforsikringer. Som udgangspunkt, er det de ”nærmeste pårørende”, der ved død får udbetalt forsikringen eller pensionen.

Som ugifte samlevende bliver I betragtet som ”nærmeste pårørende”, når I bor sammen og har levet sammen på fælles bopæl i mindst to år, eller boet sammen i mindre end to år, men har, har haft eller venter barn sammen.

I kan også vælge at indsætte hinanden som begunstiget ved navn nævnelse, hvis I vil være helt sikre. I bør dog overveje, om der er brug for ændringer af begunstigelser, hvis I går fra hinanden.

Hvis i vil går fra hinanden

Som ugifte samlevende bevarer I som udgangspunkt den fulde rådighed over det I hver især ejer samt ansvaret for hver jeres gæld.

Hvis I har købt nogle ting i fællesskab, skal I selv aftale, hvordan det skal deles. Det er Skifteretten, der træffer en afgørelse om formuedeling, hvis I ikke kan blive enige om delingen.

Hvis I har fælles gæld, hæfter I begge fortsat for gælden. Det betyder, at jeres kreditorer kan kræve hele gælden betalt hos hver af jer. I kan dog lave en aftale med jeres kreditor om, at gælden skal deles op, eller at en af jer overtager hele gælden. Det kræver dog, at jeres kreditorer går med til det.

Har jeres samliv bestået i mindst to år, kan I i forbindelse med samlivsophævelse, aftale, hvem af jer, der skal have ret til at blive boende i en lejebolig. Kan I ikke blive enige om det, kan Byretten bestemme, at den af jer, der mest har behov for at blive boende i lejeboligen, kan overtage denne. Dette gælder, selvom det er den anden, der står på lejekontrakten.

Har I noteret hinanden som begunstigede ved navn nævnelse på pensionsordninger, gruppelivsforsikringer og ATP, bør I overveje, om der er brug for ændringer af begunstigelser.

Jeg vil gerne ringes op
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til ADVODAN-kontoret. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.