PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Hvad er injurier, og hvordan skal du reagere på injurierende udtalelser?

I dag er det meget let at offentliggøre nedsættende og fornærmende udtalelser om andre på fx Facebook eller andre sociale medier. Og det sker hver eneste dag i et meget stort omfang. Her kan du læse, hvad injurier er, og hvad du kan gøre, hvis du er udsat for injurierende udtalelser.

Hvad er injurier?

I Danmark har vi ytringsfrihed, men der er alligevel grænser for, hvad man må udtale om andre i det offentlige rum. Ytringsfriheden er nemlig begrænset af reglerne om injurier, og derfor er det ulovligt at fremsætte eller udbrede injurierende eller æreskrænkende udsagn om andre. En persons ære handler både om æresfølelse og ens omdømme. Det forklarer advokat og specialist i injuriesager Ulrik Vindberg fra Advodan i Roskilde.

 

Injurier i to kategorier

Overordnet deler man injurier op i to kategorier; sigtelser og ringeagtsytringer. ​
”Sigtelser er udtalelser, hvis indhold kan bevises/modbevises (fx ”du snyder i skat”), mens ringeagtsytringer er én persons opfattelse af en anden person, som ikke kan bevises (fx ”du er en idiot”), ” siger Ulrik Vindberg og fortsætter:

​”Domstolene kan straffe en person for at udtale én eller flere sigtelser, hvis den er ”egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgernes agtelse”. Det ser man normalt i tilfælde, hvor udtalelserne handler om noget ulovligt eller om noget, som samfundet generelt ser ned på. Det kan fx være uberettigede beskyldninger om pædofili eller underslæb.”

”En person kan også blive straffet for ringeagtsytringer, hvis de går ud over ”den almindelige tålegrænse”. Denne tålegrænse har med de sociale mediers indtog flyttet sig rigtig meget gennem de senere år. I dag  skal der rigtig meget til for at blive dømt for ringeagtsytringer, men det sker altså, hvis udtalelserne er alvorlige nok,” forsikrer Ulrik Vindberg.​

Ironiske udtalelser eller gentagelser af andre injurierende udtalelser, betegnes også som injurier.

 

Indhold i en injuriesag

Hvis en injuriesag når så langt, at den skal i retten, så vil retssagen naturligvis handle om selve skyldsspørgsmålet. ​Hvis udtalelserne er alvorlige nok – uanset om det er en usand sigtelse eller er grov ringeagtsytring, kan retten dømme krænkeren til at skulle betale en økonomisk godtgørelse til den krænkede part. Godtgørelsens størrelse afhænger af, hvor alvorlig udtalelsen er, og hvor mange den er blevet spredt til.​ Domstolene tager også stilling til, om injuriedommen for den fremsatte udtalelse skal offentliggøres, og om den krænkede part skal have et beløb til at offentliggøre den.

 

Fængsel eller bødestraf

​Hvis man bliver dømt for injurier, kan man blive straffet med helt op til fire måneders fængsel. ”Almindelige” injurier medfører dog normalt en bøde. Er der tale om bagvaskelse, som er udtalelser mod bedre vidende, er straffen helt op til to års fængsel. ​  

Ifølge Ulrik Vindberg kan rigtig mange injuriesager dog løses, før de overhovedet kommer i gang. Det lille ord ”undskyld” er ofte nok til at give den æresrejsning, den krænkede leder efter. Men hvis krænkeren ikke vil sige undskyld eller indgå et forlig uden om domstolene, vil nogle føle sig nødsaget til at anlægge en injuriesag af princip.​

 

Forældelsesfrist og privat påtale

Hvis man vil anlægge en injuriesag ved domstolene, skal det som udgangspunkt gøres inden seks måneder efter, at man blev bekendt med injurierne. Injuriesager er desuden undergivet såkaldt ”privat påtale,” hvilket betyder, at man selv skal anlægge sagen – det har politiet ikke noget at gøre med, og man kan ikke politianmelde nogen for injurier.

Retssagen anlægges med en stævning, og når modparten har haft mulighed for at svare på stævningen, følger et eller flere processkrifter. Hvis ikke der opnås forlig undervejs i retssagen, slutter sagen med en hovedforhandling, hvor parterne hver især afgiver forklaring, og derefter afsiges der dom.​ Byrettens domme kan ankes til landsretten, hvis man er uenig i udfaldet.

 

Det skal du gøre, hvis du er udsat for injurierende udtalelser:

  • Sørg for at samle dokumentation for de injurierende udtalelser. Du kan fx tage screendumps fra sociale medier eller nettet.
  • Undgå at gå til genmæle og give tilbage af samme skuffe. Din modpart vil dermed kunne anklage dig for injurier.
  • Henvend dig til en advokat med speciale i injurier tidligt i forløbet for at få vurderet dine muligheder.
  • Hvis du anlægger en retssag mod din modpart, skal du være klar over, at retssagen kan få debatten til at blusse op igen.
  • Det er den tabende part i retssagen, der betaler omkostningerne ved sagen.
  • Har du retshjælpsforsikring, som en del af din indbo- eller familieforsikring, kan du bruge den. Men forsikringen dækker kun, hvis du får 100 procent medhold i alle påstande i sagen. 

Vil du vide mere?

225 kommentarer

Søren H

Hvad gør man hvis man ved at folk bagtaler en på facebook, men man aldrig har været på facebook og derfor ikke ved hvad folk skriver? Er der mulighed for at finde disse oplysninger?

Niels Peder

Min nabo står ude på vejen og råber af mig, og når min datter og barnebarn kommer på besøg skælder han dem ud, og når de spørger hvad der er galt, siger han det kan de spørge mig om. Jeg aner ikke hvad der er galt, sidst men ikke mindst overfusede både manden og konen min svigersøn, hvor hun kaldte ham en pervers svin. Hvad gør jeg?

Tommy

Sagen er at min mor er begyndt at blive dement og nu er (efter egen påstand) min bror blevet værge,for hende. Har ikke set nogen dokumentation på det. Min bror er nu kommet med en påstand om,at jeg skulle have lånt penge,af vores mor til at købe en bil for,hvilket jeg ikke har. Sagen er at jeg har købt den på afbetaling og haft den registreret i hendes navn. Han påstår nu,at han har fundet papir,med min og vores mor's underskrift på,at jeg skulle have lånt pengene. Han har ikke ville (eller kunnet) vise mig de omtalte papir. Han har desuden involveret min kæreste i den pågældende sag og siger/skriver,at han vil melde mig for bedrageri. Jeg har bedt ham om at holde min kæreste uden for det hele. Hvordan skal jeg forholde mig i denne sag.? Skal jeg anmelde ham eller hvordan skal jeg forholde mig.?

Rikke

Hej Ulrik. Jeg er igennem længere tid blevet hetzet af et feministisk fællesskab og visse enkeltpersoner. Disse udgyder nu ideer om at jeg og en af mine venner er 'incels' og 'MRA støtter'. Bl.a har en enkelt person delt opslag vi har lavet, og udtaler i den forbindelse at vi bagvasker, manipulerer, lyver og på det nærmeste udsætter feminister for psykisk vold. Alt dette, fordi vi har et andet ligestillingsperspektiv end vedkommende. Hun har ligeledes delt opslag vi har lavet i lukkede Facebookgrupper, hvorfor vi nu begge to dagligt får svinere og undergravende beskeder fra vrede feminister. Vi er begge en del af den offentlige debat, og det skader i den grad vores offentlige omdømme som debbatører. Er der tale om injurier og/eller ærekrænkelse? Mvh. Rikke Helene Nielsen

Ulrik Vindberg

Hej Rikke, Netop fordi der er tale om en del af en offentlig debat, vil der skulle rigtig meget til, før der er tale om injurier. Anklager om at være InCel eller støtte MRA-grupper er ikke ærekrænkende i straffelovens forstand. Det er det efter min holdning heller ikke at blive beskyld for at "bagvaske", "manipulere" og "lyve", men psykisk vold nærmer sig måske. Jeg vil opfordre dig til at sende mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med en kopi af de dokumenter, hvor I er blevet beskyldt for ovenstående. Så skal jeg gerne give en lidt mere konkret vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Elsa Rasmussen

Hvad kan jeg gøre ved min nabo, som er sur over alt. Jeg har nogle gamle gaslamper, som han har klaget over, men da de er lavet, så de kun lyser med 12 LUX på 14.5 meters afstand, kan de ikke genere. Vi har bygget carport i skel fuld lovlig, og da vi skulle sætte en mur op mod dem, spurgte vi, men vi kunne ikke få lov til at gå på deres jord, hvilket vi heller ikke har gjort. Naboen indgav en klage til kommunen, som ikke handlede om carport, men at vi byggede en carport til havetraktor og trailer, carporten er naturligvis til en bil. Da vi bor op til en bane og sommetider er nødt til at holde ved vejen, holder vi ud for dem, men på offentligt areal. En dag min datter og lille barnebarn holdt derude, kom manden hjem og kørte hen foran dem skældte ud og skabte sig som en vanvittig. Vi kom hjem fra byen og hørte dette. Vores datter råbte at vi skulle bakke for ellers ville han køre os ned. Han sagde, at hvis ikke de fjernede bilen ville han sørge for at den blev fjernet. Mit barnebarn er så bange for ham, at hun er udtryk ved at besøge os. Sidste mandag gik jeg inde i huset og min mand var ude, pludselig blev der råbt og skreget ude på vejen, og jeg fløj ud i køkkenet, her stod naboen og råbte ude midt på vejen efter min mand. Min svigersøn har hjulpet os med byggeriet, holdt parkeret ud for dem sidste fredag, fordi vi skulle have en minilæsser på en trailer. Her kom manden hjem. Her stod han ud og sagde, at min svigersøn parkerede ulovligt og at han ville sende bud efter politiet, min svigersøn ville gerne vente på politiet. Hertil svarede min svigersøn, at det kunne han bare gøre, fordi han holdt lovligt, min svigersøn ville gerne vente på politiet. Herefter fløj konen ud af huset, og skreg op, at han holdt der, for at glo ind ad deres vinduer, og kaldte ham et "pervers svin”. Hvor meget skal man finde sig i? Jeg er nok den eneste, der ikke er blevet overfuset.

Ulrik Vindberg

Hej Elsa, Tak for din e-mail. Det lyder som en træls situation, men en injuriesag er næppe vejen frem. I stedet vil jeg forslå at kontakte politiet og bede dem overveje, hvad de kan gøre for at hjælpe. En injuriesag ville kræve, at en af jer er blevet beskyldt for et ærekrænkende forhold (mere ærekrænkende end at parkere ulovligt), og det lader ikke til at være tilfældet. Jeg ønsker jer held og lykke. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

charlotte

Min nabo har henvendt sig til kommunen ang. udlejning af mit sommerhus. Han skriver: Jeg kan mht. udlejning konstatere følgende: huset udlejes over hele perioden – også i perioden 1. november til ultimo februar – hvilket er en overskridelse af Planloven §40 Stk 4. Udlejning af huset i 2018 & 2019 ligger langt over 9 uger (63 dage) om året, og er derfor en overskridelse af Planloven §40 Stk. 3. Der er er tale om klart ulovlige forhold i henhold til Planloven som ejer må dokumentere, idet jeg minder om at Kommunen har tilsynspligten. Denne påstand er helt uden hold i virkeligheden-hvilket jeg også kan dokumentere. Desuden har han fået paragrafferne galt i halsen.Overtrædelse af § 40 i planloven er mig bekendt strafbart. Er der tale om injurier/ sigtelser?

Ulrik Vindberg

Hej Charlotte, Tak for din henvendelse. Når anklagerne "kun" er fremsat overfor dig, vil jeg ikke anbefale en injuriesag. En betingelse for at dømme for injurier er normalt, at anklagerne er "spredt" i et omfang. Lakmusprøven består normalt i, om anklagerne er kommet frem til et sted, hvor de ikke naturligt hører hjemme. Var anklagen fx gengivet offentligt på Facebook, kunne der måske være noget at komme efter. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Sebastian

Hej Ulrik Jeg har 2 børn med en ex. Mine børn bor hus deres mor og jeg har dem hver anden weekend. Deres mor ønsker ingen samarbejde, og når der har været spørgsmål fra min side er de blevet besvaret tilbage til min nye kone. Min kone har nu overfor min ex frabedt sig at være mellemled. Nu hører vi så fra mi e børn at min kone og jeg skændes vildt når børnene ikke er her. Og de fortæller at mor har sagt at jeg ikke ønsker at have mine børn. Har fortalt dem at dette bestemt ikke passer. Min ex har flyttet en del rundt og aldrig overholdt sin melde pligt angående adresse ændring, ej heller skoleskift. Og i sommerferien fortæller mine drenge os at de skal flytte igen. Da jeg ikke hører fra min ex vælger jeg at tilbageholde en måneds børnebidrag for at få hende i tale. Og det skal jeg da love for at jeg fik. Hun har nu meddelt famimieretshuset at jeg ikke har betalt bidrag hele 2020, hvorpå der nu kører en sag i familieretshuset. Har jeg evt en mulighed hor en sag her.i mine øjne ringeagtstiller hun mig for mine børn, hun opgiver falske oplysninger overfor en offentlig instans under tro og love. Er det et forsøg på bedrageri? Håber du kan hjælpe mig.

Ulrik Vindberg

Hej Sebastian, Det lyder som en træls situation. Der er dog hverken tale om injurier eller forsøg på bedrageri. I forhold til injurier så skyldes det, at nogle af anklagerne "kun" er sagt til jeres børn (og det er ikke rigtigt "spredt" nok) og de øvrige anklager er fremsat overfor hhv. domstolene og Familieretshuset. Det er notorisk svært at få folk dømt for injurier, som "kun" er fremsat til offentlige myndigheder, og dertil kommer, at de anklager du har gengivet efter min vurdering ikke er ærekrænkende i straffelovens forstand, selvom de selvfølgelig føles meget krænkende for dig. Jeg kan af den årsag ikke anbefale en injuriesag. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Erik

Må en foreningsbestyrelse i en mail til alle medlemmer fremsætte usande påstande om et navngivet medlem? som i øvrigt forinden pr. mail har dokumenteret sagens fakta. Og efterfølgende også pr. mail bedt bestyrelsen om at få udsendt den version til alle. Hvilket ikke er sket.

