Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Thisted
Ring 97 92 28 88

Frederiksgade 14,
7700 Thisted
Tlf: 97 92 28 88
thisted@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Thisted

Erstatning: Hvem er ansvarlig for bilskader fra huller i vejen?

Som bilist kan du have ret til erstatning, hvis du får skader på din bil på grund af en offentlig vej, der er dårligt vedligeholdt. En dom fra Østre Landsret viser dog, at det i praksis kan være svært at få tilkendt erstatning. ADVODAN giver dig her nogle konkrete råd til, hvad du kan gøre for at sikre din sag.

Tidligere på året hev FDM Vejdirektoratet i retten, fordi forbrugerorganisationen mener, at Vejdirektoratet og kommunerne er forpligtede til at betale erstatning til de bilister, der får skader på deres biler på grund af dårligt vedligeholdte veje. Organisationen førte bl.a. sagen på vegne af en familiefar, som havde fået skader på sin bils dæk og fælge, da han kørte ned i et vejhul ved en frakørsel tilbage i 2010.  

Fordi sagen var af principiel karakter, blev den taget op i Østre Landsret, som slog fast, at Vejdirektoratet i den givne sag ikke var erstatningspligtig. På trods af dommens udfald mener advokat Nina Fuglholt Thomsen fra ADVODAN i Thisted ikke, alle bilister fremover skal betale regningen, hvis de får skader på bilen på grund af en dårligt vedligeholdt vej.

Billederne skal kunne dokumentere hullets dybde, brede og placering i køresporet. Du kan eksempelvis stikke en tommestok ned i hullet og lægge den langs kanten af hullet for at vise, hvor dybt og bredt det er.

Konkret afgørelse
”I afgørelsen lægger Landsretten tydeligt vægt på de konkrete forhold i sagen. At Vejdirektoratet har ført tilstrækkeligt tilsyn med hullet på vejen, og at de billeder, som bilisten efterfølgende tog af hullet, var af dårlig kvalitet og ikke kunne dokumentere hullets størrelse og dybde,” fortæller Nina Fuglholt Thomsen.

Som bilist er du forpligtet til at køre efter forholdene og overholde fartgrænsen. Kører du i et hul på en vej, kan du have ret til erstatning for bilens skader fra vejens ejer, hvis det kan dokumenteres, at vedkommende har handlet ansvarspådragende. Under andre omstændigheder mener advokaten derfor godt, at en dom vil kunne falde anderledes ud. 

For at have en god sag er det vigtigt, at du som bilist kan dokumentere hullets karakter. Nina Fuglholt Thomsens bedste råd er derfor, at du sørger for at få taget nogle gode billeder af hullet og skaderne på bilen.

Tag gode billeder
”Billederne skal kunne dokumentere hullets dybde, brede og placering i køresporet. Du kan eksempelvis stikke en tommestok ned i hullet og lægge den langs kanten af hullet for at vise, hvor dybt og bredt det er,” siger Nina Fuglholt Thomsen.

”Det har også betydning, hvor på vejen hullet er. Der vil blive set med større alvor på misligholdelse, hvis hullet er midt ude på vejbanen, hvor bilerne kører, end hvis det er ude i nødsporet. Derfor er det også vigtigt, at du tager nogle billeder af hullet på afstand, så man kan se, hvor på vejen, det er,” tilføjer hun.

Meld hullerne til kommunen
Derudover opfordrer Nina Fuglholt Thomsen alle bilister til at kontakte kommunen eller Vejdirektoratet, hvis de ser eller kører i store huller ude på de danske veje. Landets kommuner er ansvarlige for langt de fleste af landets veje, og ifølge vejloven er de forpligtede til at holde de offentlige veje i den stand, som trafikkens art og størrelse kræver.

”Der findes ingen faste retningslinjer for, hvornår hullerne på vejene er uforsvarlige. Det er et skøn, som kommunerne selv foretager. Men i forbindelse med en retssag vil der blive set med skarpere øjne på sagen, hvis kommunen er blevet gjort opmærksom på et hul uden at reagere på det. Derfor gør du både dig selv og andre en tjeneste ved at melde det,” siger Nina Fuglholt Thomsen.

Rasmus B. Kronborg
VIL DU VIDE MERE?

Rasmus B. Kronborg

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.