PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Årsberetning

Som advokater har vi et ansvar, der rækker ud over vores praksisområder, og gennem vores rådgivning og indflydelse har vi mulighed for at bidrage til en mere bæredygtig fremtid – et ansvar, vi tager alvorligt. Derfor arbejder vi løbende på at integrere bæredygtige principper i både vores hverdag og rådgivning.

Vi tager ansvar

Som advokater har vi et ansvar, der strækker sig ud over vores individuelle praksisområder. I en tid, hvor udfordringer som klimaforandringer, ressourceudnyttelse og social ulighed kræver handling, kan vores rolle ikke blot begrænses til juridisk rådgivning.

Vi har et ansvar for at fremme bæredygtighed, ikke kun moralsk, men også som en forretningsmæssig nødvendighed.

Selvom vi ikke driver en stor produktionsenhed, giver vores rådgivning og indflydelse os mulighed for at skabe ændringer mod en mere bæredygtig fremtid, både lokalt og nationalt.

Derfor arbejder vi løbende på at blive klogere på, hvordan vi kan integrere bæredygtige principper i vores hverdag og i den rådgivning, vi tilbyder.

Om Advodan

Advodan har over 20 kontorer fordelt rundt i landet med mere end 100 jurister. Det betyder, at alle vores advokater kan trække på et landsdækkende netværk af kompetente sparringspartnere.

Til sammen dækker Advodans juridiske bistand næsten alle fagområder og kundesegmenter.

Vi rådgiver små- og mellemstore virksomheder og private, men vi har også advokater, som rådgiver fonde, foreninger og offentlige institutioner.

Advodans vision er at være den foretrukne advokatvirksomhed inden for alle former for juridisk rådgivning til private og SMV-virksomheder.

Vi fokuserer på at finde de løsninger, som er bedst for vores klienter. Vi ved, at et juridisk problem ikke altid kræver et juridisk svar, og at mægling og forlig kan være en bedre løsning end retssager.

 

Advodan i tal 2024

  • Antal kontorer: 22
  • Nettoomsætning (mio. kr.): 300,3
  • Antal fuldtidsansatte i årsværk: 250
  • Ton CO2-e pr. fuldtidsansat: 2,75
  • Pro bono timer pr. advokat: 10

Etisk udvalg

Vi har et internt etisk udvalg, der skal sikre ensartet efterlevelse af de advokatetiske regler fra Advokatsamfundet på tværs af vores kontorer.

Det etiske udvalg vurderer blandt andet, om klagesager mod en advokat bør have konsekvenser for vedkommendes tilknytning til Advodan. Hvis en advokat modtager meddelelse om, at der er indgivet en adfærdsklage til Advokatnævnet, er vedkommende desuden forpligtet til at informere det etiske udvalg.

Udvalget består af tre partnere fra forskellige kontorer samt en suppleant, der træder til, hvis et af medlemmerne er inhabil i en given sag.

Udvalgets arbejde er med til at sikre, at hele Advodan arbejder ud fra samme høje standarder – både juridisk og etisk. Det er med til at skabe en fælles retning og udgangspunkt for, hvordan vi rådgiver vores klienter.

Når vi står på samme værdimæssige grundlag, styrker det samarbejdet mellem kontorerne og understøtter en ensartet og professionel oplevelse for klienterne – uanset hvilket Advodan-kontor de møder. Udvalget er dermed ikke kun med til at sørge for, at vi overholder reglerne, men også til at sikre tillid og kvalitet i vores rådgivning på tværs af hele organisationen.

