Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Toftlund
Ring 74 83 10 62

Søndergade 58A,
6520 Toftlund
Tlf: 74 83 10 62
toftlund@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Toftlund

Fremtidsfuldmagt - nyt lovforslag vil styrke rettighederne

Regeringen vil gøre det sværere at fuske med fuldmagter. Det vil især gavne demente og deres pårørende, vurderer ADVODAN-advokat.

Et nyt lovforslag vil indføre skærpede krav til de fuldmagter, som fx dementramte bruger til at udpege hvem, de ønsker, skal varetage sine interesser, når de ikke selv er i stand til det. De nye krav vil give væsentligt bedre rammer, end det er tilfældet med den nuværende lovgivning – både til den, der er ramt af sygdommen og for familien, som står på sidelinjen, fortæller advokat Malene Warming Nissen fra ADVODAN i Tønder/Toftlund.

”De fuldmagtsregler, vi har i dag, giver ikke tilstrækkelig tryghed for hverken den sygdomsramte eller til familien. Der er desværre eksempler på, at fuldmagter bliver oprettet efter, at den demente ikke længere er i stand til at handle fornuftsmæssigt, og det er misbrug af reglerne”.

"Det er også et problem, at det ikke er alle aktører, der anerkender fuldmagterne i den nuværende ordning. Jeg kender flere eksempler på, at eksempelvis bankerne ikke vil godkende fuldmagterne men ofte kræver, at der (også) er udfyldt en særskilt fuldmagt i banken”.

Fordelen ved fremtidsfuldmagt

Med det nye lovforslag bliver det muligt at oprette såkaldte fremtidsfuldmagter. Samtidig bliver der indført helt nye krav til, hvordan fremtidsfuldmagterne skal oprettes og registreres. Der vil også være nye krav til indholdet, og hvordan fuldmagten kan træde i kraft.

”Fordelen ved de nye fremtidsfuldmagter er, at de skal oprettes i et online register og tinglyses i Personbogen, når de træder i kraft. Der vil kun kunne oprettes én fuldmagt pr. person – og for at fuldmagten kan træde i kraft, skal der foreligge lægelige oplysninger om fuldmagtsgiverens helbredstilstand. Det vil give større retssikkerhed for alle involverede parter”, forklarer Malene Warming Nissen.

Anbefaling fra advokaten

Lovforslaget blev sendt i høring i december, og forventes vedtaget i slutningen af marts.

”Hvis man allerede efter de gældende regler har oprettet en generalfuldmagt, vil den formentlig stadig være gældende, men min anbefaling vil være at få registret fuldmagten via det nye system, når det er tilgængeligt”.

”Jeg vil også anbefale, at alle personer – ung som gammel – tager stilling til, om de vil oprette en fuldmagt. Vi kan jo alle blive ramt at en pludselig sygdom, og ingen ved hvordan og hvornår”, slutter Malene Warming Nissen.

Fakta om de nye fremtidsfuldmagter

  • En fremtidsfuldmagt skal oprettes i et elektronisk register, og der kan kun oprettes én fremtidsfuldmagt pr. person.

  • Alle personer over 18 år, som er i stand til at handle fornuftigt, kan oprette en fremtidsfuldmagt, der kan omfatte både personlig og økonomiske forhold.

  • Fremtidsfuldmagten kan sættes i kraft, når fuldmagtsgiveren fx rammes af sygdom, som gør vedkommende ude af stand til at træffe beslutninger selv.

  • Når fremtidsfuldmagten er trådt i kraft bliver den tinglyst i Personbogen.

  • En fremtidsfuldmagt ophører automatisk ved fuldmagtsgiverens død.

 

Malene Warming Nissen
VIL DU VIDE MERE?

Malene Warming Nissen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.