Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Slagelse
Ring 57 86 46 00

Ndr. Ringgade 70C,
4200 Slagelse
Tlf: 57 86 46 00
slagelse@advodan.dk

Se kort

Advodan Slagelse

Har du konkurrenceklausuler for din bestyrelse?

Uden en konkurrenceklausul kan et fratrådt bestyrelsesmedlem frit gå til en konkurrerende virksomhed med dine forretningshemmeligheder. Derfor bør du undersøge, om der er særlige forhold i din virksomhed, som skal beskyttes.

ADVODANs undersøgelse fra efteråret 2011 viser, at hele 83 procent af de adspurgte SMV'er løber unødvendige risici, når et bestyrelsesmedlem forlader sin post. Uden en konkurrenceklausul er et bestyrelsesmedlem nemlig kun underlagt markedsføringslovens forholdsvis svage bestemmelser. Så snart medlemmet udtræder af bestyrelsen kan vedkommende således frit inden for markedsføringslovens rammer bruge sin viden om strategier og forretningshemmeligheder i tilsvarende virksomheder.

I værste fald kan det true virksomhedens eksistens, hvis et tidligere bestyrelsesmedlem sælger eller selv gør brug af sin viden om eksempelvis unikke produktionsmetoder, et nyt produkt eller en særlig strategi. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kender risikoen og gør sig klart, om der er særlige forhold, der bør beskyttes med en konkurrenceklausul," forklarer advokat Carl-Jørgen Thinggaard fra ADVODAN Slagelse.

Husk at sikre klausulernes gyldighed
Konkurrenceklausulen forhindrer i sig selv ikke tidligere bestyrelsesmedlemmer i at bruge deres viden, men klausulen sikrer virksomheden en økonomisk kompensation, hvis det sker. Kompensationens størrelse og øvrige bestemmelser for bestyrelsesmedlemmerne fastsættes på forhånd i klausulen.

"Ud over at opridse de økonomiske konsekvenser bør en konkurrenceklausul også fastslå, i hvor langt et tidsrum forhenværende bestyrelsesmedlemmer ikke må indtræde i bestyrelser i konkurrerende virksomheder eller gøre brug af tilegnet viden. Her er der dog krav om, at perioden for, hvornår vedkommende må tage andet bestyrelsesarbejde, skal holdes inden for rimelighedens grænser. Ellers risikerer virksomheden, at klausulen erklæres ugyldig på dette punkt," siger Carl-Jørgen Thinggaard.

Tilpas klausulerne efter forholdene
Ifølge Carl-Jørgen Thinggaard er det især hos videnvirksomheder og produktionsvirksomheder med aktive og professionelle bestyrelsesmedlemmer, at risikoen er størst ved at undlade konkurrenceklausuler. Den forstærkes yderligere, hvis virksomheden beskæftiger sig med særlige produkter eller unikke arbejdsmetoder.

Uanset branche og virksomhedens størrelse er det vigtigt, at direktionen kender til risikoen og vurderer behovet for konkurrenceklausuler ud fra forholdene i den enkelte virksomhed. Selv i mindre virksomheder kan det nemt tænkes, at ejerne ikke vil tillade, at eksisterende bestyrelsesmedlemmer sidder i andre bestyrelser for virksomheder i samme branche. Det bør indgå i en konkurrenceklausul," fastslår Carl-Jørgen Thinggaard.

Fakta

  • Rammerne for en økonomisk kompensation, hvis forretningshemmeligheder bliver videregivet.
  • Tidsramme for hvor længe et forhenværende bestyrelsesmedlem ikke må indtræde i bestyrelser i konkurrerende virksomheder eller gøre brug af tilegnet viden.
  • En bestemmelse som forhindrer bestyrelsesmedlemmerne at sidde i andre bestyrelser for virksomheder i samme branche.
Jens Iversen
VIL DU VIDE MERE?

Jens Iversen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.