Ulrik Vindberg

Hej Erik, Tak for din henvendelse - svaret afhænger af, hvad det er der konkret er sendt ud. En udtalelse bliver ikke ærekrænkende blot fordi den er usand - det er kun én betingelse. Der kræves også at udtalelsens indhold er ærekrænkende. Hvad det konkret indebærer, kan du læse i artiklen øverst på siden. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Heidi

Hej. Jeg er blevet beskyldt for at have meldt min tidligere veninde for sort arbejde. Det har jeg ikke, kan jeg gøre noget?

Ulrik Vindberg

Hej Heidi, Det kommer an på, hvordan du er blevet beskyldt for det (hvem har fået det at vide, hvordan er det formuleret osv. osv.) Jeg vil anbefale dig at skrive mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med en nærmere beskrivelse, så skal jeg give en lidt mere fyldestgørende vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

K. Jensen

Hej Min bonus søn er blevet kaldt pædofil på Facebook, og krænkeren har også delt manipulerede billeder på nettet af ham og hans lillesøster (min datter) på 1 år. Hvad kan jeg gøre, vil jo gerne hjælpe ham og samtidigt vil jeg jo ikke have de billeder på nettet af min datter. Med venlig hilsen K. Jensen

Ulrik Vindberg

Hej K. Jensen, For det første vil jeg foreslå at du sikrer beviserne - tag screen-shots af opslagene. Derefter vil jeg foreslå, at du kontakter politiet. Derudover vil jeg anbefale, at jeg skriver et brev til krænkeren (hvis du kender personens navn og adresse) og forsøger at få opslagene taget ned. Alternativt er det værd at overveje en retssag. Du er velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk eller 46351515. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Anders

Hej. Der er på facebook blevet sagt om mig: hans forslag er, at folk af anden etnisk herkomst skal udvises. Det har altid været hans holdning. Det har på ingen måde hold i sig, da jeg ønsker kriminelle udlændinge udvist, men ikke personer som overholder loven. Er der noget at komme efter?

Molly

Hej Ulrik Jeg har været udsat for så mange af hverdagens små og store psykopater i mit arbejdsliv. Nu har jeg tænkt mig at skrive en bog om det inspireret af bogen “forklædt - pæne psykopater og deres ofre” af psykologen Irene Rønn Lind, som beskriver forskellige ofres oplevelser med en psykopat. Jeg har naturligvis tænkt mig at skrive bogen under pseudonym og at ændre alle de medvirkendes navne. Men de vil jo muligvis kunne genkende sig selv, hvis de læser bogen. Kan jeg blive straffet for det? Vh Molly

Ulrik Vindberg

Hej Molly, Det afhænger meget af, hvad du præcis skriver og hvordan. For at kunne give et præcist svar, skal jeg derfor have et udkast til din endelige tekst. Det kan vi evt. se på, når bogen er færdig. Et midlertidigt (og usikkert svar) kunne dog være, at så længe ANDRE mennesker ikke kan genkende dem, er det næppe ærekrænkende. Det afhænger af omstændighederne og alvoren af beskyldningerne, men det er en nogenlunde fornuftig tommelfingerregel i dit tilfælde. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Sarah

Hej Ulrik Jeg har en tidligere kollega, der udtaler sig usandt om min ansættesesforhold i det firma hvor vi begge var ansat. Hun udtaler sig endvidere usandt om nogle af mine tidligere ansættelser. Disse udtalelse er rettet mod min nye arbejdsplads - Kan jeg med retten på min side gøre noget ved disse usande udtalelse? De har potentielt ødelæggende effekt på min karriere samt en stor økonomisk konsekvens for mig.

Ulrik Vindberg

Hej Sarah, Tak for din henvendelse. Efter injuriereglerne er det ikke strafbart "blot" at udtale sig usandt - heller ikke selvom det kan have en ødelæggende effekt på din karriere. Hvis injuriereglerne skal komme i spil, skal de usande udtalelser samtidig have et ærekrænkende indhold. Hvis det fx går på, at du tog fra kassen på din tidligere arbejdsplads, så er det ærekrænkende. Jeg vurderer gerne den konkrete situation, hvis du sender mig en e-mail på ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Christian Andersen

Hej Jeg har en klagesag kørende ved at klagenævn, og i den forbindelse kan jeg se den erhvervsdrivendes svar omkring mig. Jeg bliver anklaget af erhvervsdrivende for at spille dum og uvidende. Dette svar har den erhvervsdrivende sendt til klagenævnet. Vil det gå ind under injurier ?

Kitty

Har andre ustraffet lov til at manipulere med det man skriver og kalde personer for racister på Facebook? Jeg henviser til debatsiden: "Stram kus" vedrørende Burkaforbud (Sarah: "Jeg har ikke taget offentlig transport i 2 år), hvor en debattør af anden etnisk herkomst efter min mening sviner folk til - og kommer med urigtige påstande. Jeg er vred, ked af det og skuffet - da jeg på ingen måde føler mig som racist - men derimod uværdigt talt ned til og udskammet. Jeg er ikke den eneste, der er blevet vred over tonen, men vedkommende fortsætter bare med sine rablerier. Mvh Kitty. PS: Navnet Kitty er ikke mit - men kan forstå, at man bliver nævnt med navn hos jer - og ikke med email. Mit navn fremgår tydeligt af min mailadresse - håber det er ok således.

Jakob

Da jeg ber min ex om skillsmisse og ber hende forlade huset vi bor i efter 12år pga. misbrug mm. som jeg de sidste 8 år har forsøgt alt for at få hende til hjælp, rehab mm. men har intet kunne gøre, men der råber hun til mig at hun nok skal få mig til at fortryde og betale for det, jeg oplever herefter 12 henvendelser til politiet inden for de første 2 mdr. alt fra at have banket min mor til at have banket, sparket og hoppet på min ex. og alverdens andre ting, jeg har haft besøg på min adr. 8 gange af politiet uden årsag, og jeg måtte til afhøring og blev sigtet i volds sag pga. dette og imens denne sag kørte, kontaktede hun dem, og nu havde jeg truet hende på livet mm. intet af det jeg skriver er forgået og har også fået tiltalfrafald på alt. men jeg kan jo ikke kontrollere om hun ringer i morgen og anmelder mig for et eller andet, blev ringet op for 3 dage siden hvor man igen havde modtaget anmeldelse og var slet ikke hjemme eller havde haft kontakt til hende, kan man bare anmelde folk hele tiden uden konsekvenser, er det ok at man opdigter anmeldelser for at chikanere, få dømt eller hvad end hendes ønske er ? jeg kan faktisk modtage et opkald idag fra politi, som tidligere hvor jeg ikke har den fjerneste ide´om hvad de taler om,, jeg har forsøgt at finde oplysninger om dette emne men det eneste jeg kan finde er at det er gratis at anmelde en betjent,, er det så det samme der gælder for mig, har talt med politi om tilhold mm. men er jo nærmest umuligt at få og vil jo heller ikke stoppe disse opkald, Jeg bliver rigtig ked af dette her, har børn boende som jo også registrer de mange politifolk og høre samtaler med PO, i starten oplevede jeg det faktisk således at politi kvinden som ringede( og jeg havde ikke den fjerneste ide´om hvad eller hvorfor hun ringede) at hun var så forudindtaget at jeg fordi mand naturligvis var skyldig, det er virkelig grænseoverskridende, min ex ringede for 6 år siden også til politi da hun havde taget så mange stoffer og mente at alle ville hende ondt, her kom de også herud, talte med hende og er ført til journal at de vurderede hun havde fået en hashpsykose, der sad jeg med min datter og så tegne film, da pludselig der var lys kegler i haven. Jeg har opgivet at tale med hende, for er som 2 personer, hvad gør man i sådanne tilfælde eller hvad er mulighederne, MVH

Ulrik Vindberg

Hej Jakob, Tak for din henvendelse - det lyder som en rigtig ærgerlig situation. Så længe anklagerne "kun" er givet til politiet, har du ikke mulighed for at føre en injuriesag, og du har ret i at et tilhold vil være svært at få (jeg synes dog du skal forsøge at søge alligevel). Dit bedste bud er formentlig at anmelde hende for overtrædelse af straffelovens § 165, som gør det strafbart at indgive falske anmeldelser til politiet. Det straffes med bøde eller fængsel i op til 6 måneder, og det er muligvis det eneste, der kan have en effekt. Jeg vil foreslå at du kontakter politiet på den baggrund. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Rasmus Michaelsen

Jeg har lige åbnet en mindre cafe, hvor en af mine nu tidligere kokke har gået og udtalt sig om, at der bliver solgt stoffer fra køkkenet. Dette er naturligvis ikke rigtigt og er skadeligt for en mindre cafe, der skal leve af vores naboer. Han er i ansættelsesperioden selv mødt op på arbejdspladsen i påvirket tilstand og denne opførsel skubber yderligere til den negative omtale. Hvad kan jeg gøre i denne situation.

Ulrik Vindberg

Hej Rasmus, Tak for din henvendelse. Anklagerne er nok ikke injurieretligt relevante, hvis modparten ikke har specificeret præcist hvem som skulle sælge stoffer fra køkkenet. Hvis udtalelsen går på, at du har gjort det, så har du en fornuftig sag i det omfang du kan bevise, at modparten faktisk har spredt den udtalelse. Til gengæld vil der formentlig være mulighed for et erstatningskrav mod modparten, såfremt hans usande anklager medfører et erstatningstab, og det bør du efter min opfattelse gøre ham opmærksom på. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Maria

Hej Advodan Efter en midlertidig afgørelse om bopæl, angående min storebrors to små børn, skrev min storebrors ekskæreste (moren) et brev til familieretshuset (statsforvaltningen), hvori hun klagede over afgørelsen og hævdede at den var baseret på usande oplysninger omkring hende fra myndighederne. Hun ønskede at bidrage med hendes egne oplysninger og kommentarer, som hun derpå håbede ville blive tillagt sagen. I brevet skrev hun bla. om mig (lillesøsteren), hun skrev mit fornavn og alder. Hun skrev at jeg både var psykisk og fysisk syg osv. Jeg har først for nyligt læst denne skrivelse, og er faktisk blevet meget chokeret over den. Skrivelsen er fra januar 2019, men jeg har først fornylig fået adgang til den. Har jeg ret til at få slettet disse usande oplysninger/data hun har skrevet om mig? Hvis ja hvilken instans/myndighed skal jeg så henvende mig til? Bliver disse data nogensinde slettet? Da sagen ikke vedrører mig, men min storebror, kan jeg så anlægge en injuriesag imod hende? Det er meget ubehageligt for mig, at vide at der findes/står sådanne usande oplysninger/data om mig. På forhånd tak. Med venlig hilsen Maria

Ulrik Vindberg

Hej Maria, Tak for din henvendelse. Det er usandsynligt svært at få det offentlige til at slette noget, de én gang har noteret. Du kan selvfølgelig kontakte dem og spørge, men i min erfaring lykkes det meget sjældent. Så længe modpartens beskyldninger "kun" er fremlagt for Familieretshuset er det også meget besværligt at føre injuriesager om dem. Det kræver normalt, at de er en del mere offentlige. Umiddelbart vil jeg råde dig til at kontakte Familieretshuset og bede om at få oplysningerne slettet, men derudover er der nok ikke det helt store du kan gøre ved det. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ulrik Vindberg

Hej Margrethe, Det var da en ærgerlig situation. Jeg vil gerne drøfte sagen lidt nærmere med dig. Der kunne godt være noget at komme efter, men jeg har brug for lidt mere konkret information. Jeg vil opfordre dig til at kontakte mig på 46351515 for en nærmere drøftelse. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Margrethe Swensson

Hej. Jeg arbejder i hjemmeplejen og er blevet beskyldt for tyveri af en borger. Borgeren kontaktede kontoret, og blev stillet om til mig. Borger fremlagde mit "tyveri". og sagde hun ville give mig en chance til at indrømme det, før hun gik videre med det. Jeg vil ikke indrømme noget jeg ikke har gjort, og sagde hun skulle melde mig til politiet. Svaret var, jeg ikke skulle belære hende om hvad hun skulle gøre. Efterfølgende har jeg erfaret hun har fortalt samtlige medarbejdere om "tyveriet," hvilket jeg føler dybt krænkende. Jeg tog det ikke så tungt da borgeren er psykisk ustabil, men jeg kan godt mærke det går mig på. Jeg har i weekenderne måtte finde andre medarbejdere, der kunne besøge borgeren da jeg ikke kunne. Når jeg har forklaret grundet hører jeg ofte, " nå så det er dig der har stjålet." Selv om jeg ved jeg er uskyldig, sårer det mig på en måde. Venligst Margrethe Swensson.

Kim

Jeg er blevet kaldt en landsforæder, og samtidigt blevet opfordret til at både jeg og min Iranske samlever skulle smutte til Iran, da hverken muslimer og landsforædere hører til her i Danmark. Jeg har gået nogle dage og tygget på det, og finder det virkelig krækende at pga. en udlændinge debat, at så er jeg landsforæder. Hvad kan jeg gøre? og har jeg overhovedet en sag? Vedkommende som skrev denne kommentar benytter sig af @frikorpsdanmark, hvilket stammer fra 1941 var navnet på det korps som danskere tog i krig på tysk side under. Men jeg ved ikke om denne person har en tilknytning til dette skal dog understreges. Uanset hvad så føler både jeg og konen os krænket på det groveste.

Ulrik Vindberg

Hej Kim, Det er et meget interessant (og aktuelt) spørgsmål. For at kunne svare konkret har jeg nok brug for at se det sted, hvor beskyldningen bliver fremsat. Jeg vil opfordre dig til at tage et screen-shot og sende til mig på ulvi@advodan.dk. Så skal jeg gerne se nærmere på det. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Anne Sølvig

Min vicevært kom for at reparere en vandhane. Næste morgen fandt jeg et brev i postkassen som i skarpe vendinger påstod at min lejlighed var snavset og frygtedes misligholdt. ( Jeg havde da brækket et ben og havde 2 store hund som kom indenfor med snavs fra haven.) Viceværten varslede "sundhedsefteryn". Alt i alt en ærekrænkende oplevelse for mig; men hvad siger loven? Mvh. Anne Sølvig.

