Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Toftlund
Ring 74 83 10 62

Søndergade 58A,
6520 Toftlund
Tlf: 74 83 10 62
toftlund@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Toftlund

Tag stilling til dine børns fremtid med et børnetestamente

Har du og din partner børn sammen, er det en god idé, at I opretter et <a href="/fagomraader/privat/testamente-og-arv/boernetestamente/">børnetestamente</a>. Med et børnetestamente kan I få indflydelse på, hvem der skal tage sig af jeres børn, hvis de bliver forældreløse.

Sker det utænkelige, at I begge dør på samme tid, er det statsforvaltningen, der afgør, hvem der skal overtage forældremyndigheden, indtil børnene fylder 18 år. Men har I oprettet et børnetestamente, vil statsforvaltningen følge jeres ønsker - medmindre forholdene konkret taler imod.

Det er der mange forældre, som ikke er klar over, erfarer Malene Warming Nissen fra ADVODAN i Tønder. Hun råder altid forældre, der har børn under 18 år til at tage stilling, når de alligevel opretter et testamente.

Det er min oplevelse, at mange ikke ved, at de kan få medindflydelse, men når de finder ud af det, er det vigtigt for dem at få på plads. Langt de fleste har en klart ønske om, hvem der skal tage sig af deres børn, hvis de ikke selv er her til at tage sig af dem, fortæller hun og fortsætter:

"Ved at forældrene selv tager stilling, undgår man også en eventuel konflikt mellem to efterladte familier, som skal blive enige om, hvorvidt det fx er den ene forældres søster eller den andens, som skal have forældremyndigheden".

Også relevant for enlige forældre
Er du alene med dine børn, og har du forældremyndigheden, kan du også med fordel oprette et børnetestamente. Hvis den anden forælder fortsat er i live, skal du dog være opmærksom på, at vedkommende altid har fortrinsret - medmindre særlige forhold taler imod.

"Mange enlige forældre vælger at oprette et børnetestamente, fordi de gerne vil forklare, hvorfor den biologiske far eller mor ikke skal have forældremyndigheden. Så er det op til statsforvaltningen at afgøre, om de vil fravige udgangspunktet, så den anden forælder ikke får forældremyndigheden", oplyser Malene Warming Nissen

Du kan her læse mere om børnetestamente

Fakta

  • Et børnetestamente skal ikke, rent juridisk, udfærdiges på en bestemt måde. Det skal blot indeholde en tilkendegivelse af hvem du/I finder bedst egnede, dato og underskrifter. Vælger du den løsning, er det en god idé at fortælle vedkommende som er indsat, hvor det originale dokument befinder sig og giver vedkommende en kopi, så han eller hun kan aflevere det til Statsforvaltningen ved et eventuelt dødsfald.
  • ADVODAN anbefaler imidlertid, at børnetestamentet indgår som del af et normalt testamente og underskrives for en notar. Fordelen ved det er, at notaren opbevarer en kopi i sit arkiv, og I sikrer, at det automatisk kommer frem til statsforvaltningen i tilfælde af død. Herudover kan man også bestemme om vedkommende, man indsætter, skal arve et beløb for at tage sig af barnet eller børnene, så det ikke skal være økonomien, der afgør det.
Malene Warming Nissen
VIL DU VIDE MERE?

Malene Warming Nissen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.