Derfor kan det være en god idé at udarbejde et virksomhedstestamente, som indeholder en plan for, hvad der skal ske med virksomheden i tilfælde af, at ejerlederen går bort og dermed ikke længere er der til at drive virksomheden, fortæller erhvervsadvokat Kelvin Valeur Thelin, fra Advodan Holbæk København.
Hvorfor lave et virksomhedstestamente?
Ofte spiller ejerlederen af virksomheden en helt særlig rolle, da vedkommende ofte udfører de mest centrale opgaver, og typisk har den største viden om virksomhedens forhold. Det betyder, at ejerledede virksomheder kan være meget sårbare, hvis ejerlederen ikke længere er i stand til at drive virksomheden, når vedkommende går bort.
”Med et virksomhedstestamente har ejerlederen mulighed for at beskrive og håndtere, hvordan virksomheden skal drives fremadrettet, hvis vedkommende går bort. Derudover har arvinger og relevante medarbejdere, som ejerlederen sætter ind til at fortsætte driften, mulighed for hurtigt at sætte sig ind i ejerlederens ønsker og guidelines for virksomhedens fremtid og overlevelse og eventuelt salg”, uddyber erhvervsadvokat Kelvin Valeur Thelin.
Hvem skal overtage og føre virksomheden videre, hvis du overvejer at trække dig tilbage? Læs mere om generationsskifte her.
Hvad indeholder et virksomhedstestamente?
Et virksomhedstestamente henvender sig primært til ejerlederen af virksomheden, men også til virksomhedens øvrige interessenter, som rådgivere og andre, som ejerlederen ønsker skal tage over samt familiemedlemmer, ledende medarbejdere, øvrige ejere, kunder og leverandører.
Sammen med en advokat med speciale i erhvervsret hos Advodan, undersøges virksomhedens ledelsesforhold, vedtægtsmæssige forhold samt strategi, økonomi og ejerlederens ønsker for fremtiden. I fællesskab afdækkes også virksomhedens potentielle svage punkter, og dermed mulige risici i tilfælde af et pludseligt dødsfald.
Ud fra dette udarbejdes en plan for, hvordan virksomheden kan føres videre eller søges solgt via et målrettet og eventuelt langsigtet salg i stedet for paniksalg samt hvordan virksomhedens forhold kan bringes i orden, herunder en strategi for, hvem der tager sig af hvad i tilfælde af ejerlederens død. Der er ikke noget formkrav til et virksomhedstestamente, men det indeholder som oftest:
- En strategi for virksomhedens fremtidige drift, herunder en plan for et eventuelt fremtidigt salg.
- En tydelig plan for hvem ejerlederen ønsker skal overtage virksomhedens ledelse og fortsatte drift, samt at disse personer er bekendt med virksomhedsejerens ønsker og tanker for virksomheden.
- Relevante informationer om virksomhedens eksterne rådgivere, såsom revisor og advokat.
- Forhold om virksomhedens mest relevante aftaleforhold, herunder finansielle aftaler, samarbejdsaftaler osv., så en ny ledelse kan få kendskab til og overblik over virksomhedens situation.
- Input til orientering til medarbejderne om situationen, hvor de beroliges med, at deres arbejdsforhold forbliver uændrede, og at deres job er sikret.
- En klar strategi for, hvordan kunder og samarbejdspartnere kontaktes og informeres om den nye situation. Det er vigtigt at sikre, at disse hurtigt får besked og forstår, at virksomheden fortsat vil fungere som normalt.
- Endeligt skal virksomhedstestamentet indeholde en detaljeret beskrivelse af ejerlederens viden om virksomheden, herunder beskrivelse af virksomhedens forretningsgange, hvordan der opnås adgang til adgangskoder og passwords, så de udpegede personer hurtigt kan overtage ansvaret.
Ikke et juridisk bindende dokument
Et virksomhedstestamente er ikke et juridisk bindende dokument, men derimod en hensigtserklæring, der beskriver, hvad der skal ske, hvis ejerlederen ikke længere kan drive virksomheden. Dokumentet sikrer den fortsatte drift indtil virksomheden går i arv og fungerer samtidig som væsentlige guidelines for arvinger, der ofte vælger at fortsætte på baggrund af ejerlederens ønsker i virksomhedstestamentet
Derfor kan det være en god idé at lave et testamente og en fremtidsfuldmagt
Da et virksomhedstestamente er en hensigtserklæring og ikke et juridisk bindende dokument, anbefaler erhvervsadvokat Kelvin Valeur Thelin, at man også får udarbejdet et almindeligt testamente og en fremtidsfuldmagt.
”Et testamente og en fremtidsfuldmagt er modsat et virksomhedstestamente juridiske bindende dokumenter, der er med til at sikre, at arven fordeles efter virksomhedsejerens ønsker”.
Såfremt der er flere arvinger, der skal arve virksomheden, kan det ofte anbefales at supplere testamentet med en ejeraftale, der skal tiltrædes af arvinger, før de arver virksomheden. Hermed sikrer man, at der på forhånd er aftalt et regelsæt for arvingerne, hvorved mange fremtidige uoverensstemmelser kan undgås, uddyber erhvervsadvokat Kelvin Valeur Thelin.
Få hjælp og rådgivning til udarbejdelse af et virksomhedstestamente
Hos Advodan kan vi hjælpe dig med at udarbejde et virksomhedstestamente, hvor vi sammen gennemgår din virksomhed og rådgiver dig om potentielle risici og muligheder, samt drøfter dine ønsker og tanker om fremtiden. Kontakt en erhvervsadvokat, så vi i fællesskab kan finde en løsning, der passer til dig og din virksomhed.
Har du brug for rådgivning?