Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Toftlund
Ring 74 83 10 62

Søndergade 58A,
6520 Toftlund
Tlf: 74 83 10 62
toftlund@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Toftlund

Ny medejer? Her er 3 gode råd

Har du brug for ekstra kapital eller kompetencer i din virksomhed, kan en ny medejer være løsningen. Skal forholdet ende lykkeligt, bør I dog få styr på juraen, inden I springer ud i virksomhedslivet sammen.

”Man kan nemt blive forblændet af alle de muligheder, det giver at få en ny ejer ind i firmaet. Men uanset, om man er et lille startup eller en veletableret virksomhed, bør man fra starten få en række forhold på plads. Ellers risikerer man både tvister og økonomisk tab senere hen”, siger advokat Stefan Østerby-Jørgensen fra Advodan.

Her får du advokatens tre gode råd, når én bliver til flere i firmaet.

1. Skab den bedste struktur

Når du har fundet den eller de personer, der vil give din virksomhed mere værdi, skal I blive enige om, hvordan vedkommende køber sig ind i firmaet og hvordan virksomheden skal struktureres. Hvordan virksomheden skal struktureres er en konkret vurdering ud fra virksomhedens forhold. Stefan Østerby-Jørgensen anbefaler dog ofte, at virksomheden er opdelt i et holdingselskab og et driftsselskab, og at købet sker gennem endnu et holdingselskab, som køber opretter.

”Den nye medejer opretter et holdingselskab, der så køber den aftalte del af driftsselskabet. Fordelen er fleksibilitet for begge ejere. Fx kan den ene ejer trække penge ud af sit eget holdingselskab, uden at den anden beskattes. Det er også nemmere at gå hvert til sit, hvis det skulle blive aktuelt”.

2. Få styr på alle aftaler

I processen med at få en ny ejer ombord bør I sikre begge parter med flere skriftlige aftaler. I forhandlingsfasen er en såkaldt non disclosure agreement en god idé for at beskytte fortrolig information.

”Når handlen er på plads, er købsaftalen det juridisk bindende dokument, hvor I bl.a. beskriver, hvad og hvordan andelen af virksomheden overdrages. Jeg vil også anbefale at indgå en ejeraftale, hvor det fremtidige samarbejde beskrives. Det er fx forhold som ledelse, salgsret og –pligt, behandling af tvister osv.”, siger Stefan Østerby-Jørgensen.

3. Husk alle registreringer

Når handlen er gennemført, og det nye ejerskab er en realitet, skal I huske at opdatere alle ejerregistreringer for virksomheden.

”Det gælder fx den lovpligtige interne ejerbog, der har stor betydning ved et eventuelt senere salg af virksomheden. I skal også opdatere Det Offentlige Ejerregister, hvis den nye ejer har fem procent eller mere af virksomhedens andele eller stemmer. Endelig skal en eventuel kapitalforhøjelse registreres hos Erhvervsstyrelsen”, siger Stefan Østerby-Jørgensen. 

Stefan Østerby-Jørgensen
VIL DU VIDE MERE?

Stefan Østerby-Jørgensen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.