Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Thisted
Ring 97 92 28 88

Frederiksgade 14,
7700 Thisted
Tlf: 97 92 28 88
thisted@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Thisted

Håndværkerfradraget 2020

Trænger dit hus til at blive malet, eller drømmer du om hjælp til det huslige arbejdet i hjemmet? Hvis du har svært ved at få råd til håndværks- og serviceydelser – eller du bare gerne vil spare nogle penge – kan håndværkerfradraget være en løsning.

Håndværkerfradraget – eller boligjobordningen – er en ordning, der gør det muligt at få fradrag for serviceydelser og håndværksydelser. Ordningen har til formål dels at gøre danskernes liv lettere, dels at mindske omfanget af sort arbejde.

”Ordningen kan være en måde at få råd til den tagrenovering, man længe har ønsket sig, men måske ikke helt har haft plads til i budgettet,” fortæller advokat Jacob Schousgaard fra ADVODAN i Thisted. Han giver dig her et overblik over fradragenes omfang, betingelserne for dem samt hvilke ydelser, de gælder.

Håndværkerfradragets størrelse i 2020

Fradragets størrelse afhænger af typen af ydelse.

 • For serviceydelser udgør fradraget højst 6.200 kr. i 2020 (mod 6.100 kr. i 2019)
 • For håndværksydelser udgør fradraget højst 12.500 kr. i 2020 (mod 12.200 kr. i 2019)


”Du kan ikke få fradrag for materialeomkostninger, men kun for arbejdsløn – inklusive moms. I praksis får du cirka 26% af prisen for den ydelse, du har betalt for, tilbage i skat,” forklarer Jacob Schousgaard og tilføjer:

”Fradraget er per person, og ægtefæller og samlevere kan dele fradraget, som de har lyst til. Der kan dog ikke overføres fra serviceydelse til håndværksydelse eller omvendt.”

Det kan du få fradrag for
Du kan få fradrag for to typer af ydelser – serviceydelser og håndværksydelser. Her kan du læse, hvilke ydelser fradragsordningen omfatter.

Serviceydelser

 • Almindelig rengøring såsom opvask, støvsugning, strygning og gulvvask
 • Vinduespudsning
 • Børnepasning i hjemmet – men også aflevering og afhentning fra institutioner
 • Almindeligt havearbejde såsom græsslåning, lugning, klipning af hæk og snerydning


Håndværksydelser

 • Udvendigt malerarbejde, dog ikke maling af tag, udhæng, vindskeder og sternbrædder
 • Isolering af tag som indgår i samme tagkonstruktion som boligens tag, fx en garage
 • Reparation og forbedring af skorsten
 • Udskiftning af ruder, vinduer og terrassedøre med glas
 • Udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv.
 • Isolering af ydervægge
 • Isolering af gulv, dog ikke hvis du lægger nyt gulv i denne forbindelse
 • Afmontering af brændeovne
 • Installation eller udskiftning af varmestyringsanlæg, fx radiatorer
 • Arbejde på solfangere, solceller eller husstandsvindmøller
 • Reparation og udskiftning af visse gasfyrskedler og varmeanlæg
 • Udskiftning eller reparation af fjernvarmeunits
 • Installation af varmepumpe
 • Installation eller forbedring af ventilation
 • Installation eller forbedring af visse afløbsinstallationer og dræn
 • Radonsikring
 • Tilslutning til bredbånd
 • Installation af tyverialarm

Når det kommer til håndværksydelser, kan du oftest kun få fradrag, hvis du tager et ”grønt” valg. Du kan derfor fx godt få fradrag for reparation af solvarmeanlæg, men ikke for oliefyr.

Betingelser for fradraget
Hvis du planlægger at modtage en ydelse med den tanke, at du kan få fradrag for den, er der en række betingelser, du bør være opmærksom på.

Betaling
For at få fradrag skal betalingen af din ydelse ske elektronisk, ikke kontant. Den kan dog lige så godt ske ved MobilePay som ved dit betalingskort eller overførsel fra netbank. Det vigtigste er, at du får en kvittering eller faktura for betalingen af arbejdet.

Den der udfører ydelsen
Generelt skal de ydelser, du modtager, udføres af en momsregistreret virksomhed.
”Visse serviceydelser – fx børnepasning og rengøring – kan du godt få fradrag for, selvom de udføres af privatpersoner. I så fald skal de udfylde en serviceerklæring,” fortæller advokaten.

Hvis den person, der udfører arbejdet, selv bor i husstanden, kan du ikke få fradrag for det.

Den der modtager ydelsen
Fradraget gælder for hver person i husstanden over 18 år. Lejere, andelshavere og ejerlejlighedsejere kan også få fradrag. Du skal dog overholde tre betingelser:

 • Du skal selv betale for arbejdet
 • Du skal have ret til at vedligeholde boligen
 • Du skal bo i boligen, mens arbejdet bliver udført

Hvis du har modtaget tilskud efter offentlige støtteordninger til arbejdet, kan du ikke også få fradrag for dem. Det kunne eksempelvis være tilfældet ved installation af solcelleanlæg.

Fritidsboliger
Du kan godt få fradrag for en fritidsbolig, men du får ikke dobbelt fradrag, hvis du både modtager ydelser i din helårsbolig og fritidsbolig.

Der er ikke fradrag for serviceydelser for fritidsboliger, hvis boligen har været udlejet en del af året. Skal du have fradrag, er det desuden en forudsætning, at du betaler ejendomsværdiskat af boligen.

Hvis din fritidsbolig ligger i et andet land end Danmark, skal dette land udveksle oplysninger med de danske myndigheder på baggrund af en dobbeltbeskatningsaftale eller internationale overenskomster eller konventioner. Desuden skal den person eller virksomhed, som udfører en serviceydelse, være fuldt skattepligtig til det land, fritidsboligen ligger i, ved indkomstårets udløb.

”Man ser en del familier, som ejer fritidsboliger i fællesskab. Hvis du ejer et sommerhus med din bror og søster, kan I alle tre få fradrag for håndværksydelser,” bemærker Jacob Schousgaard.

Sådan får du fradraget
Du får håndværkerfradraget modregnet i din skat. Vil du have fradraget hurtigst muligt, skal du betale og indberette udført arbejde inden 1. marts året efter arbejdets udførsel. Arbejde udført i 2019 skal altså betales senest 28. februar 2020, hvis du vil have fradrag i 2019. Ellers bliver det overført til året efter.

Du opnår fradraget ved at indberette dine service- eller håndværksydelser i TastSelv på Skats hjemmeside.

Jacob Schousgaard
VIL DU VIDE MERE?

Jacob Schousgaard

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.