Ulrik Vindberg

Hej Anne, I forhold til straffeloven, er det næppe ærekrænkende. Hvis viceværtens beskyldning er så alvorlig, at der er tale om decideret mishandling af dine hunde, så måske, men derudover ikke. Og hvis beskyldningerne "kun" er fremsat overfor dig, skal der endnu mere til. Jeg vil anbefale at arbejde med udlejer/vicevært om at få problematikken løst, men jeg vil ikke anbefale en injuriesag. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Lise Melvin

Jeg har et lille rengøringsfirma. En kunde har direkte spurgt mig hvor en parfume er, som hun mangler. Jeg går aldrig i mine kunders skabe, skuffer eller andet, med mindre de spørger mig om jeg vil gøre rent der. Så 2 dage senere, kan jeg mærke at jeg ikke har lyst til at arbejde for kunden længere, da hun mere eller mindre direkte har mistænkt mig for tyveri. Hvad gør jeg for at komme videre? Jeg har det rigtig skidt med situationen, da jeg i forvejen arbejder for omtalte kundes naboer. Jeg har rent med i posen, men ved samtidig osse hvad rygter kan gøre ved firmaer. Skal jeg ta kontakt til naboerne og sætte dem ind i problematikken? Og skal jeg bede om en samtale med kunden og fortælle hende som det er, at jeg har mistet lysten og tilliden til at arbejde for hende? MVH

Ulrik Vindberg

Hej Lise, I forhold til injuriereglerne, så kan jeg lige starte med at nævne, at det er ærekrænkende at anklage andre for tyveri - men dog næppe strafbart, hvis det "kun" er sket overfor dig selv. Jeg kan ikke svare på, hvordan du skal agere i din konkrete situation - det er op til dig selv og dine egne principper. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Camilla

Min datter på 18år har fået at barn med en 16 årig dreng. De starter godt ud under graviditeten ( den blev først opdaget halvvejs henne) og vil være forældre sammen. Drengens mor laver en del drama de unge imellem og også min datters far og jeg forsøger hun sig med. Blandt andet anmelder hun mig for social bedrageri til trods for vi ikke har været par siden 2011 men den sag kører nu..... Barnet bliver født og faderen mister hurtigt interessen for den lille. Han er så begyndt at sprede rigtig grimme rygter om min datter og hendes håndtering af den bette. Blandt andet går han og siger til deres fælles og hans egne venner at min datter mishandler barnet..... Grundet min datters alder har kommunen været indover men da hun klare sig rigtig godt har de trukket sig lidt i baggrunden. De har på nært hold oplevet hans manglende deltagelse. Det jeg nu søger er et svar på om vi kan stoppe familiens intriger samt hans ondsindede rygter. De er ikke så gamle og jeg tror faktisk ikke han er klar over hvad konsekvenser disse udtalelser kan have for en ung mor. Han siger iøvrigt også at det er min datter der holder ham væk fra barnet til trods for at familieretshuset har måttet rykke ham to gange for at han skal vedkende sig faderskabet. Sidste spørgsmål..... må han uden min datters tilladelse poste billeder af barnet når han ikke står oplyst som far og ej heller har vedkendt sig faderskabet ? På forhånd tak for hjælpen.

Ulrik Vindberg

Hej Camilla, Sidste spørgsmål først: I forhold til injuriereglerne, ja. Så længe der er tale om "almindelige" billeder, er der ikke noget galt med det. I forhold til hans anklager mod din datter, kunne der godt være lidt mere at komme efter. Det afhænger mere konkret af, hvad han nærmere har sagt og om det kan bevises. Jeg vil opfordre jer til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med en nærmere beskrivelse af hvad der er sagt, overfor hvem og hvordan. Så skal jeg give en nærmere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Per

Hej Min svoger er nu flere gange blevet beskyld for at have forgrebet sig på den ene af sine børnebørn men hverken politi eller kommunen har kunne finde hold i anklagerne er det er det injurie eller kan en person godt blive ved med at komme med sådanne beskyldninger min svoger er i dag ved at være et nervevrag og han tør næsten ikke at se eller tale med sine børnebørn

Ulrik Vindberg

Hej Per, Tak for din henvendelse. Svaret på dit spørgsmål afhænger af, hvorhenne din svoger er blevet anklaget. Hvis det er sket offentligt (fx på facebook) er det injurier, og så bør kan kontakte mig hurtigst muligt. Hvis det er sket i en underretning til kommunen eller lignende, så er det noget mere kompliceret. Årsagen er, at man har underretningspligt efter serviceloven, hvis man bliver bekendt med den slags, og den er "nem" at gemme sig bag, når man kommer med den slags beskyldninger. Han er under alle omstændigheder velkommen til at kontakte mig, hvis han vil have et lidt mere uddybet svar. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Thomas

Hej Ulrik, kan du fortælle om der i den svenske straffelov findes en pendant til de danske bestemmelser om bagvaskelse (strfl. §§ 167 og 168) og ved du om der også i Sverige er en 20-års frist for nogle af bestemmelserne? Mange tak for hjælpen. Med venlig hilsen Thomas

Mette

Hej Jeg har oplevet krænkende udtalelser fra en nabo, hvor han bl. A. Siger direkte til mig : drikker du? Vil du gerne have stjålet din bil m. M. Efter mine nøgler har hængt i døren, når jeg har taget min baby ind på puslepladsen for at tage tøjet af ham, inden jeg henter dem. Derudover roder han også i vores skrald,nedstirre os i køkkenvinduet når vi skal i postkassen og over med skraldet. Derudover han han også faret frem imod mig, som om han ville overfalde mig fysisk, dog uden at gøre andet end at råbe af mig. efter en episode hvor sagde fra overfor hans beskyldninger /sikane. Men han er nu begyndt at snakke ned om mig til viseværten samt gasmanden bl.a. Samt andre naboer vedr. Hvor blondine dum jeg er, at jeg ikke har styr på mit skrald m.m. Jeg føler mig personlig krænket og sikaneret. Har klaget til boligforeningen, men det forsætter. Kan jeg gøre noget? Mvh.

Ulrik Vindberg

Hej Mette, Det lyder som en meget ubehagelig oplevelse. Injurieretligt er der ikke noget at gøre. En anklage om ikke at have styr på sit skrald er ikke ærekrænkende, og det samme er formentlig tilfældet for det retoriske spørgsmål om du drikker. Det er heller ikke ærekrænkende i dagens Danmark at blive kaldt "blondine-dum". Mit forslag vil være at fortsætte med at klage til boligforeningen, og hvis det ikke virker, skal du måske overveje at anmode politiet om et såkaldt tilhold. Altså en afgørelse, hvor politiet forbyder ham at kontakte dig eller tale om dig til fx viceværten. Den proces sætter du i gang ved at ringe til din lokale politistation. Held og lykke. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Mette Pedersen

Hej Igen Tak for svar. Jeg lader det ikke fylde og tænker lidt at reagerer yderligere på hans adfærd bare vil sætte mere gang i hans motivation herom. Han er typen som har behov for at tale ned om andre for at fremme sig selv, da det ikke kun er mig som bliver takt om i nabolaget. Derfor har jeg tillid til at uden respons fra mig, dør den lige så stille ud i længden. Sker dette ikke, er det selvfølgelig noget jeg må tage op til overvejelse. Mvh. Mette

stina buchhave

Hej. I forbindelse med hærværk på legepladsen i den lokale børnehave har lederen afleveret et brev i postkassen hos os og 4 andre familier med teenagedrenge om sagen – altså hvad der er sket og hvad det beløber sig til – og beder om hjælp til, at den slags ikke sker igen. Min søn på 15 år oplever, at han på den måde bliver sat i forbindelse med det hærværk, som han intet har at gøre med. Og det er han helt vildt ked af det over, og han vil ikke længere hente sin lillebror i børnehaven, fordi det er så ydmygende for ham. Der er ingen direkte beskyldninger i brevet, men jeg oplever det også injurierende, fordi det kun er de fem udvalgte, der får den henvendelse. Hvad siger du?

Ulrik Vindberg

Hej Stina, Tak for din henvendelse. Jeg er enig i, at der godt kan ligge en implicit anklage i den slags brev, men som jeg forstår din henvendelse, er "anklagen" "kun" fremsat direkte overfor din søn (og de fire andre). Hvis ikke den er spredt mere end det, tror jeg desværre, at det bliver svært at føre en injuriesag om det. Hvis anklagerne er spredt mere, er du velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med henblik på en nærmere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Pernille

Er man retsløs når en nabo/genbo gentagne gange udtaler injurier om opførsel i et almennyttigt boligselskab ? En nabo har både på de sociale medier og i brev til boligselskabet løjet om vores adfærd (uden at kunne dokumentere disse påstande), hvilket har medført at boligselskabet har opsagt vores lejemål. - Dette uden at vi har fået mulighed for at vise at der er tale om usandheder. Kan det virkeligt være rigtigt at vi således står retsløse i denne sag ?

Ulrik Vindberg

Hej Pernille, Om I er komplet retsløse, kan jeg ikke svare på. Der er formentlig en masse lejeretlige spørgsmål. Dem tager jeg ikke stilling til. I forhold til injurier, så afhænger det af, hvad der nærmere er blevet sagt om jer. Hvis anklagen er fx at I larmer, så er der ikke noget at gøre. Det må man gerne skrive om andre, også selvom det ikke passer. Hvis anklagen er fx at I stjæler fra andre lejere, så er det en ulovlig beskyldning. Du er meget velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med en nærmere beskrivelse, hvis du ønsker en grundigere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Victoria

Hej, Ulrik. En bekendt har flere gange fortalt meget detaljeret løgne om hvordan jeg eftersigende skulle have udført forskellige seksuelle handlinger på ham. Jeg synes at det er dybt krænkende at han har fortalt disse historier, da jeg på intet tidspunkt har været i nærheden af hans kønsdele. Jeg har flere gange oplevet at en ven har henvendt sig til mig og spurgt om hvorvidt historierne er sande. Jeg synes at det er voldsomt ubehageligt at skulle forsvare mig selv og blive konfronteret med disse historier. Mit spørgsmål er så, tæller dette som injurier?

Ulrik Vindberg

Hej Victoria, Tak for din henvendelse. Afhængigt af hvad personen fortæller, så kan det være injurier. Det kan også evt. være ulovligt på anden baggrund, fx straffeloven § 264d. Det afhænger dels af indholdet og dels af hvem han har fortalt det til og hvordan. Jeg vil opfordre dig til at skrive mig en e-mail direkte på ulvi@advodan.dk med en nærmere beskrivelse. Så skal jeg nok give dig en lidt grundigere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

sandra

Hej. Jeg er i gennem 5 år blevet beskyldt/anklaget for alt fra omsorgssvigt og nedgørelse til at have jeg skulle have svær depression af min datters far. Han har løjet utallige gange i retten og andre myndigheder om lægepapier, hans sygdomsforløb og ting i min hverdag. Han er kommet med udtagelser om mig som forældre og det at være knyttet til er barn. Påstande om at vores datter skulle være syg og at jeg nægter behandling. Kan jeg gøre noget i denne forbindelse da hverken kommune eller familieretten vil/kan gøre noget ?

Ulrik Vindberg

Hej Sandra, Tak for dit spørgsmål. Hvis anklagerne "kun" er fremsat overfor fx Familieretshuset, så som udgangspunkt nej. Det er meget besværligt - og næsten umuligt - at gennemføre en injuriesag på den baggrund. Hvis anklagerne er fremkommet andre steder (fx til venner og familie eller via Facebook) så er der måske noget at komme efter. I så fald vil jeg anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Så skal jeg give dig en nærmere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Mette Hansen

Hej Jeg har været inde på et site med handymænd, Handyhand.dk, hvor jeg har hyret en mand til at udføre nogle opgaver, hvorefter jeg har givet en dårlig anmeldelse, da det var et dårligt udført job. Derefter har jeg privat på sms fået en trussel fra manden om, at jeg bliver anklaget for injurier og bagvaskelse med krav om erstatning for goodwill og opgaver, hvis jeg ikke omgående tager det væk igen. Er dette noget, jeg skal tage alvorligt? Mvh. Mette

Ulrik Vindberg

Hej Mette, Godt spørgsmål. Svaret afhænger af, hvad du præcist har skrevet om ham. Hvis du kun har beskrevet kvaliteten af hans arbejde, så er det ikke injurier. Hvis du i beskrivelsen har anklaget ham for fx ulovlige forhold, så kan det være det. Hvis du vil have en mere grundig vurdering, vil jeg opfordre dig til at skrive til mig på ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ulla

Jeg har gennem nogle år været medlem af bestyrelsen i en grundejerforening. I forbindelse med en sag, der i dag ligger 1 års tid tilbage, er der en af de (tidligere) medlemmer, der har set sig sur på mig. Han har i den forbindelse ytret sig meget negativt, men det har været aftaget i en lang periode. I det område grundejerforeningen ligger er der på privat initiativ oprettet en lukket facebookgruppe med ca. 150 medlemmer. Medlemmer af gruppen behøver ikke at være medlem af foreningen. I sidste uge lagde det tidligere medlem et opslag op, hvor han omtalte mig som diktatorisk og manipulerende og kun var interesseret i at varetage forhold for mine "venner". Og at det var mig, der havde truffet beslutninger om at bruge flere hundrede tusinde på en opgave i foreningen. (Vedtaget på generalforsamling) Administrator af gruppen har ikke fjernet eller kommenteret opslaget. Hvad skal man finde sig i som medlem af en bestyrelse? Hvad kan jeg gøre? Venlig hilsen Ulla

Ulrik Vindberg

Hej Ulla, Det lyder som en ubehagelig situation. Desværre er der ikke umiddelbart grundlag for en injuriesag - ikke efter min vurdering i hvert fald. "Diktatorisk" og "manipulerende" er ikke alvorligt nok til en injuriesag. Anklagen om nepotisme nærmer sig en smule, men jeg vurderer ikke, at det er tilstrækkeligt. Jeg ville opfordre administrator til at fjerne opslaget, men ellers ikke gøre yderligere. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Per Gudmann

Hej Advodan, Takker fordi man her kan stille et spørgsmål. Jeg er i gang med at lave en ny hjemmeside, som går ud på at hjælpe kunstner/fotografer ect når deres billeder/kunst er blevet brugt af andre firmaer/personer uden tilladelse. Altså en klart krænkelse af ophavsretten. Mit spørgsmål er om jeg må bruge mine egne eksempler i form af et skærmdump hvor mit billede er brugt, hvor deres firmanavn fra deres hjemmeside kommer frem til feks facebook, min egen hjemmeside osv. Firmaet har betalt regningen som jeg har sendt dem angående krænkelse? De bedste hilsner Per Gudmann

Ulrik Vindberg

Kære Per, Tak for din henvendelse. Injurieretligt er der ikke noget problem - hvis de har betalt, har det formodningen for sig, at de er enige i krænkelsen, og så kan du jo føre sandhedsbevis, jf. straffelovens § 269. Der kan dog evt. være et problem i forhold til straffelovens § 264d om krænkelse af privatlivets fred. På den baggrund ville jeg ikke offentliggøre firmaets identitet i dit eksempel. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Anonym

Hej. Jeg er interesseret i at vide om man kan sagsøge andre for noget som er skrevet om ens person i en privat gruppe (400+ medlemmer) på Facebook? Især når man ikke selv er med i gruppen men har fået screenshot af en tredje person. Og til sidst om man må offentliggøre disse screenshots inkl. navnene på medlemmerne i gruppen?