Advodan lokalt 

Vores ambition er at opbygge tillidsfulde og tætte relationer til vores klienter. Derfor lægger vi vægt på initiativer, som ikke altid nødvendigvis handler om jura, men som styrker lokalsamfundet og fællesskabet. Her er et udpluk af nogle af vores lokale initiativer:

  • Vi tilbyder gratis indledende møder, der giver borgere og virksomheder juridisk afklaring uden forpligtelse.
  • Vi yder digital retshjælp, så også borgere uden for de større byer har nem adgang til juridisk vejledning.
  • Vi holder gratis kurser om arv, testamente og fremtidsfuldmagter, der gør det lettere at tage stilling i tide.
  • Flere af vores jurister deltager i advokatvagter og yder gratis retshjælp lokalt.
  • Partnere og medarbejdere påtager sig vederlagsfrie dirigenthverv i lokale foreninger.
  • Flere af vores kontorer støtter lokale foreninger gennem varierende sponsorater
  • En række af vores kontorer har valgt at donere til velgørende formål.
  • Vi har opsat ladestandere ved flere af vores kontorer som en del af indsatsen for elektrificeret transport.
  • Nogle udearealer ved vores kontorer er omlagt til vilde haver med hjemmehørende planter som et lokalt initiativ.
  • Medarbejdere fra forskellige kontorer deltager løbende i lokale affalds-indsamlinger.
  • Vi har tilsluttet os DI’s diversitetsløfte for at fremme ligestilling og mangfoldighed.

Klimaregnskab for Advodan

Som advokatvirksomhed uden en produktionsenhed er vores klimaaftryk begrænset. Vores vigtigste bidrag til den grønne omstilling sker derfor gennem den rådgivning, vi yder til vores klienter og de krav og forventninger, vi har til vores leverandører. Når det er sagt, lægger vi også vægt på at have styr på vores egne forhold.

Klimaregnskabet for 2024 giver et overblik over vores årlige udledning af drivhusgasser. Klimaregnskabet er blevet udarbejdet ved hjælp af vejledninger og emissionsfaktorer fra Erhvervsstyrelsens beregningsplatform og følger Greenhouse Gas (GHG) protokollen, der er den internationale standard for, hvordan drivhusgasser opgøres og rapporteres som CO2-ækvivalenter (CO2-e).

GHG-Protokollen gør det muligt for virksomheder at beregne deres klimaaftryk på en ensartet måde, samtidig med at den giver indsigt i hvilke aktiviteter, der driver CO2-udledningen.

CO2-udledning er i klimaregnskabet fordelt på 3 scopes i henhold til de gældende anvisninger. På tværs af Advodan giver det et CO2-regnskab per fuldtidsansat på 2,75 tCO2.

Transportens andel af den samlede udledning er faldet sammenlignet med tidligere år.

Forbedringen af nøgletallet hos Advodan kan tilskrives samme tendens, som i resten af samfundet, at man går fra transport med fossile brændstoffer til elbiler. Endeligt opdaterer Erhvervsstyrelsen løbende emissionsfaktorerne på aktiviteterne.

Der er derfor foretaget en genberegning af tidligere års nøgletal per årsværk for at sikre et retvisende sammenligningsgrundlag. Der er bevidst ikke brugt totalopgørelser, da dette vil give misvisende årlige sammenligninger.

Scope 1

Scope 1 dækker over virksomhedens direkte udledninger af drivhusgasser. Det omfatter anvendelse af brændstof og udledning fra industrielle processer fx relateret til bygninger, køretøjer og stationære motorer, der drives af virksomheden. Scope 1 udgør 11,6 % (56,3 tCO2) af den samlede CO2-udledning. Et eksempel på en scope 1-aktivitet er opvarmning med naturgas.

 

Scope 2

Scope 2 dækker over virksomhedens indirekte udledninger fra el- og fjernevarmeforbrug, som er områder, virksomheden forbruger og kan kontrollere, men ikke selv ejer og producerer. Scope 2 udgør 5,7 % (27,7 tCO2) af den samlede CO2-udledning.

 

Scope 3

Scope 3 dækker over virksomhedens øvrige indirekte udledninger og opdeles i 15 kategorier. Scope 3 udgør den mest udbredte udledningsform blandt virksomheder. Hos Advodan er det primært kategorierne indkøb af varer og tjenester, forretningsrejser og medarbejderpendling, der er relevante for CO2- udledningen. Scope 3 udgør 82,7 % (399,7 tCO2) af den samlede CO2- udledning i klimaregnskabet.

