PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Håndværkerfradrag i 2018: Få overblik over ændringerne

Som en del af finanslovsaftalen for 2018 er Boligjobordningen – populært kaldet håndværkerfradraget – gjort permanent. Selvom det nye håndværkerfradrag i 2018 ligner det, du kender, er der alligevel nogle få ændringer.

Hvad betyder ændringerne af det nye håndværkerfradrag?

Advokatfuldmægtig Henrik Bregnhøj Bøgeriis fra Advodan Slagelse giver dig her en guide til, hvad du kan få fradrag for, og hvor meget du kan spare ved at benytte håndværkerfradraget.

Med det nye fradrag fra 2018 kan du fortsat få fradrag for to slags ydelser. Enten 12.000 kr. pr. person pr. år til arbejdsløn for håndværkerydelser, som er med til at gøre din bolig mere energi- og klimavenlig eller 6.000 kr. pr. person pr. år til arbejdsløn for serviceydelser i hjemmet.

Du kan kombinere de to fradrag, så du får et samlet årligt fradrag på 18.000 kr. pr. person. Du skal dog være opmærksom på, at du kun kan få fradrag for arbejdslønnen og ikke eventuelle materialer.

 

Hvad er ændret?

Du kan ikke længere få fradrag for energirådgivning, fjernelse af asbest eller installation af ladestik til elbil. Du kan heller ikke længere få fradrag for installering af intelligent varme og ventilationsstyrring eller sikring af yderdøre imod oversvømmelse. Til gengæld kan du få fradrag, hvis du skal have installeret en ny tyverialarm.

 

Hvad sparer du?

Hvor meget du sparer, afhænger af skatteprocenten i din kommune. Generelt kan du regne med, at du får lidt under en tredjedel af håndværkerregningen tilbage i skat ved at benytte dig af håndværkerfradraget.

 

Hvad kan du få fradrag for?

Håndværkerydelser:

 • Udvendig malerarbejde
 • Isolering af tag og ydervægge
 • Forbedring og reparation af skorsten
 • Udskiftning af døre og vinduer
 • Installation af solceller og vindmøller
 • Afmontering af brændeovne
 • Installation af varmepumper
 • Installation af tyverialarm

Serviceydelser:

 • Almindelig rengøring (fx rengøring af badeværelse, støvsugning, tøjvask og opvask)
 • Almindelig havearbejde (fx græsslåning, lugning, hækklip og snerydning)
 • Vinduespudsning
 • Børnepasning

 

Betingelser for dit fradrag

For at kunne få håndværkerfradrag skal følgende betingelser være opfyldt:

 • Du skal være fyldt 18 år og have almindelig skattepligt i Danmark.
 • Du skal bo i boligen, når arbejdet udføres.
 • Du og din ægtefælle/samlever kan dele fradraget, hvis I har fælles økonomi – uanset hvem der har betalt.
 • Du må ikke leje sommerhuset ud, hvis du skal være berettiget til fradrag for fritidsbolig.
 • Har du både har en helårs- og fritidsbolig, får du ikke dobbelt fradrag.

27 kommentarer

Johnny

Hej Henrik Jeg bor (og er formand) i en lille ejerforening bestående af seks separate ejerboliger. Er det muligt at benytte håndværkerfradrag til udgifter i forbindelse med renovering/ forbedringer etc. af fællesareal? Vi ønsker eks. at renovere vores trappeopgange. Denne udgift vil som udgangspunkt blive taget fra vores vedtægstbestemte fællesudgift/opsparing. På forhånd mange tak vh.Johnny

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Johnny Tak for din henvendelse. Håndværkerfradraget gives til vedliegholdelses eller reperationsarbejder udført i din bolig. Den betingelse kan en ejerforening ikke opfylde, og ejerforeningen kan derfor ikke opnå håndværkerfradrag. Herudover gives fradraget som udgangspunkt alene til energiforbedrende arbejder. Den betingelse er ikke opfyldt ved vedligehold af trappeopgang.