Ulrik Vindberg

Tak for henvendelsen. Man kan godt sagsøge folk på den baggrund (hvis man kan identificere dem med navn og adresse), men om man kan vinde sagen afhænger af, om dét der er blevet skrevet er ærekrænkende i straffelovens forstand. Hvis du sender dit screen-shot til mig på ulvi@advodan.dk vil jeg gerne vurdere det for dig konkret. Så kan jeg samtidig vurdere dit spørgsmål, om det må offentliggøres eller ej. Det afhænger nemlig af indholdet. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Rasmus

Hej Jeg har et spørgsmål vedr. ophavsret. Jeg er meget i tvivl, om jeg kan have en sag og dette søger jeg nu at få afklaret. Sagen er, at jeg for nylig har erfaret, at mit profilbillede fra min åbne Facebook er blevet 'stjålet' og brugt på en datingprofil (datingapp). Det var en af mine venner, der informerede mig om det. Jeg ved ikke, hvem der har gjort det og profilen på appen er allerede slettet igen. Dog tog min kammerat et screendump af profilen. Jeg har kontaktet politiet, der ikke vil tage sagen. Mit spørgsmål til jer går så på, om mine ophavsrettigheder ikke er blevet krænket ved at en ukendt har taget mit billede og brugt i en chat på en datingapp? - Vil det give mening at kontakte en advokat og få vedkommende til at få en retskendelse, så man kan få IP-adressen bag profilen udleveret af firmaet? - Vil firmaet bag datingapp'en give oplysningerne, hvis man via sin advokat får en retskendelse? Håber I kan være behjælpelige med et svar. På forhånd tak! Vh Rasmus

Ulrik Vindberg

Hej Rasmus, Det ville jeg meget gerne svare på, men dette forum handler kun om injurier og ærekrænkelser. Min viden om ophavsrettigheder er noget begrænset - det er der andre advokater, som er eksperter i. Jeg vil anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i ophavsrettigheder ("IP-ret"). Du kan fx søge via www.advokatnoeglen.dk. Held og lykke. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Bjarke Holm-Rubeksen

Hej. Vi har det sidste halve pr haft en ekstrem dårlig situation med et rengøringsfirma der har efter hvad vi mener leveret et så dårlig resultat at vi ikke ville betale. Vi kan ikke blive enige og ender med en klagesag i retten som vi ikke for svaret på pga dødsfald. Firma vinder derfor retten og vi betaler for 3 måneders arbejde som vi ikke har modtaget, men som er bindende på grund af en mundtlig aftale. Derefter har vi afgivet en dårlig anmeldelse af virksomheden på google og nu modtaget en mail om at vi skal fjerne anmeldelsen eller firma vil anmelde os for injurier og at vi ikke må udtale os om firma når vi har været igennem og tabt en retssag. Ejer af firma fremhæver i besvarelse af anmeldelse at vi har en dom og firma er frikendt. Her er selve anmeldelsen jeg har givet: “Jeg syntes at vi fik en super ringe resultat og service! Derfor kan jeg ikke anbefale firma på nogen måde!“ Mit spørgsmål er som følgende: - er det ulovligt at anmelde et firma når man har tabt en retssag mod dem og kan de kræve at man fjerner en anmeldelse på baggrund af dette? - kan vi anmelde firma for injurie idet at de offentligører at vi har været i retten og tabt mod firma? Er det ikke fortroligt oplysninger eller relateret til GDPR?

Ulrik Vindberg

Hej Bjarke, Tak for din henvendelse - det er et godt spørgsmål. Svaret er til gengæld ikke så kompliceret. Spørgsmål 1: Nej, det er ikke ulovligt at anmelde et firma blot fordi man har tabt en retssag mod dem, og de kan ikke kræve at man fjerne sin anmeldelse alene af den årsag. Hvis din anmeldelse i øvrigt ikke er ærekrænkende i indhold, er du velkommen til at være utilfreds med resultat og service - du har jo levet op til forpligtelserne i dommen ved at betale. Hvis dit citat udgør hele din anmeldelse, kan jeg ikke se noget problem i den. Den mener jeg godt, du kan lade stå. Spørgsmål 2: For at vinde en injuriesag skal der være tale om en udtalelse med et ærekrænkende indhold. Det er ikke ærekrænkende at være i retten (det er der jo mange, der er) og det er heller ikke ærekrænkende at tabe en retssag (det gør den ene part jo altid). Der er altså ikke grundlag for at anlægge injuriesag sag. Afhængigt af detaljerne kan det godt være fortroligt, og måske endda omfattet af GDPR men formentlig ikke, og under alle omstændigheder påvirker det ikke udfaldet af en injuriesag. Hvis der er tale om en overtrædelse af GDPR, skal det påklages til Datatilsynet. Jeg håber, de svar gav mening. Ellers er du velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ulrik Vindberg

Hej Frank, Tak for din henvendelse. Dine chancer afhænger lidt af den kontekst, som "psykopat" fremgår i. Man kan godt kræve erstatning (teknisk set godtgørelse for tort) i en injuriesag. Størrelsen afhænger af alvorligheden af anklagen (og her ligger "psykopat" altså i den relativt milde ende) og hvor bredt anklagen er sendt ud. Du må gerne sende mig en kopi af opslaget på ulvi@advodan.dk, så skal jeg gerne give dig en grundigere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Frank

Jeg har haft en tvist med et par lokale lastbil chauffører om ulovlig parkering. Af samme grund bliver min postkasse sprunget i luften nytårsdag. Dette hærværk lægger jeg op i vores bys facebook gruppe. Resultatet er den ene chauffør blander sig og kalder mig psykopat. et års tid forinden kaldte han mig i samme gruppe mig aggressiv. Dette har selvfølgelig en uheldig virkning på mit omdømme som nytilflytter i en ny by. Jeg har selvfølgelig screendump af det hele og har på ingen måde provokeret manden eller på anden måde taget til genmæle. Er det muligt og hvordan er min chancer på at få ført denne sag til doms. Selvfølgelig med en erstatning for øje, for ingen straf virker bedre end den der rammer tegnedrengen. Mvh Frank

Susanne

Min læge har skriftligt indsendt en frasigelse af mig som patient og begrundet den med flere usande angivelser, som jeg føler er dybt krænkende. Kan jeg anlægge en injuriesag mod hende eller gøre andet juridisk for at få hende til at trække sine usande angivelser tilbage? Mvh Susanne

Ulrik Vindberg

Hej Susanne, Det komme an på, hvor længen har sendt den hen. Hvis den kun er kommet til dig, er der næppe noget at komme efter. Hvis oplysningen er kommet relativt "bredt" ud, så afhænger det af, hvad lægen nærmere har skrevet i brevet. Du er velkommen til at sende mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med lidt yderligere oplysninger, jf. ovenstående, så skal jeg gerne give dig en gratis vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Merethe

Hej det er lige kommet mig for øre at min eks samlever går og fortæller at jeg er skyld i at han skylder 2 millioner væk fra en restauration han var eneejer af og jeg arbejdede Gratis i I 1 1/2 år medens vi var sammen for 18 år siden, da vi lukkede forretningen skyldtes der 500.000kr i forretningen men der var inventar og værdier for samme beløb som han selvfølgelig havde med ud af forholdet, jeg tilbød på daværende tidspunkt at være med til at betale det halve af gælden til trods for at vi havde en opsparing på 300.000kr til formålet nu erfarer jeg så at han fortæller alle mulige mennesker på min tidligere arbejdsplads og fælleds bekendte at jeg er skyld i han har en kæmpegæld Og det ødelægger mit renomme og går min ære nær kan man rejse tiltale omkring en sådan sag. Mvh

Ulrik Vindberg

Hej Merethe, Det kommer lidt an på, hvad det præcist er, han fortæller - altså hvorfor du er "skyld" i det. Hvis han mener at det skyldes en eller anden form for strafbar handling (bedrageri, tyveri osv) vil der være noget at gå efter. Hvis det er en anklage om, at det bare er "gået galt" og han bebrejder dig, så er det ikke ærekrænkende i straffelovens forstand. Du er meget velkommen til at sende mig en e-mail med ekstra oplysninger, hvis det er relevant, jf. ovenfor. Min adresse er ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ulrik Vindberg

Hej Malou, Tak for din henvendelse. Umiddelbart er der ikke nogen problemer i forhold til injurielovgivningen i at navngive andre, men det kan der være afhængigt af, hvad du skriver om personen. Jeg vil gerne evt. læse det igennem for dig inden du offentliggør det, hvis du ønsker. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Malou Rotvel Pagh

Hej. Jeg er udsat for overtrædelse af min ophavsret, til kommerciel udnyttelse, i massiv grad. Mange af overtræderne svarer helt forfærdeligt ved henvendelse og lyver, bortforklarer eller vender den mod mig. Jeg ønsker at skrive et blogindlæg om digitale forpligtelser og påtænker i den forbindelse, at navngive en af de store overtræderne, for at illustrere hvor udbredt problemet er. Kan jeg gøre det, uden at komme i klemme i injurielovgivningen? Jeg har naturligvis solide beviser.

Bettina

Hej Jeg er blevet beskyldt for ikke at overholde min tavshedspligt i forhold til mit arbejde - hvilket ikke er sandt. Hvilken § kan jeg få personen tiltalt efter ??? mvh Bettina

Anne*Mette Nielsen

Hej. Jeg bor til leje i en forening. Min lejlighed er blevet skimmelsaneret, og jeg er efterfølgende i en mail, blevet beskyldt for at have bestilt ekstraydelser, af håndværkerne for ca. 30.000. De siger jeg har gjort dette uden bestyrelsens samtykke. De vil ikke opkræve mig de 30.000, men skriver at det ikke, i fremtiden vil tolereres.. Jeg har ikke bestilt noget ekstraarbejde! Jeg har bedt dem fremsende faktura, på de merudgifter jeg bliver anklaget for, men får bare en faktura på det samlede sanerings arbejde. Jeg har på ingen måde gjort mig fortjent, til disse beskyldninger. Det er allerede et rygte i foreningen. Kan en forenings bestyrelse bare komme med sådanne beskyldninger, uden at have belæg for dem? Mvh. Fru Nielsen

Jan

Jeg er freealnce it'udvikler i et stort firma i København. Her er jeg igang med en stor opgave. Som en sideopgave, skal jeg modtage nogle data fra en anden afdeling, og lægge disse ind i vores database. Jeg har nævnt, at det, jeg modtager, ikke overholder gængse normer og standarder. Programmøren i den anden afdeling har efterfølgende sendt en mail til cherfer i den afdeling, jeg er tilknyttet. Den er tilsyneladende så slem, at jeg ikke kan få den at se. Men det er noget med, at en studrende ville kunne klare det på ti minutter og meget andet, jeg ikke må se. Nu er jeg jo ikke ansat i firmaet. Jeg føler mig bagvasket og ringeagtet. Jeg har den fulde opbakning fra kollegaerne i min tilknyttede afdeling. Men da jeg er mit eget firma, føler jeg ikke, jeg kan lade det gå upåagtet hen. Hvad skal jeg gøre?!?

Helle Lorenzen Bach

Jeg har været ude for en person venlig atitude, som virkede tilfreds og intet sagde om utilfredshed med det arbejde han fik lavet i min værksted. Jeg opdagede først hans uptilfredshed da han svinede mit værksted til på en anmeldese på de sociale medier..... da jeg meldte hans svineri som spam...tog han til genmæle og truede mig i anmeldeslen . ER det ok, i danmark? At sværte virksomheder offenligt? Mvh Helene

Ulrik Vindberg

Hej Helle, Om det er OK afhænger af, hvad det nærmere er, han har beskyldt dig for i anmeldelsen. Hvis det "kun" handler om arbejdets kvalitet, er der ikke noget at gøre ved det. Hvis det er mere alvorligt, kunne der godt være det. Jeg vil opfordre dig til at skrive mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med lidt flere oplysninger, så skal jeg give dig en konkret vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Svend

Hej, En arabisk familie har chikaneret mig i årevis, og de sender klager til boligforeningen, med opdigtet indhold hvor de beskylder mig for diverse ting, kan jeg sagsøge dem ? De bliver ved at digte ting op om mig der ikke passer, som de af gode grunde heller ikke kan bevise. De har stalket mig i mange år. mvh

Ulrik Vindberg

Hej Svend, Tak for din henvendelse. Om du kan anlægge sag kommer an på, hvad det nærmere er, de har beskyld dig for overfor foreningen. Det er ikke nok, at det er usandt det skal også have et ærekrænkende indhold. Jeg vil opfordre dig til at sende mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med lidt flere oplysninger - specifikt hvad de har anklaget dig for, så skal jeg give dig en konkret vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Steffen

Hvis man i skrift i forbindelse med en boskiftesag bliver beskyldt for at være en tyv og bedrager og løgnagtig, er det så noget man skal finde sig i. Eller kan man lægge en sag an på injurier æreskrænkelse ?

