Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Roskilde
Ring 46 35 15 15

Algade 43,
4000 Roskilde
Tlf: 46 35 15 15
roskilde@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Roskilde

Straffen for digitale ærekrænkelser gøres hårdere

Fra d. 1 januar strammes reglerne for digitale ærekrænkelser. Det er netop blevet vedtaget i et lovforslag fremsat af justitsminister Søren Pape Poulsen. Få her et overblik over, hvad lovændringen betyder.

Med den nye lovændring kommer der bedre sammenhæng mellem den danske lovgivning og retspraksis fra menneskerettighedsdomstolen. Fx har du nu ret til at blive glemt. Det vil sige, at du kan kræve ærekrænkende udtalelser, skrevet om dig på nettet, slettet. Derudover øges bødestraffen betydeligt, så det nu faktisk har en betragtelig økonomisk konsekvens at krænke andres ære. Det fortæller advokat Ulrik Vindberg fra ADVODAN Roskilde, som er specialist i injuriesager.   

Hvad er digitale ærekrænkelser?

En ærekrænkelse er, når nogen fremsætter eller udbreder udsagn offentligt, som kan krænke en persons ære. Således er det ulovligt, at krænke andres navn eller rygte fx ved at hænge dem ud på sociale medier, hvor de uretmæssigt beskyldes for at have begået en handling. Reglerne skal ses i sammenhæng med den ytringsfrihed, vi har i Danmark. Ærekrænkelser opstår, når en udtalelse går ”over grænsen” for ytringsfriheden. 

”Det er i de fleste tilfælde ikke en ærekrænkelse, hvis en person ud af den blå luft og uden nogen egentlig sammenhæng, kalder dig ’dum’. Det er personens holdning, og det bliver man som udgangspunkt ikke straffet for. Den slags ”hverdagskrænkelser”, som bestemt ikke er rare, har vi nok alle hørt om. Det kan fx være en diskussion på Facebook, der er blevet afsporet”, siger Ulrik Vindberg og fortsætter:

”Det handler i høj grad om sammenhængen i det, der bliver sagt. Skrives der noget om dig på nettet, med formålet at krænke dig med vilje og kommer en person med usande, alvorlige beskyldninger mod dig om fx strafbare forhold, som bedrageri, så er det en ærekrænkelse. ”   

Bødestraffen tredobles

Hidtil har bødestraffen for ærekrænkelser været i størrelsesordenen fra 1.200-5000 kr. Nogle forholdsvise små beløb, som i mange tilfælde reelt ikke har kunne mærkes af den dømte. Men nu hvor straffen tredobles, får det større konsekvenser.

”Når der føres en injuriesag, som en sag om digitale ærekrænkelser, kan der gives en tortgodtgørelse til den krænkede person, som et økonomisk plaster på såret, såfremt sagen vindes. Det er den person, som har krænket, der bliver pålagt at betale godtgørelsen. Med den nye lovgivning fastsættes tortgodtgørelsen til det tredobbelte, hvilket i højere grad vil kunne bidrage til at dække sagens omkostninger”, forklarer advokaten.        

Hvis du udsættes for digitale ærekrænkelser

Ulrik Vindberg kommer her med gode råd til, hvordan du skal forholde sig, hvis du bliver udsat for digitale ærekrænkelser:

  • I første omgang skal du beslutte dig for, om det der skrives om dig på nettet, er noget du kan leve med, eller om du føler dig så krænket, at du vil handle på det.
  • Beslutter du dig for, at du vil handle på det, så gør det hurtigt. Retten til privat påtale – altså at kunne rejse sag – forsvinder nemlig efter 6 måneder.
  • Sørg for at få indsamlet beviser mens du kan, da du ellers risikerer, at beviserne forsvinder. Et godt bevis er fx et screenshot af en ærekrænkende udtalelse med dato.

 

 

Ulrik Vindberg
VIL DU VIDE MERE?

Ulrik Vindberg

Direktør og advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.