Marianne Ottesen

Jeg har fået nyt køkken. I den forbindelse har jeg betalt 18860 kr. for at få det monteret. Kan jeg få håndværkerfradrag for dette? K.h. Marianne

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Kære Marianne Det er ikke min vurdering, at du kan få fradrag til din udgift til håndværkertimer til montering af nyt køkken, da fradraget gives i forbindelse med energiforbedringer.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Kære Christen Fradraget gives som udgangspunkt til energiforbedringer. Udbedring af skader eller mangler på en carport er derfor ikke fradragsberettiget.

Christen

Hej! Jeg har et sommerhus, hvor der er foretaget en del udbedringer af carporten. Kan Jeg fradrage arbejdslønnen? Mvh. Christen

Lisbeth

Overførsel af uudnyttet håndværkerfradrag til ægtefælle Da jeg i indeværende år har en relativ lav indkomst, der svarer til beløbet på det udstedte frikort, hører jeg gerne, om I har mulighed for at oplyse, om min andel af håndværkerfradraget kan overføres til min ægtefælle? Det kan oplyses, at vi har været gift i hele 2019. I givet fald sker overførslen så automatisk i forbindelse med udarbejdelse af vores årsopgørelser, når vi anfører min andel på min årsopgørelse?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Lisbeth Ægtefæller kan, uanset ejerforhold og uanset navn på fakturaen, fratrækker op til 18.000 (12.000 + 6.000) hver, hvis de bor sammen ved indkomstårets udløb. Hvis I opfylder disse betingelser, kan du indberette håndværkerfradrag for den faktura, som er udstedt til min. Du skal selv indberette fradraget på www.skat.dk.

Elisabet

Jeg har i 2018 benyttet mig af en såkaldt 'altmuligmand' - som har egen virksomhed og selvfølgelig er momsregistreret. Han har bla. udskiftet vinduer, lavet malerarbejde og andre opgaver, som kan medtages som fradrag under 'håndværkerydelser'. Han har dog også lavet en del havearbejde mm. - som jo hører under serviceydelser. Nogle dage har han lavet begge slags tjenester samme dag, hvorfor begge former er medtaget på fakturaerne. Er det bare at registrere hans ydelser under begge rubrikker - eller vil det give problemer, at det er samme person/firma, som har ydet begge former for opgaver på samme faktura? På forhånd tak for svar!

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Elisabeth Det er ydelsen der er afgørende, og ikke om ydelsen er udført af et eller flere firmaer. Hvis opgaverne opfylder kravene for fradrag, hvilket det lyder til, skal du udfylde begge rubrikker.

Camilla Hesselberg

Hej kan man få håndværkere fradrag ved udskiftning af tag?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Camilla Der kan ikke opnås fradrag på udskiftning af taget som sådan. Hvis I samtidig isolerer taget vil I kunne få fradrag for denne del af arbejdet. Det samme gælder for opsætning af solfangere, hvis I skal opsætte sådanne.

Thomas Binger

Har haft vandskade på kvisten som er blevet udbedret. Kan det trækkes fra i håndværkerfradrag ?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Thomas I bør kunne få fradrag for udskiftning af vindue og isolering af taget på kvisten - altså de energiforbedrende arbejder. For at dokumentere udgifterne til disse dele af arbejdet vil det kræve, at håndværkeren udspecificerer arbejderne på regningen.

Jens Karll

Vi har et sommerhus som er udlejet gennem bureau(Lalandia). Af og til betaler vi teknikertid for udskiftning af pærer, småreparationer og diverse udskiftninger. Har vi fradrag for disse udgifter? Huset bliver også brugt af os, udlejningen er ca 180 dage om året.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Jens Et af kravene for at få fradrag på sin fritidsbolig er, at boligen ikke udlejes. Herudover er det ikke min vurdering, at de arbejder du nævner, i øvrigt er fradragsberettiget.

Mats Jonasson

Hvorfor får man håndværkerfradrag ?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Mats Fradraget kan opnås ved energibesparende arbejder. Et af hensynene bag fradrag er således, at fremme disse energibesparende arbejder.

svend pedersen

hvordan får jeg fradraget

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Svend Du skal indtaste dit fradrag på www.skat.dk. Log ind med dit NemID og vælg Håndværkerfradrag. Du kan evt. ringe gratis til SKAT for at få hjælp til indtastningen.