Poul Nielsen

Vores genbrugsbutik har bragt et opslag på vores Facebook-side, hvor vi efterlyser ting til butikken. På opslaget kommer der en kommentar fra en læser, der beskylder os for at være landsforrædere da vi støtter flygtninge. I et senere opslag beskylder samme person genbrugsbutikken for at smule flygtninge i såvel Danmark som Sverige, hvilket vi har besvaret med en opfordring til at dokumentere denne påstand, hvilket ikke er sket, men efterfølgende er kommenteret med påstanden om at at det er fakta. Vi arbejder alle frivilligt og inden for lovens rammer, men frygter at disse påstande kan skade såvel vores omdømme som donationer og salg i butikken. Opslaget er set af 3300 personer i lokalområdet. Vores spørgsmål er: Er det inden for lovens område at fremsætte udokumenterede påstande af denne art og er det bare noget vi skal acceptere i den offentlige debat?

Michael

En person, der har rigtig mange fælles "venner" på Facebook som mig, har beskyldt mig for at skylde ham et større beløb. Jeg har aldrig lånt penge af vedkommende. Vedkommende har tidligere købt en serviceydelse i min tidligere virksomhed, som han mener jeg ikke gjorde godt nok. Nu angriber han mig personligt, helt offentligt på Facebook, da virksomheden ikke eksisterer mere. Vedkommende har også skrevet anmeldelser diverse steder (med andre profiler), hvor han nævner mit navn og kæder det tydeligt sammen med svindel og bedrageri. Alt dette har gjort at jeg nærmest ikke tør at møde nogen mere, da vi som sagt har mange fælles bekendte. Er der grundlag for en sag eller betragtes beskyldninger om at jeg skylder ham et større beløb penge, som værende helt okay? Vh Michael

Ulrik Vindberg

Hej Michael, Tak for din henvendelse. Anklager om at skylde penge, er ikke ærekrænkende - også selvom det ikke passer. Til gengæld kan det være ærekrænkende, hvis du - som du skriver - bliver kædet sammen med "svindel og bedrageri". Hvis du kan føre bevis på, at det er ham, som har skrevet det, vil jeg bede dig sende mig en e-mail med sagens dokumenter - så skal jeg gerne give dig en konkret og gratis vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Poul Erik Pedersen

Dansk Historisk Fællesråd DHF har en hjemmeside: historie.online.dk, hvor der antages og bringes boganmeldelser. Har korresponderet med DHF vedrørende spørgsmål om injurier og har bl.a. fået følgende svar: DHF ejer og driver ”blot” historie-online, uden at virke som redaktion, og kan således ikke gå ind i enkeltsager. Spørgsmålet i den forbindelse er: 1. Har DHF et juridisk ansvar for indholdet af de anmeldelser, som lægges ud på nettet? 2. I en boganmeldelse udgivet af undertegnede står der bl.a.: Forfatteren foregøgler læserne” et bestemt byggeprogram, hvilket er direkte usandt, og kan gendrives med arkivalier fra Rigsarkivet. Er det injurier i juridisk forstand eller skal man som 78 åring acceptere, at blive kaldt løgner, overfor de hundredvis af personer, som har købt bogen.

Ulrik Vindberg

Kære Poul Erik, Tak for dit spørgsmål. Om online-platforme har juridisk ansvar for indhold, som andre har offentliggjort på platformen er meget omdiskuteret - og ikke helt afklaret i retspraksis endnu! Facebook og Trustpilot er meget store interessenter i den debat. Til gengæld kan jeg med stor sikkerhed sige dig, at anklagen "løgner" ikke er ærekrænkende i straffelovens forstand. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Stinne Fischer

Jeg er blevet beskyldt for at have bakket ind i en parkeret bil.. men det har jeg ikke, jeg tog idag til Toyota for at få dem til at tjekke min bil, den blev vasket og tilset. De kunne ikke finden en skalde på min bil som vil vise at jeg skulle havde gjort det.. Personen træner i samme fitness center som jeg og idag har råbt mig ind i hovedet kaldt mig løgner og dumme kælling og truet mig.. Jeg vil gerne vide hvordan jeg står... Vh Stinne Fischer

Stinne Fischer

Jeg glemt at skrive , at han gik rundt og fortalt alle i fitnesscenter `` At den dumme kælling der over har bakket ind i min bil`` Der var mange der hørte det, og nu har jeg det vildt dårligt og har ikke lyst til at kommer der mere... Vh Stinne Fischer

Ulrik Vindberg

Hej Stinne, Tak for din e-mail. Umiddelbart ville jeg ikke gøre noget injurieretligt ved anklagen. Jeg kan godt forstå, at det er meget ubehageligt, men decideret strafbart, er det ikke efter min opfattelse. Mit forslag vil være at fortælle ledelsen i fitness-centret, at der bliver spredt det her rygte, og at du har fået din bil undersøgt, og at det ikke kan være din. Måske ledelsen kan tale med den anden part. Held og lykke med det. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Henrik

I forbindelse med en igangværende skilsmisse, fremsætter modpart gentagne gange påstande og løgne som tilbagevises med tilhørende dokumentation. Jeg undres over at paragraf 163 ikke bruges og at jeg samtidig oplyses om, at det kan "tolkes" til anden parts fordele i skilsmisse sagen, såfremt jeg påpeger dette. Anden part oplyser til FRH at; Jeg er sindslidende (ikke tilfældet). Datter fra andet ægteskab er sindsyg (ikke tilfældet). Kamera overvågning under samliv (øøøh....Verisure alarmer idet der opbevares våben i huset). etc.... Der fremgår af listen omkring 40- 50 påstande (uden bevisførelser fra anden part - derimod tilbageviser jeg med dokumentation hvor muligt), så jeg oplever at jeg konstant bliver udsat for bagvaskelse, overtrædelser af paragraf 163, injurier o.s.v Mit spørgsmål er for at få belyst min retbevisthed - Jeg er blevet anbefalet IKKE at rejse sag idet dette kan "tolkes" i FRH og herved sætte mig i en dårligere position. Retssikkerhedden lider vist overlast ?!

Steffen

Hej. For ca. 1 uge siden bliver jeg under en samtale med min chef præsenteret for en udtalelse hun har indhentet fra en tidligere chef. Min tidligere chef har i den forbindelse sagt at jeg ikke ville passe til den stilling samt at jeg ikke passede mit arbejde ordentligt og at jeg desuden ikke var til at stole på. Ved referat af dette til en god ven (der faktisk stadig er ansat under min gamle chef) får jeg at vide at min gamle chef foruden har udtalt sig yderst negativt om mit tidligere virke til andre og at jeg absolut ikke er egnet til en salgsjob som jeg dog trods alt har bestridt i næsten 20 år med glimrende resultater. Til dette skal knyttes at min tidligere chef tidligere i offentlig forum (salgsgruppen) har nærmest råbt og skreget af min men anklager om at det var mit eget ansvar at holde mig orienteret om virksomhedes planer (jeg bor i Jylland og det tidligere hovedkontor var på sjælland), men man kan jo ikke orientere sig om noget som man ikke ved der foregår. Kan jeg hvis det bliver værre anlægge injuriesag mod min tidligere chef? Jeg har mulighed for vidner på alle ovenstående udsagn.

Ulrik Vindberg

Hej Steffen, Om du kan vinde en injuriesag mod din tidligere chef afhænger mest af, hvad han/hun præcist har udtalt om dig. Hvis "anklagen" i sin essens er, at du var dårlig til dit arbejde og at du er typen, der lyver, så er det ikke tilstrækkeligt - heller ikke selvom det givetvis ikke er sandt. Der skal mere til. Hvis anklagen indeholder beskyldninger om mere alvorlige forhold, er der måske noget at komme efter. I så fald vil jeg anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk for en nærmere vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Jesper

Jeg vil gerne spørge dig om din umiddelbare vurdering af den hændelse jeg beskriver herunder: Kan følgende besked/udtalelse fremsat skriftligt via Facebook Messenger fra 50-årig onkel til 26-årig nevø, betragtes som injurierende/æreskrænkende jf. §§ 267, 268 og 270? I beskeden/udtalelsen indgår flg. udsagn: ’Du er et socialt misfoster, en underfrankeret samfundstaber, en løgner og et gennemført usympatisk menneske, der ikke burde besidde et personnummer’. Lidt forhistorie: I efteråret 2014 er der familiefødselsdag, hvor nevø og onkel ud på aftenen har nogle meningsudvekslinger, som udvikler sig til direkte ubehagelig stemning mellem de to. Ingen af dem var på det tidspunkt helt ædru, men heller ikke meget berusede. Da fødselsdagen er ved at slutte, vil nevø sige farvel til folk, også til sin onkel som afviser at sige farvel, men nu truer nevø med vold, hvis han ikke forlader stedet nu. Onkels ex-hustru stiller sig imellem onkel og nevø og siger til sin ex-mand, at han skal stoppe nu. Onkel kvitterer med at forgribe sig fysisk på sin ex-hustru. Hun anmelder dagen efter episoden til politiet, som optager anmeldelse om vold (§ 244). Onkel dømmes efterfølgende skyldig i forholdet af en enig domsmandsret (dommer + 2 domsmænd). Ved retssagen var nevø indkaldt som vidne. Nevø og de øvrige vidner afgav i store træk samstemmende forklaringer. Efterfølgende har der været en ondskabsfuld stemning og en lejlighedsvis truende attitude fra onkels side mod nevø og nevøs gren af familien. Til trods for, at det er 5 år siden onkel fik sin dom og at denne ulykkelige hændelse, og det den førte med sig, fandt sted, fortsætter onkel med at udtrykke sin ringeagt overfor nevø. Nevø har siden episoden ved fødselsdagen været dybt påvirket af det dårlige forhold til sin onkel og det har i perioder påvirket nevøs evne til at få hverdagen til at hænge sammen. En let depression, har mennesker der kender nevø, kaldt det for. Derfor er det urimeligt og unødvendigt, at onkel fortsætter med at gøre nevø opmærksom på hans mening om ham. At finde en løsning ved at tale til onkels fornuft eller bedre-jeg, er ikke en option. Derfor denne (indledende) henvendelse. Beskeden/udtalelsen er i øvrigt den første/indledende besked i historikken, og ikke en besked der er en udløber af foregående kommunikation. Den originale besked er sikret som screenshot af nevø. Tak fordi du gav dig tid til at læse. Med venlig hilsen Jesper

Ulrik Vindberg

Hej Jesper, Det lyder som en ærgerlig historie. Som jeg forstår forklaringen, er den pågældende Facebook-besked sendt direkte fra onkel til nevø uden at andre har fået den. I så fald bliver en injuriesag svær. Problemet er, at sådan som det danske samfund og sprog har udviklet sig, skal der rigtig meget til at dømme for "rene" ringeagtsytringer - altså udtalelser som ikke indeholder en konkret beskyldning, men "bare" skældsord. Hvis udtalelsen samtidig "kun" er fremkommet over for én selv, er det umiddelbart min vurdering, at den ikke kan bære en injuriesag. Imidlertid lyder det som om, at onklen har kontaktet nevøen flere gange, og måske i virkeligheden ikke rigtig vil lade ham være. I så fald kunne det være relevant at bede politiet om at udstede et tilhold mod ham, således at det forbydes onklen at omtale eller kontakte nevøen. Det kan jeg evt. hjælpe med at søge om. Jeg håber, at jeg har svaret på dit spørgsmål. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

lars frandsen

Hej Ulrik Jeg driver en mindre virksomhed, sælger til privat og til virksomheder, mit firma er enkeltmands og mit firma er nu blevet beskyld på nettet for at være et svindel firma, dem som fremstiller beskyldninger er ikke kunder i min butik og jeg kender dem ikke, har pt 4 anmeldelser på google buisness og 2 på facebook ( inden for de sidste to døgn ) hvordan skal jeg reagere og forholde mig til beskyldninger, jeg opfatter det som et direkte angreb for at skade min virksomhed mvh Lars

Ulrik Vindberg

Hej Lars, Tak for din henvendelse. Hvis anmeldelserne er fremsat i et forum, hvor du kan svare på dem, synes jeg du skal starte med på en sober og saglig måde at forklare dit synspunkt. Hvis anmeldelserne er givet anonymt er det meget svært at anlægge en injuriesag - man ved jo ikke, hvor stævningen skal forkyndes. Der er hjemmel i straffeloven til at få politiet til at føre en injuriesag, hvis nogle bestemte betingelser er opfyldt, fx hvis afsenderen af en alvorlig, usand, offentligt udbredt anklage er anonym. Det kan du kontakte politiet om. Hvis du kan identificere personerne, vil jeg anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk - så skal jeg gerne hjælpe dig med at rette henvendelse til dem. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Morten

Du skriver i et svar at man normalt ikke kan få medhold i en sag om injurierende udtalelser afgivet i henvendelse til kommune. Gælder det også for dokumenterbart usande udtalelser?