 

Advodans ESG nøgletal

 

2023

2024

2025*

Antal fuldtidsansatte i årsværk

255

250

255

Ton CO2-e pr. fuldtidsansat

2,80

2,75

2,60

Pro bono timer pr. advokat

17,4

10

15

Efteruddannelsestimer pr. advokat

23,9

19,7

22

 

*Vores mål for 2025

Faldet i pro bono- og efteruddannelsestimer i 2024 kan tilskrives et lavere medarbejderantal og barsler, samtidig med et højt aktivitetsniveau. Der har også været færre henvendelser til vores digitale retshjælp, da mange borgere finder svar i tidligere spørgsmål, hvorfor der er brugt mindre tid på det. Efteruddannelsestimerne følger faste intervaller, hvilket naturligt skaber udsving fra år til år. Dertil kommer, at timer i enkelte tilfælde ikke er blevet registreret korrekt, hvilket har påvirket de indberettede data.

Anerkendte standarder er vores grundlag

Hensigten med årsberetningen er at give et nuanceret billede af, hvordan Advodan påvirker miljøet og samfundet. Vores beregninger og rapportering er foretaget med udgangspunkt i anerkendte standarder for klimaregnskaber og ESG-rapportering.

 

C02-ækvivalenter

Klimaregnskabet indeholder en oversigt over de aktiviteter, hvor Advodan har bidraget til udledning af drivhusgasser i det pågældende år, omregnet til CO2-ækvivalenter, jf. GHG-Protokollen.

Det giver et solidt grundlag for at sammenligne CO2 udledningen med andre beregninger af drivhusgasser, der følger samme standarder.

 

Klar til EU-lovgivningen

Ved at anvende GHG-Protokollen sikres en international standard til beregning af CO2-udledning. Med EU’s CSRD-direktiv og de tilhørende ESRS-standarder bliver det obligatorisk for mange virksomheder at rapportere om bæredygtighed, herunder miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold.

Formålet er at øge gennemsigtigheden i virksomheders bæredygtighedsarbejde, gøre informationen lettere at sammenligne og mindske risikoen for greenwashing.

Selvom Advodan endnu ikke er direkte omfattet af kravene, betragter vi det som sund fornuft at være på forkant med de kommende krav. Samtidig oplever vi, at større virksomheder i værdikæden efterspørger data på en række bæredygtighedsparametre til brug i deres rapportering.

Vores målsætninger og indsatser

I 2024 har vi arbejdet med projekter, der understøtter vores målsætninger inden for bæredygtighed, faglig udvikling og samfundsansvar. Et af projekterne, vi viderefører i 2025, har fokus på at reducere vores CO2-aftryk ved at begrænse kørsel i forbindelse med møder. I stedet har vi en målsætning om, at en stigende andel af møder med klienter og samarbejdspartnere skal afholdes online, hvis det kan lade sig gøre og er foreneligt med sagen.

Samtidig ønsker vi at bevare og styrke den nære relation til vores klienter. Det gør vi blandt andet ved at invitere til faglige arrangementer og netværksmøder, hvor vi deler viden og samtidig får indsigt i deres behov og udfordringer.

Derudover har vi fokus på at vælge leverandører og produkter, der belaster miljøet og naturressourcerne mindst muligt. Vi prioriterer samarbejdspartnere, som er åbne omkring deres klimaaftryk og kan dokumentere CO2-udledningen for deres produkter og ydelser.

Endeligt arbejder vi aktivt på at reducere vores papirforbrug, herunder at begrænse unødvendige print og i stedet opfordre til digitale dokumenter, hvor det er muligt og hensigtsmæssigt.

Vores medarbejderes faglige udvikling er vigtig for os, og vi har derfor en målsætning om øget efteruddannelse som en naturlig del af vores arbejdskultur.

Som en del af vores samfundsansvar har vi en målsætning om at øge vores pro bono arbejde. Hvert år yder vi gratis juridisk hjælp til organisationer og bistår i andre sager uden beregning, hvor der er behov.