Karl Aage Markvarsen

Hej Henrik, Jeg er i gang med en større undersøgelse omkring danmarkshistoriens største fjernvarmeprojekt i Horsens og er nu i gang med en analyse af Brugerøkonomiske og støder i en forbindelse på flg. Passus: “ borgere der får finansieret fjernvarmeinstallationen gennem Horsens Fjernvarme kan ikke opnå Håndværker fradrag “ I min verden kan det da ikke passe at fordi man af forskellige personlige Årsager bliver tvunget til at låne pengene ifjernvarmeselskabet samtidig Straffes med at man mister retten til fradraget på arbejdslønnen. I min optik kan der her ikke være tale om offentlige tilskud eller andre Støtteforanstaltninger idet finansieringen sker på markesvilkår. Ser frem til at høre fra dig På forhånd tak. Med venlig hilsen Karl Aage

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Karl Aage Det lyder som en spændende analyse og en interessant problemstilling. Et svar vil kræve flere oplysninger, og du er derfor velkommen til at kontakte mig på hebr@advodan.dk, hvis du ønsker at jeg ser nærmere på sagen. Problematikken ligger dog i, at fradrag gives i det år hvor betaling sker, dog senest 2 måneder efter udløbet af det år, hvor arbejdet blev udført.

Kim

Hej Henrik, Vi har lige fået lagt 2 lag "tagpap" på vores et plans hus, samtidig blev vores stern udskiftet med vandfast krydsfiner og cembrit plader, vi fik også 3 ovenlysvinduer udskiftet med 3 højtisolerede ovenlysvinduer (4 lag acryl) i alt for ca. 66.000,00 kr. incl. materialer Har vi muligheder for nogle fradrag

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

I kan få fradrag for arbejder der medfører energibesparelser. Dvs. at I ikke kan få fradrag for udskiftning af tagpap eller stern. Til gengæld kan I få fradrag for den udgift, I har haft til udskiftning af jeres 3 ovenlysvinduer - hvis udskiftningen medfører energibesparelser.

Paw

Hej Henrik Du skriver, at der er fradrag for "Almindelig havearbejde (fx græsslåning, lugning, hækklip og snerydning)", og så er mit spørgsmål om alm. havearbejde også dækker f.eks. planing af et sted på græsplænen, som var blevet helt skæv? Og nu jeg har dig, vil jeg også høre om alm. havearbejde er nyt i fradraget, eller har det også været der i 17 og 16? De bedste hilsener Paw

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Paw Om du kan få fradrag for planering af din græsplæne kræver en fortolkning af "almindeligt havearbejde". Det er ikke min vurdering, at planering er sædvanlig havearbejde, men jeg kan ikke udelukke, at SKAT kan fortolke det til din fordel. Jeg må derfor henvise dig til at stille spørgsmålet direkte til SKAT. Fradrag for almindeligt havearbejde mv. var også omfattet af BoligJobordningen 2016-2017.

H.Brejner

Hvilke håndværker bidrag kan man få til genopbygning efter brand?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Fradrag kan opnås for arbejder der udføres på den helårsbolig, hvor man har sin sædvanlige bopæl. Hvis du havde din sædvanlige bopæl på ejendommen inden den nedbrændte, er det min vurdering, at du er berettiget til fradrag. Dog bør du indhente et bindende svar fra SKAT for en sikkerheds skyld. Hvis du er berettiget til fradrag, bør du kunne opnå fradrag for de fleste grønne arbejder; isolering, installation af solceller, husstandsvindmølle, varmepumpe, forbedring af ventilation, energirådgivning til energiforbedringer og installation af tyverialarm. Da jeg ikke har nogen konkret lignende sag at henvise til, vil jeg anbefale, at du indhenter et bindende svar fra SKAT.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

*Rettelse: du kan ikke længere få fradrag for energirådgivning.

grethe Løvendahl

Kan jeg fratrække arbejdsløn for vinduespudsning? Jeg bor hos min kæreste og betaler ikke husleje. Jeg har betalt for arbejdet men er i tvivl om jeg kan trække ngt. fra. v h Grethe

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hvis du har din sædvanlige bopæl hos din kæreste i hans helårsbolig, kan du få fradrag for udgiften til vinduespudsning, hvis vinduespudseren er momsregistreret, og hvis du har betalt regningen elektronisk.