Ulrik Vindberg

Hej Morten, Ja, det gør det. Problemet med udtalelser afgivet overfor fx en kommune er ikke deres sandhed, men at domstolene ofte vil mene, at udtalelserne ikke er "udbredt" nok, når de "kun" er kommet til en kommune. Hvis sagen drejer sig om børn, vil det endvidere være ret enkelt at sige, at anklagerne er fremkommet som følge af bekymring for børnene, og så har man underretningspligt efter serviceloven. Selvom det kan bevises, at anklagerne ikke er sande, vil domstolene i den situation ofte brede ytringsfriheden ret meget ud. Det er ikke umuligt at vinde sådan en sag, men for at øge "chancerne" handler det ikke så meget om anklagernes sandhed (de må selvfølgelig ikke være sande) men mere om deres alvorlighed. Du er velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk hvis du ønsker en konkret vurdering af en sag. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Henrik

Jeg købte for nogle uger siden nogle smykker fra Facebook marketplace for omkring 1000 kroner fra en dame på facebook marketplace. Smykkerne skulle senes, og damen bad om at få pengene overført med bankoverførsel da hun ikke have mobilepay. Jeg overførte pengene til hende med det samme, men hun endte aldrig med at sende smykkerne. Hun blokerede mig og var ikke til at komme i kontakt med. Jeg får så at vide i gennem en facebook gruppe, at hun har lavet samme nummer med mange andre. Her fik jeg også at vide at profilen var falsk, men at medlemmerne i gruppen godt kendte hendes rigtige navn (jeg fik dette bekræftet da reg og kontonummer var det samme) Nogle uger senere kontakter damen med denne profil mig på den mail som hun havde fået hvor hun nævner, at hun er meget ked af det. Hun sagde også, at hun havde ludomani og havde spillet pengene op, men gerne gad betale pengene tilbage så frem jeg bare sendte hende mit konto og reg nummer. Dette gjorde jeg så, og få timer efter havde jeg pengene på min konto. Jeg overveje på trods af dette stærkt lave en politianmeldelse, men kan der være hold i dette? Jeg har teknisk set fået pengene tilbage og hun havde bare brugt mig til at lave et "lån" Jeg føler mig dybt svindlet, men jeg ved ikke om der kan blive hold i denne sag da jeg har fået mine penge igen. Så er det strafbart at "sælge" ting for derefter ikke at sende dem og derefter betale pengene tilbage på et senere tidspunkt når sælgeren har "skaffet" pengene hjem igen?

Ulrik Vindberg

Hej Henrik, Dit spørgsmål handler egentlig ikke om injurier, men jeg skal svare alligevel. Hvis man begår en forbrydelse, fx bedrageri som der formentlig er tale om i dette tilfælde, så er det ulovligt på tidspunktet, hvor man "realiserer gerningsindholdet" - dvs. hvor man gør dét, som står i straffeloven er ulovligt. Det betyder, at hendes handlinger formentlig har været strafbare på tidspunktet, hvor hun modtog pengene, men undlod at sende smykkerne (hvis der nogensinde har været nogen smykker). Man kan ikke "reparere" på den slags ved at sende pengene igen, selvom jeg kunne forestille mig, at en dommer ville betragte det som en formildende omstændighed. Hvis man stjæler en cykel, hjælper det ikke at levere den tilbage efterfølgende - man stjal den jo stadig. Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Peter

Må man videresende en lydfil til tredjeperson indeholdende en telefonsamtale mellem to personer, som for den ene part er optaget ubevidst, og den anden part selv er med i samtalen? Samtalen vedrører arbejds-(giver)forhold og blev brugt i en retssag, hvor tredjepart sagtens kunne have siddet på tilhørerbænken under retssagen og fulgt med i hele retsforløbet. Er det strafbart og i så fald, hvad er straffen ?

Ulrik Vindberg

Hej Peter, Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår spørgsmålet, men jeg skal forsøge at svare alligevel. Ifølge straffeloven er det lovligt at optage samtaler, så længe man selv er part i dem. Afhængigt af, hvad de indeholder er der som sådan heller ikke noget i vejen med at dele dem. Imidlertid betyder det jo dog, at man så behandler personoplysninger på de personer, som deltager i samtalen, og hvis man er omfattet af databeskyttelsesloven, kan der være problemer der. I så fald skal der klages til Datatilsynet, som vil vurderer, hvorvidt der er grundlag for straf, og hvad bøden i påkommende fald skal være. Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Andre

Min kone arbejder i en international virksomhed. I den forbindelse er hun Nordisk leder, og har 4 ansatte. Dem er hun glade for og de har leveret det bedste resultat i 7 år. Derimod har hun haft en kontrovers med en leder af en anden afdelingsleder, som har direkte indflydelse på hendes forretnings område, og hun har derfor spurgt i offentligt rum indtil dennes tal og spurgt om hun havde et andet bagland end resten af Europa da hun ikke kunne forstå at disse kunne lave forretning? Dette fik min kone en indberetning af HR-afdelingen for uden at blive hørt om hendes version af hændelsen. Min kone tager imod indberetningen da hun ved at hun ikke håndterede det på den allerbedste måde og det tager hun til efterretning. (Det skal siges at dette sker inden for den nordiske ledelse). Efter en måned fortæller en af min kones ansatte at hendes leder fra Europa har ringet for at høre hvad det drejede sig om. Det bekymrer min kone da hun ikke forventede at det kom videre. (men hun lader det ligge) Min kone deltager til et kickoff møde i Paris og i den forbindelse spørger en anden europæisk leder ind til hvad det drejede sig om, og hun fortæller at på bagrund af den hændelse for hun ikke bonus! Min kone bliver fortalt at den nordiske ledelse har efterfølgende forsøgt at ændre vurderingen af hendes bonus men den er fastlåst og kan ikke ændres. Min kone får også vist indberetningen fra Nordisk HR hvor der står at hun har råbt og skreget på kontoret i KBH og kaldt den anden leder skældsord. (Dette er ikke sandt) Min kones arbejde er baseret på relationer, ry og arbejdsomhed og hun føler at hendes person er sat til skæmme på bagrund af dette. Er det her en Injuriesag? eller er det noget andet? Min kone er dybt berørt og føler at hele den nordiske ledelse har undergravet hendes person.

Ulrik Vindberg

Hej Andre, Tak for din henvendelse. Så længe det er håndteret "internt" mener jeg ikke, der er tale om injurier. Der kan muligvis være et ansættelsesretligt problem af en art, men det har jeg ikke viden om. Jeg vil anbefale at I kontakter en advokat med dét speciale. Held og lykke med det. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Mads

Hej. Er det injurier hvis man i et offentligt forum, skriver at andre skal tage sig i agt for en person, og man henviser til oplysninger som alle kan se vedr. på nettet, bl.a. konkurser og tvangslukket firmaer. det vil sige viden hvis man ved det alle kan slå op. endvidere oplysninger om at personen flere gange har flyttet uden at betale husleje og fra flytnings omkostninger, hvilke kan bevises. Og kan et spørgsmål også være en injurie. Venlig hilsen Mads

Ulrik Vindberg

Hej Mads, Et spørgsmål kan sagtens indeholde en injurie, afhængigt af hvordan det er formuleret. Det afgørende er, om spørgsmålet udtryk for en anklage eller en ærefornærmelse. Det vil dog nok være undtagelsen. "Beskyldninger" om at tage sig i agt for en person på grund af forskellige økonomiske forhold (konkurser, fraflytning uden lejebetaling) ser jeg ikke som ærekrænkende i straffelovens forstand. Hvis udtalelsen havde lydt på at tage sig i agt for personen på grund af risiko for vold, havde det været en anden sag. I den her situation vurderer jeg umiddelbart at der ikke er tale om injurier. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Jesper

Vær hilset. Jeg er på et af de store dagblades debatsektion blevet beskyldt for at forhindre unge mennesker i at deltage i den offentlige debat, på de sociale medier. Jeg finder, at disse anklager er ganske alvorlige, idet jeg vil mene, at hvis jeg havde handlet som beskyldt, ville jeg have forhindret andre i at udøve sine grundlovssikrede rettigheder. I dette tilfælde ytringsfriheden. Er der noget at komme efter her? Venlig hilsen Jesper

Ulrik Vindberg

Hej Jesper, Umiddelbart nej, men det afhænger af, hvad det konkret er, du er blevet anklaget for at have gjort - altså hvordan du nærmere skulle have forhindret nogen i at bruge deres ytringsfrihed. Du er meget velkommen til at sende mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med lidt flere detaljer, så skal jeg gerne komme med en dybere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Linda

Jeg har været og er fortsat udsat for injurier/beskyldninger, som nu er mundet ud i et tilhold, hvorved jeg ikke må besøge min mor på et privat plejehjem. Der er overhovedet ikke hold i div. udsagn, som er givet af 2 familiemedlemmer samt en plejehjemsleder ved et privat plejehjem. Jeg har været til afhøring, med egen betalt advokat, hos politiet i forbindelse med tilhold. Såvel advokat som pågældende betjent var tvivlende om, der kunne gives tilhold. Det blev der så og med oplysninger/ukorrekte udsagn i afgørelsen, indhentet og videregivet af plejehjemmet, uden min viden til anklagemyndigeheden/politiet. Anmodning om aktindsigt er givet, men jeg har problemer med at få "den anden halvdel" af aktindsigt vedr. dokumentet også nu kaldet indstilling, som jeg mangler for evt. at kunne få genoptaget/klage til højere instans over alle de ukorrekte udsagn, hvoraf en del er stærkt krænkende. Bl.a påstås, at jeg er fredskrænkende (har dog dok. for det modsatte), at jeg har tvunget en protese i munden på min mor, at jeg ikke overholder besøgstider, at jeg "stjæler" tøj fra den pårørende, at jeg muligvis er syg/lider af en personlighedsforstyrrelse mv. Netop sidste udtalelse, som familien ligeledes skrev til Familieretshuset og som der slet ikke er hold i, har min familien før måttet trække tilbage via min advokat. Kan det være rigtigt, at et tilhold kan gives uden at jeg er blevet partshørt, hvorved en hel del misforståelse omkring div. udtalelser kunne have været opklaret? Kan jeg nægtes aktindsigt i dokument/indstilling, som betjenten afhørte mig i?

Ulrik Vindberg

Hej Linda, Tak for din henvendelse. Den del af dine spørgsmål som handler om manglende partshøring og aktindsigt, kan jeg desværre ikke svare på. Den har ikke noget at gøre med injurier, så jeg vil anbefale dig at drøfte det med den advokat, som mødte med dig til afhøringen. Hvis dit spørgsmål også går på, om plejehjemmet må videregive den slags anklager til politiet, handler det desværre ikke om injurier. Man kan ikke give "ærekrænkende" anmeldelser til politiet. Man kan imidlertid give falske anmeldelser eller urigtige oplysninger, og det kan være strafbart efter straffelovens § 164 og § 165. Det skal du i påkommende fald melde til politiet. Jeg ønsker dig held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

RUH

Min eks kone har anklaget mig for at banke mine børn og være voldelig, ligesom hun har fortalt usande historier om at jeg har truet hende og at hun dermed har levet i frygt de sidste 10 år. Alt dette er først kommet til "overfladen" nu hvor hun har startet en bopælssag på vores søn som har bopæl hos mig og har haft det i 9 år. Der tales om en tålegrænse i artiklen og den er jeg langt over. Anklagerne flyver på SMS og jeg står totalt magtesløs tilbage. Kan det passe man skal finde sig i den slags eller er det muligt at (forhåbentlig) stoppe hende ved at gå rettens vej ?

Ulrik Vindberg

Hej RUH, Tak for din henvendelse. Kort sagt er der to betingelser, som skal være opfyldt for at kunne føre en injuriesag. For det første skal der være tale om en udtalelse med ærekrænkende indhold. Beskyldninger om vold og trusler er utvivlsomt ærekrænkende, så den er opfyldt. For det andet skal udtalelsen være spredt eller udbredt i et eller andet omfang. Jo bredere den er kommet ud, desto "bedre". På baggrund af din beskrivelse lyder det som om udtalelserne er fremkommet overfor Statsforvaltningen/Familierethuset/retten og i så fald skal der RIGTIG meget til at for at vinde en injuriesag. Domstolene beskytter i vid udstrækning folks ytringsfrihed i forbindelse med særligt børnesager af forskellig art. Det er ikke umuligt, men det skal være helt ekstraordinært. Udtalelser som er kommet frem over for dig (fx på SMS) står lidt bedre, men er stadig usikre. Begrundelsen er typisk at "ære" defineres som andres opfattelse af dig, og hvis udtalelserne kun er kommet frem over for netop dig, så ændrer de jo ikke andres opfattelse af dig. Det skal dog siges, at udtalelser som "kun" er fremsat (altså ikke udbredt) også er kriminaliseret. Der skal bare mere til. Hvis man skal være mere sikker på en injuriesag, skal der udtalelser til, som er kommet bredere ud. Det kan fx være til venner, bekendte eller familiemedlemmer, eller endda ud til offentligheden på fx Facebook. Jo længere ud de kommer, des bedre står man i en injuriesag. Jeg vil opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med en lidt dybere beskrivelse, så skal jeg gerne give dig en vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Allan

Jeg har haft en inkasso sag kørende. Hele sagen startede med misforståelser men det er i fortiden. Under hele forløbet som er 6 måneder ca. er der skrevet 13 rykker gebyrer på a 100kr og et beløb en måned udover de 3 rykkergebyrer på 240kr beskrevet som xxx-incasso ApS. Efterfølgende anfægter jeg at jeg ikke har modtaget en eneste rykker. Selskabet skriver efter trussel med advokat og politianmeldning fra mig at de sørme har sendt til en forkert mail (jeg har aldrig givet dem en mail eller givet tilladelse til at de måtte bruge en mail som kontakt til mig) Iøvrigt sagens forløb taget i betragtning er jeg overbevist om dette er løgn. Mine to spørgsmål lyder: har jeg krav på at få alle de gebyrer fjernet ? sagen er iøvr. frafaldet og de har selv betalt inkassofirmaet. 2 spørgsmål. Er der ikke en lov det siger de skal ha tilladelse til at bruge min mail som kontakt? Kan jeg iøvr skrive en trustpilot med denne beskrivelse uden at få injuriesag på halsen?