Vores værdier

I Advodan er vores værdier fundamentet for vores advokatbistand på tværs af alle vores kontorer.

 

Full service 

Vi er vores klienters betroede rådgivere og sætter en stor ære i at tilbyde vores klienter full-service juridisk rådgivning.

Der arbejder mere end 100 advokater og advokatfuldmægtige på tværs af Advodan. Det betyder, at vores advokater kan trække på et landsdækkende netværk af kompetente sparringspartnere.

 

Nærhed 

Vi stræber efter at have nære og tillidsfulde relationer til vores klienter. Derfor er vi til stede dér, hvor de er, og vi har et indgående lokalkendskab og møder dem i øjenhøjde.

 

Løsninger 

Vi fokuserer på at finde de løsninger, der er bedst for vores klienter. Vi ved, at et juridisk problem ikke altid kræver et juridisk svar, og at mægling og forlig nogle gange kan være en bedre løsning end retssager.

Vores fokus på diversitet og inklusion handler ikke kun om, hvad det betyder for os som virksomhed, men også om at blive mere bevidste om de bias, vi alle har.

Diversitet, inklusion og ligestilling

For at arbejde mere målrettet og struktureret med at fremme diversitet i ledelsen og sikre lige muligheder for alle medarbejdere har Advodan underskrevet DI’s Diversitetsløfte. Med det forpligter vi os til at udarbejde en konkret handlingsplan og sikre, at indsatsen for inklusion og ligestilling forankres i hele organisationen.

“Vores fokus på diversitet og inklusion handler ikke kun om, hvad det betyder for os som virksomhed, men også om at blive mere bevidste om de bias, vi alle har – uanset om de er synlige eller skjulte", fortæller adm. direktør Mads Rau-Kaufmann og fortsætter:

"Diversitetsløftet giver os et rammeværktøj og klare principper, vi kan arbejde ud fra for at fremme diversitet og inklusion i Advodan."

 

Lige muligheder som forudsætning for at kunne tiltrække og fastholde de bedste talenter

Det er nødvendigt at være opmærksom på – og blive bedre til at opdage – om vi ubevidst gør noget, der modvirker diversitet. Det handler om at sikre, at vores måde at kommunikere og agere på ikke ekskluderer nogen", fortæller Mads Rau-Kaufmann.

 

Kønsfordeling i danske virksomheder kan være en udfordring

Vi anerkender, at advokatbranchen kan være præget af en skæv kønsfordeling. I Advodan har vi valgt at dele vores data om kønssammensætningen for at sikre gennemsigtighed og fremme lige muligheder for alle – uanset køn.

Vores medarbejdere er vores vigtigste værdi

Vi er bevidste om, at kvaliteten af vores ydelser afhænger af trivslen hos vores medarbejdere. Derfor ønsker vi at efterleve et princip om et arbejdsliv i balance, som rummer både familieliv og faglige udfordringer.

"Den yngre generation ønsker balance mellem arbejdslivet og privatlivet og udfordrer tidligere generationers måde at prioritere på. Hvis man vil tiltrække og fastholde de nye, yngre generationer, er man nødt til at tænke anderledes og være fleksibel for at få den nye generation til at vælge én til", fortæller adm. direktør Mads Rau-Kaufmann.

For at få indblik i, hvordan vores medarbejdere oplever deres arbejdsliv og hvor der kan forbedres, laver vi regelmæssige medarbejder-tilfredshedsundersøgelse.

Vi har et stort fokus på at styrke vores medarbejderes faglige udvikling ved at tilbyde mulighed for at deltage i relevante kurser, efteruddannelse, webinarer og konferencer.

En advokat skal i dag kunne mere end blot jura. Ud over juridisk viden stilles der krav om kompetencer inden for kommunikation og kundekontakt, forretningsforståelse samt netværk og salgsarbejde – og ikke mindst evnen til at tilegne sig og anvende ny teknologi som kunstig intelligens, som vi løbende underviser i.

