Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Slagelse
Ring 57 86 46 00

Ndr. Ringgade 70C,
4200 Slagelse
Tlf: 57 86 46 00
slagelse@advodan.dk

Se kort

Advodan Slagelse

Aftaleloven: Hvornår gælder en aftale?

Måske overvejer du at sælge din brugte Toyota eller hyre en håndværker til at skifte dit vindue. Men kender du reglerne for, hvornår en aftale er bindende?

”Generelt set er det faktisk ret simpelt. En aftale er bindende, så snart den er indgået af begge parter,” fortæller advokatfuldmægtig Maja Juhl Sørensen fra ADVODAN Slagelse og uddyber: ”I praksis betyder det, at hvis du tilbyder at sælge din bil til 60.000 kroner, og en køber takker ja til dette tilbud, så er I begge forpligtet til at overholde aftalen.”

Mundtlig eller skriftlig aftale

Ifølge aftaleloven er det bindende for begge parter, når tilbudsgiver – fx dig, der sælger din bil – har fremsat et tilbud, som modtager – bilens køber – har accepteret. Reglerne er klare: aftalen er bindende, uanset om den er mundtlig eller skriftlig.

”Selvom loven siger, at en mundtlig aftale er bindende, kan det være rigtig svært at bevise sådan en aftale i en retssag. Drejer det sig om en vigtig aftale såsom et bilkøb eller en håndværkerydelse, vil jeg altid anbefale, at man får den på skrift. Til gengæld er det ikke nødvendigvis vigtigt, hvordan den skriftlige aftale indgås. I de fleste tilfælde kan det ligeså godt foregå over sms, som det kan ske i form af en kontrakt – så længe pris og ydelse altså tydeligt fremgår af teksten,” fortæller Maja Juhl Sørensen.

Frist for accept af aftalen

Hvis en håndværker tilbyder at skifte dit vindue for 2000 kroner, er dette tilbud naturligvis ikke bindende for dig, før du har accepteret det. Håndværkeren er imidlertid bundet af tilbuddet indtil acceptfristen. Håndværkeren kan selv fastsætte denne frist, når han fremsætter tilbuddet. Hvis han beder om svar inden den 30. juni, er han altså forpligtet til at skifte dit vindue for 2000 kroner, såfremt du accepterer tilbuddet inden månedens udgang.

”Hvis tilbudsgiver ikke selv fastsætter en acceptfrist, bestemmes den af aftaleloven. Hvis tilbuddet fremsættes mundtligt, bortfalder det, hvis modtager ikke accepterer det på stedet. Reglerne er dog ikke ligeså simple for skriftlige tilbud. Her afhænger acceptfristen bl.a. af en rimelig betænkningstid for tilbuddet,” forklarer Maja Juhl Sørensen og fortsætter:

”Det er også værd at være opmærksom på, at det ifølge loven betragtes som et nyt tilbud, hvis accepten sker efter acceptfristen. Hvis håndværkeren har sat den 30. juni som acceptfrist, og du accepterer den 3. juli, er du altså forpligtet til at betale 2000 kroner for en udskiftning af dit vindue, hvis håndværkeren accepterer tilbuddet. På den måde er rollerne altså blevet byttet rundt: Du er nu tilbudsgiver, og håndværkeren er tilbudsmodtager.”

Hvis aftalen ikke overholdes

Desværre kan du komme ud for at indgå en bindende aftale, som modparten alligevel ikke ønsker at overholde. I sådan et tilfælde bør du hurtigst muligt kontakte en advokat. Er du tilbudsmodtager, vil det dog være en god idé først at tjekke, at tilbudsgiver ikke har beskyttet sig gennem forbehold. Har tilbudsgiver nævnt forbehold i tilbuddet, er det nemlig ikke nødvendigvis bindende for vedkommende.

Maja Juhl Sørensen
VIL DU VIDE MERE?

Maja Juhl Sørensen

Advokatfuldmægtig Vis faglig profil
GØR SOM 12.714 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.714 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.