Ulrik Vindberg

Hej Allan, Tak for din henvendelse. Der er masser af spørgsmål at tage fat på, men det eneste som er rigtig relevant i den her sammenhæng er spørgsmålet, om du kan skrive en anmeldelse på Trustpilot uden at få en injuriesag "på halsen". De øvrige spørgsmål, kan jeg desværre ikke besvare i denne sammenhæng. Kort sagt kan du sagtens skrive en anmeldelse på Trustpilot om firmaet. Om du får en injuriesag på halsen, kan jeg ikke svare på på forhånd - det er jo op til selskabet, om de ønsker at udtage stævning. Det bedste du kan gøre er at sørge for, at selskabet har så små vinderchancer som muligt i den forbindelse. Det gør du ved at sørge for, at din anmeldelse på Trustpilot ikke indeholder strafbare sigtelser eller ringeagtsytringer, som selskabet vil kunne påtale. Hvad det nærmere indebærer kan du se i artiklen øverst på siden her. Held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Stefan

Hej. Jeg har været i retten anklaget for vold, da min ekskone fortæller voldshistorier om mig i det offentlige rum, overfor vores fælles børn og overfor myndighederne. Jeg blev 100 procent frifundet i byretten, men min ekskone fortsætter ufortrødent med sine injurier. Det betyder at jeg løbende skal forsvare mig på kommunen og i Statsforvaltningen og på skolen osv. Indtil nu har jeg ikke oplevet at rettens afgørelse blev respekteret. Jeg er pt ved at miste bopæl på flere af mine børn, da hun indoktrinerer dem om hvordan deres far er. Jeg er i dag lykkelig gift på 4. år og det er over 7 år siden at jeg blev skilt fra min første kone. Er det vanskeligt at dokumentere injurier? Hvad kan jeg gøre? Mvh Stefan

Ulrik Vindberg

Hej Stefan, Tak for din e-mail. Beskyldninger om vold er utvivlsomt ærekrænkende, så en injuriesag afhænger "kun" af i hvilket omfang, hun har spredt beskyldningerne. Som jeg forstår din henvendelse drejer det sig primært om kommunen, Familieretshuset (Statsforvaltningen) og børnenes skole - det er en udfordring. Anklager som bliver fremsat overfor offentlige myndigheder bliver desværre meget sjældent straffet. Hvis anklagerne er fremkommet andre steder, er der dog muligheder i din sag. Jeg vil anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, så vi kan drøfte sagen nærmere. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Anne

Jeg er direktør på en selvejende institution og har leveret flotte resultater både på økonomi og fagligt indhold. Bestyrelsesformanden har gentagne gange forsøgt at finde ting at kritisere mig for og hver gang har jeg kunne tilbagevise at der var noget at komme efter. For en måned siden blev det så meddelt at formanden trak sig med øjeblikkelig virkning, men fortsat var medlem af bestyrelsen. Aftalen mellem bestyrelsen og formanden og jeg var at vi ikke gik til pressen. Den afgående formand gik alligevel til pressen og kritiserede mit faglige arbejde. Historien kom i flere nationale medier. Min bestyrelse udtalte at det var en samlet bestyrelse, der stod bag ledelsen og den faglige ledelse og at den afgående formands udtalelser stod for egen regning. Efterfølgende sendte den afgående formand et brev til vores lokale avis, som de trykte. Her udtaler han, at bestyrelsen ikke taler sandt og at de ikke støtter mig og at han gik fordi han ikke havde tillid til mine evner. Herefter opremser han de ting han mener jeg ikke har gjort eller har gjort forkert. Alt sammen fordrejet og ikke sandt. Efterfølgende poster han på sin facebook en kommentar, hvor han skriver at bestyrelsen har bedt ham om at tie, men den rigtige grund til at han gik var mig og at bestyrelsen har svigtet ham. Hele humlen er, at jeg nu står i en situation, hvor mine samarbejdspartnere og alle dem jeg har behov for at søge penge hos etc. har læst de her ting. Jeg må ikke og har ikke kommenteret på noget, selvom jeg kan tilbagevise hans meget alvorlige anklager om mine faglige og personlige kvaliteter. Det er tydeligt for mig, at han har valgt at forsøge at ødelægge mit omdømme og karriere ved at gå i medierne, da det ikke lykkedes ham at fyre mig. Det kan få betydning både i min mulighed for at kunne lykkes i det job jeg har nu, men også i mine fremtidige karriereplaner. Han er stadig medlem af bestyrelsen, så reelt set er han fortsat min arbejdsgiver. Kan det virkelig være rigtigt, at man må opføre sig sådan?

Ulrik Vindberg

Hej Anne, Tak for din henvendelse og godt nytår. Først og fremmest bør jeg nok sige, at det lyder som om, der kan være en del ansættelsesretlige problemstillinger i din henvendelse. Den slags behandler jeg ikke, men du kan finde en advokat her på siden, som sikkert vil kunne assistere dig med den del. Injurieretligt har jeg brug for lidt flere oplysninger. Udtalelser om dine faglige kvalifikationer er som udgangspunkt ikke ærekrænkende, men dine personlige kvalifikationer kan være det. Jeg vil anbefale dig at sende mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med kopi af de ting, han har offentliggjort. Så skal jeg gerne give dig en vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Torsten

Hej Min kone er netop hjemvendt fra Julefrokost hos hendes forældre og fortæller, at hun bliver spurgt af hendes mor om jeg slår hende, dét havde hun hørt fra flere "ude i byen". Jeg har aldrig som meget som krummet et hår på nogen, på noget tidspunkt og kommer aldrig til det, så jeg er lige nu meget gal, irriteret og ikke mindst føler jeg mig magtesløs. Kan og må man komme med så grove beskyldninger uden efterspil af nogen art..?

Ulrik Vindberg

Hej Torsten, Tak for din henvendelse og godt nytår. Der er kort sagt to betingelser, som skal være opfyldt for at kunne vinde en injuriesag: En udtalelser skal være ærekrænkende og den skal være spredt i et eller andet omfang. En anklage om vold (herunder hustruvold) er utvivlsomt ærekrænkende. Spørgsmålet er derfor om den i dette tilfælde er "spredt" bredt nok. Det er ikke strafbart at din svigermor har spurgt om du slår hendes datter. Det er almindelig forælderbekymring. De som har sagt det "ude i byen" kunne til gengæld godt have et problem, men det er naturligvis kun tilfældet, hvis man kan nå frem til, hvem det er og hvad de præcist har sagt. Derudover skal det bevises, at de overhovedet har sagt det. Bevisbyrden får du nok svært ved at løfte uden at din svigermor afgiver vidneforklaring om forløbet. Hvis det er noget, som foreligger, er du meget velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Mikkel

Hej. Jeg skriver da jeg sidder i en bestyrelse hvor vi er udfordret på en beboer, det har udviklet sig til trusler mod bestyrelsen samt en masse usandheder mig undertegnet her er 2 af de særlige gralle udtalelser til de 19 beboer på mail om mig undertegnet: . Jeg håber at nogen vil tale med Mikkel for jeg tror han har det skidt og det synes jeg da personligt er synd for et ungt menneske. Når nogen kommer med så alvorlige anklager overfor andre som de slet ikke kender må der ligge noget dybere bag deres opførsel og hensigter, som råb om hjælp måske. Håber I andre vil tage en snak med Mikkel Jeg har valgt dette da jeg utallige gange er blevet bedt om at "holde min kæft" af Mikkel og at han er temmelig brysk overfor mig - dette bryder mig om. Så for at undgå hans hidsige temperament så kontaktede jeg byggesagkyndig Hun beskylder mig endvidere for at truet hende Selv om vi er 3 vidner som ved det er løgn :)

Ulrik Vindberg

Hej Mikkel, Tak for din henvendelse og godt nytår. De beskyldninger, du anfører i din henvendelse er efter min vurdering ikke nok til at danne grundlag for en injuriesag. Der skal noget mere til. En anklage om trusler kunne til gengæld godt være tilstrækkeligt. Hvis det en sag, du ønsker at forfølge, vil jeg anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med lidt flere oplysninger om hvor og hvornår anklagen om trusler er fremkommet, samt overfor hvem. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Henrik Andersen

Hej, Jeg er flere gange som debattør, blogger, blevet beskyldt for at være racist. Jeg har nu fået nok, og vil tage kampen op mod de folk, der uden nogen form for dokumentation, slynger dette begreb ud mod mig. Igennem de sidste par dage har jeg samlet dokumentation, både på Facebook og Twitter. Jeg har bedt dem tage beskyldningerne tilbage, eller jeg vil køre en sag mod dem. Jeg har vel en 5 stykker hvor jeg har dokumentationen i orden, givet det en frist onsdagen ud. Hvordan skal jeg gribe sagen videre an?

Ulrik Vindberg

Hej Henrik, En injuriesag anlægges som en civilretlig sag ved at lave en stævning og sende til den domstol, hvor modparten bor. I den forbindelse vil jeg anbefale at nedlægge påstand om straf, jf. straffelovens § 267 og evt. mortifikation, jf. straffelovens § 270. Afhængigt af omstændighederne kan du også nedlægge påstand om godtgørelse for tort efter erstatningsansvarslovens § 26. Du kan hente en blanket til stævningen på www.domstol.dk. Hvis du ønsker, kan jeg hjælpe dig med ovenstående. I så fald er du velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Henrik Andersen

Hej Ulrik, jeg kontakter dig. Hele den her sag er nu eskaleret. Jeg er blevet udelukket fra facebook. Fordi man har besluttet sig for at gå efter mig, markere mine kommentare. Jeg har heldigvis dokumentation på det hele. Har skrevet 2 indlæg https://www.edtwodth.dk/racist-kortet-og-de-politisk-korrekte/ https://www.edtwodth.dk/en-troll-angriber-og-facebook-udelukker-offeret/

Sara

Hej Ulrik, Jeg har fået en virksomhed dømt i fogedretten men virksomheden har ignoreret betalingsordningen. Må jeg skrive på virksomhedens facebook side hvorfor de ikke betaler eller skrive på min facebook side for at advare andre i min branche om pågældende virksomhed? Mvh Sara

Ulrik Vindberg

Hej Sara, Tak for din henvendelse. I forhold til injurielovgivningen er der ikke noget problem i at skrive og spørge dem, hvorfor de ikke betaler. Om du må advare andre mod dem på din egen Facebook-side afhænger af, hvad du skriver i den anmeldelse. Hvis du ønsker, vil jeg gerne læse din potentielle anmeldelse igennem for dig inden du lægger den op. Det kan jeg godt finde en god pris til dig for. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Kasper Andersen

Hej Ulrik Jeg er til aften blevet bekendt med, at en kvinde fortæller andre om, at jeg slår/har slået på kvinder - og at hun derfor er bekymret for, at x kvinde omgås mig. Ved henvendelse til kvinden oplyser hun, at hun "blot" har fortalt, at det er noget hun har hørt ... Vil du mene, at ovenstående forløb kan give anledning til en injuriesag? Det er særdels ubehageligt, at folk i min omgangskreds tror eller bliver stillet i tvivl om, hvorvidt jeg skulle være voldelig over for kvinder.

Ulrik Vindberg

Hej Kasper, Tak for din henvendelse. Det kunne godt være tilstrækkeligt til en injuriesag. Jeg vil anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med lidt flere oplysninger, herunder hvem hun har fremsat anklagerne til, og om det kan bevises. Så skal jeg gerne give dig en lidt dybere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Gitte

Jeg er ved at være igennem en rigtig grim bodeling, hvor min søster blandt andet har beskyldt mig for at have stjålet penge fra min afdøde far. Jeg kan dokumentere beskyldningerne i form af adskillige mails fra hende til bobestyrer. Desuden har hun skriftligt truet mig med at melde mig til politiet, hvis jeg ikke indrømmede det hun beskylder mig for. Vores øvrige familie er klar over uvenskabet og ved flere lejligheder har det været tydeligt at min søster også her har givet udtryk for sine beskyldninger. For en god ordens skyld skal jeg sige at jeg ikke har stjålet eller narret penge fra min far. Kan dette kaldes injurier? Er det kun gennem en retsag jeg kan få hende til at stoppe?

Ulrik Vindberg

Hej Gitte, Tak for din henvendelse. Det lyder som en rigtig ærgerlig situation. At stjæle eller "franarre" penge fra andre mennesker er formentlig ærekrænkende (afhængigt af omstændighederne). Om du kan føre en injurieretssag på den baggrund afhænger derfor primært af, om anklagerne er "spredt" i fornødent omfang. Som jeg forstår din henvendelse er de spredt til (1) bobestyrer, (2) øvrig familie og (3) evt. politiet via anmeldelse. Angående pkt. 1 er der næppe noget at komme efter. Der er meget vide grænser for, hvad man må udtale, når man gør det overfor fx en bobestyrer. Angående pkt. 2 er der bedre mulighed, men det afhænger af, hvor "langt ud" i familien, det er spredt. Jo bredere ud, desto bedre muligheder for en retssag. Angående pkt. 3 er det egentligt ikke så relevant med en injuriesag, men det er ulovligt at indgive falske anmeldelser til politiet, jf. straffelovens § 164 og § 165. Det skal i så fald "kontra-anmeldes" til politiet. Du er velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, hvis du ønsker en nærmere vurdering angående særligt pkt. 2 ovenfor. Jeg håber, at det besvarede dit spørgsmål. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Marcus

Hej Advodan, Jeg vil af principiel karakter, gerne spørge hvornår "voksenmobning" kan tælle som injurier. I et tænkt eksempel - hvis person A, B og C på skrift og i tale, nedgør person D, ved at stille ham/hende i et dårligt lys, som eks. anklage dem for dårlig moral, kommentere på deres tøj, grine af dem, kritisere deres arbejde, kritisere deres tilgang til løsning af opgaver, sætte falske historier igang om deres opførsel til julefrokoster (rygter osv), over en længere periode, og i et fast mønster, hvor de samme udser sit et "offer" - og enten privat, eller på en arbejdsplads. Kan dette så betegnes som injurier? Og hvad kan en person der ser eller oplever dette, gøre for at få det stoppet, effektivt?