Jytte Andie Schack

Vi er en ejerforening, som skal have lagt nyt tag på. Vi har udover vores normale fællesbidrag hver især indbetalt et beløb til formålet hver måned i ca. halvandet år. - For mit vedkommende vil mit samlede bidrag til taget løbe op på ca. 35.000 kr. - Jeg har læst mig til, at vi som enkeltpersoner ikke har mulighed for at kunne fratrække håndværkerlønnen, da boligforeningen har råderetten. Men jeg vil gerne vide, om vi så ikke som ejerforening har mulighed for at få andel i håndværkerfradraget samlet? Altså ikke individuelt, men få beløbet til vores forenings økonomi? Hvis det kan lade sig gøre, hvordan skal det så foregå? Venlig hilsen Jytte A. Schack,

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Jytte Nogle af kravene for at få håndværkerfradrag er bl.a., at det er dig som fysisk person der er betaler af regningen og at du har bopæl i boligen. En ejerforening kan således ikke opnå håndværkerfradrag. Du har dog som ejer og beboer af din ejerlejlighed mulighed for at få håndværkerfradrag for vedligeholdelsesarbejde og forbedringer, så længe arbejderne hører under din råderet. Du kan således ikke få fradrag for f.eks. udvendige arbejder der typisk hører under ejerforeningens råden. Din ctr. ejerforeningens råderet er typisk defineret i ejerforeningens vedtægter. Jeg håber, at du kan bruge svaret. Ellers er du naturligvis velkommen til at kontakte mig igen. Vh. Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Jørn Pedersen

Hej Henrik Kan jeg få fradrag for håndværkerlønnen, ved ekstra isolering af vores loft, der er lagt 200 mm på.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Jørn Der gives fradrag for isolering af tag. Om dette også indebærer efterisolering kan jeg ikke give et klart svar på. Formålet med ordningen er at fremme grønne tiltag, og hvis du isolerer fra dine nuværende 200mm og op til målet i det nyeste byggereglement, kan dette tale for, at du kan opnå fradrag. For at være sikker, anbefaler jeg du får SKAT til at godkende fradraget inden du går i gang.

Dorte

Hej, Man kan få fradrag for arbejdslønnen ved installation af luft til luft varmepumper. Men hvad med service på pumperne i henholdsvis 2017 og 2018?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Dorte Fradraget gives til overordnet set til "installation, udskiftning, reparation mv.". Min vurdering er, at almindeligt service ikke er fradragsberettiget.

Bibi Bækgaard

Hej Henrik Hvad med algebehandling af malet tag på ejerbolig? Er det med på listen?

Poul Juul

Jeg mener at have set, at fradrag i 2018 også gives for installation af bredbånd, men det er ikke på din liste.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Poul Det er korrekt, at fradrag for installation af bredbånd fortsætter i 2018.

Einar

Hej Henrik Tak for info. Jeg går ud fra, at ordningen gælder også for personer i lejet bolig, lejet hus. Men hvad, hvis man bor i et lejet hus under Lov om leje af almene boliger? Er de også omfattet?

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Einar Lejere af almene boliger bør også være omfattet af ordningen. Betingelsen for at bruge ordningen er, at man bor i boligen mens arbejdet udføres.

