Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Slagelse
Ring 57 86 46 00

Ndr. Ringgade 70C,
4200 Slagelse
Tlf: 57 86 46 00
slagelse@advodan.dk

Se kort

Advodan Slagelse

Nye regler for dataoverførsler til lande udenfor EU

Overfører din virksomhed personoplysninger til USA eller et andet tredjeland udenfor EU, bør du tjekke overførselsgrundlaget efter. En ny EU-dom betyder nemlig, at Privacy Shield-ordningen ikke længere kan bruges som gyldigt grundlag for dataoverførsler fra EU.

Mange virksomheder benytter i dag EU/US Privacy Shield-ordningen, når de overfører personoplysninger fra EU til USA. Men denne ordning er ophørt som gyldigt overførselsgrundlag efter en EU-dom afsagt den 16. juli 2020. Derfor bør du gennemgå dine dataoverførsler, hvis du som dataansvarlig overfører personoplysninger til usikre tredjelande udenfor EU.

Dommens indhold og betydning

EU-domstolen fastslår, at:

  • Virksomheder ikke længere kan anvende Privacy Shield-ordningen som overførselsgrundlag.
  • EU-kommisionens standardkontrakter (SCCs) fortsat er gyldige, når de giver et beskyttelsesniveau, som svarer til niveauet i EU.

For dataansvarlige betyder det, at:

  • Alle tredjelandsoverførsler bør gennemgås, så overførselsgrundlagene kan fastlægges. Bruges Privacy Shield-ordningen, skal der etableres et nyt og gyldigt grundlag.
  • Den dataansvarlige i EU skal foretage en konkret vurdering sammen med den dataansvarlige/databehandleren udenfor EU, hvis EU-kommissionens standardkontrakter benyttes som overførselsgrundlag. Vurderingen skal gå på, om den dataansvarlige/databehandleren udenfor EU kan efterleve standardkontrakternes krav indenfor den lovgivning i landet, som oplysningerne overføres til. Er det ikke muligt, skal dataoverførslerne suspenderes.

Dommens baggrund

Dommen om Privacy Shield-ordningen er kommet som følge af en klage over Facebook Irlands overførsel af persondata til Facebook Inc. i USA. Manden bag klagen mente ikke, at hans personoplysninger var sikret beskyttelse efter EU-standarder, når de blev overført til USA ved Privacy Shield.

Domstolens afgørelse udspringer blandt andet af, at de amerikanske myndigheder i overensstemmelse med amerikansk lovgivning kan foretage masseovervågning på en måde, som ikke lever op til kravene for persondatabeskyttelse i EU.

Du kan læse mere om dommen på Datatilsynets hjemmeside.

Få hjælp til at sikre tredjelandsoverførsler

Hos ADVODAN har vi en række specialister i GDPR, som står klar med rådgivning til virksomheder, der overfører oplysninger til tredjelande. Vi kan hjælpe med:

  • At gennemgå dataoverførsler for, om de er baseret på Privacy Shield-ordningen eller EU’s standardkontrakter.
  • At sikre et gyldigt overførselsgrundlag, hvor det er muligt (hvor det ikke er muligt, skal overførslen ophøre, eller der skal skiftes databehandler).
  • At opdatere virksomhedens dokumentpakke, dvs. oplysningsdokumenter over for de registrerede interne politikker mv.

Kontakt dit ADVODAN-kontor for at høre mere.

Malene Løkkegaard
VIL DU VIDE MERE?

Malene Løkkegaard

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.