Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Thisted
Ring 97 92 28 88

Frederiksgade 14,
7700 Thisted
Tlf: 97 92 28 88
thisted@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Thisted

GDPR-temaer i andet halvår af 2019: Er din virksomhed klar til tilsyn?

Datatilsynet har offentliggjort en artikel om fire overordnede temaer, der vil blive ført tilsyn med i andet halvår af 2019. Skal din virksomhed være klar til en GDPR-kontrol, skal du blandt andet have fokus på underdatabehandlere og opfyldelse af oplysningspligten.

I juni skrev vi om de områder, Datatilsynet førte tilsyn med i sidste halvår af 2018 og første halvår af 2019. Der er nu offentliggjort fire nye temaer samt en række undertemaer, som vil være i fokus ved tilsyn hos offentlige og private virksomheder resten af året. Læs med her, hvor advokat Louise Brandt Rosenkilde fra ADVODAN Thisted fortæller, hvad du skal være opmærksom på, hvis din virksomhed bliver udtaget til tilsyn de kommende måneder.

1. Databehandlere

Måske er din virksomhed ikke kun dataansvarlig, men på visse områder også databehandler. Hidtil har tilsynene haft fokus på dataansvarlige, men i den kommende tid vil dette fokus nu rettes mod databehandlerne.

”Lige såvel som dataansvarlige skal databehandlere sørge for, at sikkerheden er i top ved behandling af persondata. Og ligesom den dataansvarlige sætter krav til sine databehandlere, så skal databehandlerne sætte krav til eventuelle underdatabehandlere,” fortæller advokaten og forklarer, at kravene til underdatabehandlerne skal matche dem, der sættes til databehandleren af den dataansvarlige.

Hvis din virksomhed er databehandler og benytter sig af underdatabehandlere, skal I sørge for at have godkendelse hertil fra den dataansvarlige. Desuden er det formodentlig din virksomhed, som skal føre tilsyn med underdatabehandlerne.

2. Den daglige overvågning

I takt med samfundets stigende digitalisering, overvåges borgernes dagligdag i stigende grad. Det gælder eksempelvis deres online forbrugsmønstre og brug af transportmidler.

I dette halvår vil Datatilsynet kontrollere, om dataansvarlige opfylder oplysningspligten, når de overvåger kundernes færden – eksempelvis ved at registrere købshistorik. De vil også tjekke sletteproceduren for oplysningerne, og om der er et tilstrækkeligt grundlag for at behandle dem.

3. Databeskyttelse i forbindelse med ansættelsesforhold

”Arbejdsgivere behandler en lang række personoplysninger – både om deres medarbejdere, men også i forbindelse med rekruttering. Er du arbejdsgiver, bør du sikre dig, at du straks sletter alle oplysninger på afviste ansøgere, medmindre du har fået samtykke til at gemme dem et afgrænset tidsrum med henblik på en ny rekrutteringsrunde,” advarer Louise Brandt Rosenkilde og tilføjer: ”Desuden vil overholdelsen af oplysningspligten i forhold til medarbejdere også komme under luppen på kommende tilsyn.”

4. Automatiske afgørelser og profilering

I de kommende måneder vender Datatilsynet blikket mod bank- og forsikringsbranchen, når de ser på det fjerde og sidste tema, nemlig individuelle automatiske afgørelser (og herunder profilering).

Du kan læse mere om Datatilsynets planlagte tilsyn for andet halvår af 2019 her.

Louise Brandt Rosenkilde
VIL DU VIDE MERE?

Louise Brandt Rosenkilde

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.