I Advodan følger vi den teknologiske udvikling tæt og har derfor et internt AI/LLM-udvalg, der arbejder med kunstig intelligens samt anvendelse og forståelse af de store sprogmodeller.

Vi prioriterer vores faglige netværk højt. Derfor har vi ni faggrupper, hver med deres eget fagudvalg, der er specialiseret inden for deres respektive område. Ligeledes har vi en række faglige og personlige netværk, der styrker det professionelle fællesskab og den individuelle udvikling.

Vores primære opgave er at sikre, at grøn omstilling ikke blot bliver en bæredygtig idé, men en økonomisk bæredygtig realitet for de landmænd og andre jordbesiddere, vi rådgiver.

Rådgivning om grøn omstilling og bæredygtige tiltag

De finansielle, økonomiske og juridiske sider af den grønne omstilling kan være komplekse og udfordrende for mange i branchen, hvilket øger behovet for specialiseret rådgivning.

I Advodan rådgiver vi aktører inden for energibranchen og landbrugssektoren om grøn omstilling, og hvad det indebærer at udvikle energiprojekter i Danmark.

”Vores primære opgave er at sikre, at grøn omstilling ikke blot bliver en bæredygtig idé, men en økonomisk bæredygtig realitet for de landmænd og andre jordbesiddere, vi rådgiver", fortæller advokat Christopher Bühl Nilsen fra Advodan Vejle, og fortsætter:

”Der findes mange veje til en bæredygtig fremtid, og vores opgave er at synliggøre mulighederne – det handler ikke kun om at omlægge jord til solceller eller vindmøller.”

Advodans digitale retshjælp

For at gøre juridisk rådgivning mere tilgængelig tilbyder vi borgere mulighed for at stille juridiske spørgsmål på advodan.dk og få svar fra en af vores advokater.

”Vi lever i en verden med en vedblivende digital udvikling. Lokal retshjælp forsvinder og mange har ikke råd til - eller føler sig trygge ved - at opsøge juridisk bistand. Med vores digitale retshjælp på advodan.dk tilbyder vi en nem og gratis måde at få svar på sine spørgsmål eller finde svar andre i en lignende situation har fået.

Siden 2021 har vi besvaret mere en 2200 juridiske spørgsmål digitalt, heraf knap 400 henvendelser alene i 2024. Det giver ikke kun den enkelte bedre mulighed for at handle rigtigt – det styrker også den juridiske forståelse i samfundet. Når folk får adgang til den rette viden, kan det være med til at forebygge problemer og sikre, at især udsatte grupper får den hjælp, de har brug for”, fortæller Mads Rau-Kaufmann, adm. direktør hos Advodan.

Pro bono i Advodan

Vi tager vores samfundsansvar alvorligt. Derfor yder vi hvert år gratis juridisk bistand til en række organisationer eller på anden måde yder omkostningsfri rådgivning. 

 

Retshjælp

Advodan yder gratis bistand til den lokale retshjælp. Den lokale retshjælp omfatter gratis rådgivning til enhver borger, uanset nationalitet, hvor man kan få hjælp med langt de fleste juridiske problemstillinger inden for næsten alle retsområder med nogle få undtagelser.

Digitale retshjælp 

På advodan.dk kan man som borger stille juridiske spørgsmål og få gratis rådgivning af en advokat. Vi kalder det for en digital retshjælp. I 2024 besvarede vi knap 400 nye henvendelser.

 

NGO'er og andre organisationer

Vi afholder løbende gratis kurser og aftenmøder for forskellige NGO’er og nonprofitorganisationer, såsom Kræftens Bekæmpelse og lokale foreninger.

 

Vederlagsfri rådgivning og foredrag

Vi varetager mange funktioner vederlagsfrit, herunder både som dirigent på generalforsamlinger og ved at afholde gratis foredrag og undervisning for både erhvervsdrivende og private.

 

Lokale sponsorater

Vores lokale forankring betyder, at vi sponsorerer og støtter bredt og lokalt hos både idrætsklubber, kulturliv og andre foreninger.

Kontakt Advodan A/S