Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Toftlund
Ring 74 83 10 62

Søndergade 58A,
6520 Toftlund
Tlf: 74 83 10 62
toftlund@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Toftlund

Hvordan sidder du i uskiftet bo, når I har dine, mine og vores børn?

Mange er ikke klar over, at de skal være særligt opmærksomme på at tage stilling til, hvem der skal arve efter dem – og ikke mindst hvornår – når de lever i en sammenbragt familie. Læs her, hvordan du sikrer dig og din familie bedst, når I har dine, mine og vores børn.

”Det kan være en god idé for den længstlevende i ægteskabet at sidde i såkaldt uskiftet bo, når ægtefællen dør. Det betyder, at den efterladte får udbetalt hele arven, mens børnene først får del i arven, når begge forældre er væk. Det kan fx være med til at sikre, at familien kan blive boende i huset, fordi den efterladte forælder ikke skal ud og realisere halvdelen af ægteparrets værdier og udbetale til børnene,” fortæller advokat hos ADVODAN Tønder/Toftlund Malene Warming Nissen.

Der er dog forskel på, om den efterladte kan komme til at sidde i uskiftet bo – alt efter, om mor og far har fællesbørn eller sammenbragte børn. Og her går mange familier galt i byen ifølge advokaten.

”I ’traditionelle’ familier med fællesbørn har den, der lever længst, automatisk ret til at sidde i uskiftet bo uden at skulle spørge børnene først. Men i en sammenbragt familie skal stedbørnene faktisk give samtykke til at udskyde deres arv efter den biologiske forælder, hvis denne dør først. Og er den efterladte ikke opmærksom på at få det samtykke, kan han eller hun altså risikere at skulle udbetale halvdelen af arven til den afdødes børn.”

Flere muligheder for samtykke

Ifølge advokaten har du som forælder i en sammenbragt familie flere muligheder for at få stedbørnenes samtykke til at sidde i uskiftet bo.

”Enten kan du få børnenes accept på forhånd, eller også kan du i testamentet opfordre dem til at give samtykke til, at deres stedmor eller -far kan sidde i uskiftet bo, hvis denne lever længst. Som en slags gulerod for stedbørnene kan de – hvis de vælger at udskyde deres arv fra den biologiske forælder – få del i hele arven fra både den biologiske forælder og stedforælderen, når denne sidste også dør. I stedet for bare at arve fra den biologiske forælder,” fortæller Malene Warming Nissen. 

Overvej yderliggående løsning

Hvis stedbørnene ikke ønsker at give deres samtykke til uskiftet bo, findes der en anden mulighed for at begrænse deres arv efter den biologiske forælder, så den længstlevende i ægteskabet fx kan blive boende i huset.

”I testamentet kan du som biologisk forælder skrive, at dine børn kun får ret til deres tvangsarv, hvis de ikke vil gå med til, at stedmoren eller stedfaren kan sidde i uskiftet bo. Dermed får børnene kun 12,5 procent i stedet for 50 procent af arven her og nu efter den biologiske forælder. Det er dog en yderliggående løsning, som man bør overveje nøje,” siger Malene Warming Nissen.

Misbrug ikke arven

Får du som stedforælder accept fra din ægtefælles børn til, at du kan sidde i uskiftet bo, hvis du lever længst, skal du dog stadig være opmærksom på et par ting.

”Du har et særligt ansvar for at forvalte arven på en ordentlig måde, så du ikke kan beskyldes for at misbruge den, inden stedbørnene får del i den. Du må fx ikke give meget store gaver eller sætte alle pengene i en pensionsopsparing, som fx kun udbetales til egne børn og ikke stedbørnene. Hvis du frygter, at dine stedbørn let vil mistænke dig for at bruge løs af arven, så overvej, om du hellere vil ’handle af’ med dem lige efter din ægtefælles død og give dem deres arv her og nu. Det er vigtigt at tage stilling til den situation i et testamente,” siger Malene Warming Nissen.

Du kan se et eksempel arvereglerne i en sammenbragt familie HER 

 

Malene Warming Nissen
VIL DU VIDE MERE?

Malene Warming Nissen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.