Martin Nissen

Kan jeg få fradrag for hulmursisolering, hvis jeg bor i min flexbolig mens arbejdet foregår. Flexboligen udlejes til feriegæster m.v når vi ikke selv holder ferie der.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Martin Du kan få fradrag for hulmursisolering, men et af kravene for at få fradrag efter ordningen er, at du skal bo i boligen mens arbejdet udføres. Det bliver derfor en fortolkning af, om du bor i boligen eller ej mens arbejdet udføres. Hvis du har din faste bopæl i ejendommen, og alene benytter din flexbolig til kortvarige/ferieophold, herunder mens arbejdet udføres, vil jeg mene, at du kan opnå fradraget. Et entydigt svar kræver dog en vurdering af de konkrete omstændigheder.

Martin Nissen

Jeg har ikke udtrykt mig klart. Jeg vil spørge om jeg kan få håndværkerfradrag til min flexbolig når jeg bor der mens arbejdet udføres. Vi bor i flexboligen i flere perioder op til en måned ad gangen

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Martin Tak for din præcisering. Lovteksten opererer ikke med begrebet flexbolig, men derimod med helårsbolig eller fritidsbolig. Første punkt er derfor at afklare, hvilken kategori din flexbolig tilhører. Hvis den kan karakteriseres som en helårsbolig, skal du bo der mens arbejdet pågår. Hvis der er tale om en fritidsbolig behøver du ikke bo der mens arbejdet pågår. Selvom du har to ejendomme, er fradagssatsen fortsat 12.000/6000. Hvis du lejer din flexbolig ud (hvis den har karakter af fritidsbolig), kan du ikke opnå servicefradrag på denne. Jeg håber, at dette giver svar på dit spørgsmål.

Anette Würtzenfeld

Da jeg skal overtagen en lejet lejlighed, hvor der ingen skabe er, kan man så få fradrag, når man får lavet en hel del skabe af en håndværker?.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Anette Ordningen giver ikke mulighed for fradrag for håndværkertimer til opsætning af skabe.

Gitte Hansen

Ligger der en bevidst diskrimination af lejere i den nye forordning? Jeg bemærker, at udvendigt malerarbejde er kommet på listen, mens det tilsyneladende ikke gælder indvendigt. Da lejere jo typisk kun står for indvendigt vedligehold, var det den eneste mulighed for at lejerne, i et eller andet omfang, kunne være med i festen, som fælleskassen betaler til.

Søren

Det bliver måske først den dag husejerne også kan få boligstøtte og "være med i festen, som fælleskassen betaler til" :-)

Gitte Hansen

Jeg har også boet i hus, men du er måske ikke klar over, at det langt fra er alle, der høster af boligstøtteordninger. Jeg bor i et privatejet udlejningsejendom, huslejen er høj, jeg kan hverken låne billigt, eller trække renter fra. Det vedligehold som bliver udført her, ryger jo direkte på huslejen og udlejer kan ikke få ‘vores fradrag’. Boligstøtte er indkomstbestemt, så det får man kun hvis man har en lav indtægt. Hvis tanken er, at håndværkerne skal have gang i hjulene og man vil undgå sort arbejde, så er der ikke meget retfærdighed i denne ordning. Når det er sagt, så var jeg som husejer og nu som lejer, generelt imod alle de her særordninger med puljer og tilskud, som fordeler nogle tilskud, som tilgodeser ludt efter tilfældighedsprincip.

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Gitte Det spørgsmål kan jeg desværre ikke svare på, men det er korrekt, at indvendigt malerarbejde ikke er fradragsberettiget.

Kjeld Andreassen

Hej Henrik, Jeg har lige et spørgsmål vedr. 2018 og et vedr 2017 ;-) Håndværkerfradrag for udvendig malerarbejde i 2018, gælder dette også maling af eternittag? Forbedring og reparation af skorsten, var der også fradrag for dette i 2017? Jeg ser frem til at høre fra dig :-) Med venlig hilsen Kjeld Andreassen

Henrik Bregnhøj Bøgeriis

Hej Kjeld. Der er ikke fradrag for maling af tag. I 2017 var der også fradrag for forbedring og reparation af skorsten.

Toke

Hej Henrik Når du skriver "12.000/6.000 kr. pr. person pr. år til arbejdsløn", betyder det så, at både min hustru og jeg hver især har disse 12.000/6000 kroner i muligt fradrag?