Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Toftlund
Ring 74 83 10 62

Søndergade 58A,
6520 Toftlund
Tlf: 74 83 10 62
toftlund@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Toftlund

Pas på ulovlige udlån i dit selskab

Er du ejer eller leder i et kapitalselskab – og har du lånt penge i selskabet, så er lånet sandsynligvis ulovligt. Sørger du ikke for at afvikle lånet hurtigst muligt, risikerer du bøde og i yderste konsekvens en politianmeldelse.

Erhvervsstyrelsen har her i foråret 2015 sat ekstra kræfter ind for at komme såkaldte ulovlige kapitalejerlån til livs. I den forbindelse har 1.600 selskaber modtaget et brev fra Erhvervsstyrelsen, hvor de bliver opfordret til at afvikle lånene så hurtigt som muligt. Ifølge ADVODAN advokat Stefan Østerby-Jørgensen er de ulovlige lån langt fra usædvanlige, og derfor er det helt i orden, at Erhvervsstyrelsen har et øget fokus på det.

”Problemet er, at der indtil nu ikke har været nogen egentlige sanktioner, og der er ikke blevet fulgt op, hvis de ulovlige udlån er fremgået af selskabets årsrapport. Så det er kun godt, at Erhvervsstyrelsen har valgt at sætte ind med hårde midler som bøder og politianmeldelser. Det vil få flere til at afvikle de ulovlige udlån hurtigere”, vurderer Stefan Østerby-Jørgensen.

Lånet skal tilbagebetales straks
I mange selskaber følger regnskabsåret kalenderåret – og det betyder, at årsrapporten senest skal indleveres den 31. maj.

”Det mest optimale er selvfølgelig, hvis den, der har lånt penge i selskabet kan nå at betale lånet tilbage, så det kan komme ud af årsrapporten, inden den afleveres. Men er årsrapporten allerede sendt afsted – og bliver man opmærksom på, at man i selskabet har et ulovligt lån, så skal man skynde sig at betale det tilbage alligevel”, opfordrer advokaten.

”Hvis man har afleveret årsrapporten, og lånet fremgår, er der en risiko for, at årsrapporten udtages til kontrol. Herefter får man et påbud om at betale lånet tilbage, inden en bestemt tidsfrist. Hvis det ikke sker, kan man få en bøde og sandsynligvis bliver SKAT også orienteret”.

”Der er nemlig også er en skattemæssig problematik, som man skal forholde sig til. Som udgangspunkt er det ulovlige lån skattepligtigt – og det vil sige, at man udover at betale lånet tilbage også beskattes af det”.

Søg rådgivning ved tvivl
Selvom de fleste kapitalejerlån er ulovlige, så er der undtagelser.

”Udgangspunktet er, at kapitalejerlån er ulovlige, fordi der i selskaber er et kapitalkrav, som man ikke må omgå. Ethvert udlån fra selskab til aktionær er derfor ulovligt, også i de tilfælde hvor lånet opstår ved en misforståelse eller et uheld, hvis fx en direktør kommer til at bruge firmaets kort til private udgifter. Der kan dog være forretningsmæssige sammenhænge, hvor lånet er lovligt. Er man i tvivl, bør man søge rådgivning, så man undgår at havne i problemer”, lyder det fra Stefan Østerby-Jørgensen.


Fakta:

  • Når et selskab låner penge ud til selskabets ejere eller selskabets ledelse, fx direktøren, kalder man det ofte ”kapitalejerlån” eller ”aktionærlån”. Ifølge selskabsloven er sådanne lån som hovedregel ulovlige.

  • Hvis de ulovlige lån figurerer i årsrapporten for 2014, kan selskabet forvente et påbud om at inddrive lånet, ligesom SKAT vil blive orienteret, og selskabet risikerer en politianmeldelse.

  • Det er selskabets ledelse, der har ansvaret for at inddrive lånet

  • Se mere information om de ulovlige kapitalejerlån på Erhvervsstyrelsens hjemmeside
Stefan Østerby-Jørgensen
VIL DU VIDE MERE?

Stefan Østerby-Jørgensen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.