Ulrik Vindberg

Hej Marcus, Tak for din henvendelse - det er et rigtig godt spørgsmål. Faktisk er det ikke så relevant, om injurierne falder som "voksenmobning" eller på anden måde. Det eneste som er relevant er, 1) om udtalelserne har et ærekrænkende indhold og 2) om udtalelserne er spredt i et vist omfang Om pkt. 1 kan jeg henvise til selve artiklen ovenfor. i dit tænkte eksempel kunne man godt forestille sig, at rygtespredningen kunne karakteriseres som injurier, hvis altså rygterne har et ærekrænkende indhold i straffelovens forstand. Kritik af en persons tilgang til opgaveløsning er næppe ærekrænkende. Om pkt. 2 handler det om, hvor langt beskyldningerne/fornærmelserne er spredt. Hvis det holdes "internt" mellem "mobberne" er det næppe strafbart. Hvis det spredes til den mobbede, kan det være. Hvis det spredes til resten af arbejdspladsen er det formentlig, og hvis det spredes længere ud, er det med en vis sikkerhed. Hvad man kan gøre for at stoppe det afhænger af, om pkt. 1 og 2 ovenfor er opfyldt. Hvis anklagerne har et ærekrænkende indhold og hvis de er spredt i fornødent omfang, kan man anlægge en injurieretssag mod "mobberne" for på den måde at få dem straffet. Hvis mobberiet ikke helt er alvorligt nok til en injurieretssag, bør man gå til sin leder eller fagforening med henblik på at få hjælp til at løse problemet. Jeg håber, det gav svar på dit spørgsmål, Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Allan

Jeg har fået at vide at min gamle svigerfar løgnagtigt siger til min nuværrende svigerfamilie at jeg er/har været narkohandler og at jeg skulle havde stalket hans steddatter, det har min nuværnde kæreste fået at vide fra hendes far og mor, er der noget at gøre ved det juridisk ?

Ulrik Vindberg

Hej Allan, Kort sagt: ja, måske. En anklage om narkohandel og stalking er efter min vurdering ærekrænkende, og der er derfor grundlag for en injuriesag. Det afhænger dog af, i hvilket omfang, din gamle svigerfar har spredt historierne. Der er en mængde ældre retspraksis som tyder på, at hvis anklager holdes "inden for en mindre familieenhed", så er de ikke strafbare. I den her sammenhæng mener jeg nu, at det er strafbart, men der er en risiko i forhold til en retssag. Du er velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, hvis du ønsker at drøfte det nærmere. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ole

Hej Ulrik I et læserbrev i Vejle Amts Folkeblad skriver formanden for Danske Fysioterapeuter i Region Syddanmark “og det er ikke nogen hemmelighed, at årsagen var et dårligt arbejdsklima” dette skrevet i forbindelse med flere læserbreve og artikler i avisen omkring en ridefysioterapeuts opsigelse af et samarbejde med os, til mange patienters fortvivelse. Vi har som virksomhed, som sådan ikke deltaget i denne debat men undlod dog ikke at kommentere denne udtalelse og at fortælle vores side af sagen i et svar på læserbrevet hvor vi bl.a. skrev “Har du en selvoplevet bevæggrund for denne udtalelse? Så vidt jeg ved, har du aldrig været på Snuromgaard.” “Disse udtalelser nærmer sig injurier.” Mener du at vi har noget at gå videre med? De nævnte læserbreve kan evt mailes til dig hvis du mener, at der er noget at gå efter.

Ulrik Vindberg

Hej Ole, Tak for din henvendelse. Jeg kender jo ikke indholdet af læserbrevene, men ud fra de citat, du skriver, er der næppe noget at komme efter. En beskyldning om "dårligt arbejdsklima" er ikke i sig selv en ærekrænkende udtalelse i straffelovens forstand. Hvis der fremgår noget mere alvorligt i læserbrevene, giver jeg gerne en vurdering af dem også, men ellers vil jeg ikke anbefale en injuriesag i denne sammenhæng. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Siri

Hvem har ansvaret for at vise, at beskyldninger af denne art: "Det kan fx være uberettigede beskyldninger om pædofili eller underslæb.” ikke er berettigede? Er det den, der kommer med beskyldningerne, der skal bevise sandheden af dem eller er det den beskyldte, der skal bevise, at de er falske?

Ulrik Vindberg

Hej Siri, Tak for dit rigtig gode spørgsmål. Bevisbyrden i injuriesager fungerer (kort sagt) som følger: Først skal den fornærmede (sagsøgeren) bevise, at: 1. Indholdet af udtalelsen er ærekrænkende i straffelovens forstand, jf. § 267 OG 2. Udtalelsen er spredt tilstrækkeligt til at kunne bære en dom Hvis det lykkes den fornærmede, så kan fornærmeren (sagsøgte) dømmes. Denne kan dog slippe for straf, hvis personen kan bevise: 1. Udtalelsen er sand (§ 269) ELLER 2. Udtalelsen er fremsat i god tro + til berettiget varetagelse af en anerkendelsesværdig interesse (§ 269). Hvad dette nærmere indebærer er en meget lang forklaring. Der er også et par andre muligheder for at slippe for straf, men de er ikke så relevante for dit spørgsmål. Kort sagt: Fornærmeren skal bevise, at udtalelsen er sand. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Morten

Hej Er det tilladt at mine børns mor, krænker mig overfor familieretshuset, i et modsvar i en sag om forældremyndighed. Hun mener hun er udsat for psykisk vold og at jeg er narcissistisk, det for mig ens med 2 diagnoser, som ikke er bevist. Må hun det? er det ikke et injurierende brev hun har givet til familieretshuset.

Ulrik Vindberg

Hej Morten, Tak for din henvendelse. Jeg hører meget ofte om sager, hvor forældre anklager hinanden for dette og hint i forbindelse med deres kontakt til Familieretshuset. Anklagerne kan sagtens være ærekrænkende af indhold (afhængigt af konteksten, kan de også sagtens være det i dit tilfælde), men ganske ofte vil domstolene være tilbageholdende med at dømme for injurier, når anklagerne "kun" er spredt til offentlige myndigheder, herunder særligt Familiretshuset. Årsagen er, at injuriereglerne primært finder anvendelse, hvor udtalelserne kommer en "tredjemand" for øre - altså en person som ikke har nogen grund til at være blandet ind i det, udtalelserne nu handler om. Hvis man har "fulgt kommandovejen" så har man ret vidde rammer. Når anklager falder fx i forbindelse med en samværssag (eller lignende) om børn og de falder overfor Familieretshuset, vil dommerne ofte vurdere, at anklagerne jo er kommet "det rigtige sted hen". Det ER relevant for Familieretshuset, hvis det altså havde været sandt. I den situation har man meget vidde rammer for, hvad man kan udtale sig om. Derfor anbefaler jeg sjældent injuriesager på baggrund af beskyldninger, som "kun" falder over for Familieretshuset og lignende offentlige myndigheder. Det kan være nok så uempatisk og utiltalende, men det er sjældent ærekrænkende i straffelovens forstand. Det skal dog siges, at der er tilfælde, hvor anklagerne er så alvorlige og så dybt usandsynlige, at det ikke giver mening at fremsætte dem - heller ikke overfor Familieretshuset. Jeg mener dog ikke, at det er tilfældet her. Hvis du ønsker en grundigere vurdering, giver jeg gerne det. I så fald bedes du sende mig hendes udtalelser på e-mail til ulvi@advodan.dk. Så skal jeg gerne se på det. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Charlotte

Min søns eks som han var sammen med i to år skrev igår aftes på sin Instagram historie, en lang smøre om min søn, dog uden at nævne hans navn. Det der slog luften ud af mig, var at han skulle have voldtaget hende, hvilket jeg ved ikke passer ligesom det andet hun beskylder ham for. Det har taget hårdt på min søn, at finde ud af det igennem venner der sender screenshot til ham. Så vidt jeg ved har de ingen kontakt til hinanden længere og hun har også fundet en ny. Vi bor i en lille by, så folk kender hinanden så de ved også hvem hun skriver om. Hvordan forholder man sig til dette? Kan han gøre noget. ( de er unge 22 og 21 år)

Ulrik Vindberg

Hej Charlotte, Det lyder sørme ikke sjovt for din søn. Jeg har noget erfaring med lignende sager, og jeg vil gerne hjælpe. Jeg vil bede dig kontakte mig på ulvi@advodan.dk med en kopi af det opslag, hun har lavet på Instragram. Så skal jeg forsøge at give dig og din søn en konkret vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Anne mette

pu, ha - dette er svært og jeg laver fejl på fejl. Undskyld.

Anne mette

Ups, jeg kan se, at jeg har skrevet fejl, som jeg nu vil rette. Dengang mistænkte politiet mig. Nej det gjorde de slet ikke, og jeg blev kun spurgt kort og desuden står en del som tåger for mig. Men,men meget husker jeg desværre i det mareridt.

Anne mette

Jeg mistede min 3 årig søn ved en faldulykke fra 4, sal. for ca. 43 år siden. Dengang var der politi og ambulance og rigshospitalet gjorde hvad de kunne, men hans hjerne var smadret. Der er mange detaljer, som jeg fører for vidt her. På intet tidspunkt mistænkte politiet mig, og muligvis fordi der var en anden til stede da det skete. Åbenbart blev politiets radio aflyttet og først flere år senere fik jeg at vide fra min mor, at BT havde skrevet at jeg skubbede min egen søn ud af vinduet. Faderen til sønnen havde en ven, som jeg kendte og desværre kun husker fornavnet på. Denne Studiekammerat fra Niels Bohr, hvor de begge læste havde læst BT, og efter dette hed det sig at jeg var skyld i min søns død. Dengang var jeg stadig så opfyldt af sorg, at jeg intet foretog mig. . For ca. 4-5 år siden fandt jeg faderen på´nettet og ville faktisk invitere ham med til Jul. Jeg forestillede mig ikke i min vildeste fantasi, at han mente jeg var skyld i Mortens død. Men det havde hans ven, John j sagt, så det holdt han fast i. Jeg blev rasende og bad om Johns Efternavn,men det ville han ikke oplyse. Dengang gik jeg fra ham og han blev indlagt på Psyk efter flere dages forsvinden. Han fik kort efter et nyt forhold til en kvinde og Morten kerede han sig ikke om. Han overholdt ikke samkvem. Der er selvfølgelig mange flere detaljer og efter den omtalte telefonsamtale kan jeg ikke finde ham på nettet. Måske er han død eller har bare udelukket navn og adresse. Det er enormt intimiderende,hvis han rejser rundt og fortæller den usandhed. Kan jeg gøre noget?

Ulrik Vindberg

Hej Anne Mette, Tak for din henvendelse. Det lyder som en ganske forfærdelig oplevelse, og selvfølgelig skal modparten ikke rejse rundt og sprede denne anklage. Desværre fungerer injuriereglerne "retrospektivt" - det vil sige de kan reagere på noget, som allerede er sket. De kan ikke stoppe noget, som måske vil ske i fremtiden. Det betyder at HVIS du bliver bekendt med, at personen skulle sprede den anklage om dig, så vil du kunne anlægge injuriesag på den baggrund, men du kan ikke gøre noget på forhånd. I særdeleshed ikke, hvis vi ikke engang ved, hvor personen er. Eneste alternativ skulle være at få politiet til at udstede et tilhold mod personen, så han ikke må omtale dig. Det kræver dog at du kan bevise, at han gør det på nuværende tidspunkt, og må forventes at blive ved. Kort sagt er der ikke meget at gøre, hvis ikke du kan bevise, at han spreder disse anklager mod dig. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Helle Madsen

Når en kollega igen og igen kalder de andre kollegaer for racister, uden at der er en grund til det. Der er samarbejdsvanskeligheder mellem denne kollega og alle andre. Men grunden er ikke racisme. (Grunden er bl a denne persons fremtoning). Det er blot det “racisme-kort” der bliver trukket gang på gang. Chefen sidder samarbejdsvanskelighederne overhørige, så pågældende kollega bliver tilsyneladende på arbejdspladsen. Og øvrige kollegaer ved at der igen og igen vil komme denne anklage for racisme (som allerede er sket 4-5 gange). Vil det være en mulighed at anmelde for injurier? Og vil det blive taget seriøst? Der foreligger ikke noget på skrift, men adskillige har jo hørt når den pågældende ytrer sig om at “nogen” er racister (både ved navns nævnelse og i flæng).

Ulrik Vindberg

Hej Helle, Tak for din henvendelse. At blive kaldt "racist" er formentlig ærekrænkende (det afhænger lidt af sammenhængen), og vil kunne danne grundlag for en injuriesag. Jeg bemærker dog, at der findes noget retspraksis som indebærer, at hvis en anklage er fremsat overfor en tilstrækkeligt lille arbejdsplads (meget få mennesker) så er den ikke spredt i fornødent omfang, og så er den ikke strafbar. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Else

Kære Avodan, En meddebattør (politiker) på Twitter har flere gange insinueret, at jeg er Holocaust-benægter. Den pågældende går hver gang lige til stregen. Hvis han direkte kalder mig Holocaustbenægter, vil han så kunne straffes? Jeg er historiker og lever af at skrive historiske artikler, så postulatet vil ikke alene ramme mig personligt men også - potentielt - på mit levebrød. På forhånd tak for svaret. Med venlig hilsen Else

Ulrik Vindberg

Hej Else, Tak for din henvendelse. Umiddelbart er min opfattelse, at sådan en anklage vil falde under kategorien ringeagtsytringer (afhængigt af hvordan den nærmere er formuleret). Det betyder, at den er ærekrænkende, hvis den går ud over den almindelige tålegrænse. Som regel er det ikke strafbart at udtale sig om andres politiske/filosofiske holdninger, men der er retspraksis på, at anklager om at være "nazist" fx kan være ærekrænkende. "Holocaust-benægter" er naturligvis ikke det samme, men trækker dog nogle lignende tråde. Min vurdering er i sidste ende, at det nok ikke er ærekrænkende, men det kan dog være tilfældet afhængigt af, hvordan personen formulerer det. Jeg vil gerne kunne vurdere det i den konkrete situation, hvis det opstår. Det har ingen indvirkning, at det kan påvirke dit levebrød. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Christina

Hej. Jeg har et spørgsmål. Min kærestes ekskone er ikke tilfreds med at min kæreste og jeg er sammen.. Hun prøver flere gange at komme imellem os og udtaler blandt andet at jeg slår deres ene søn i flere sammenhæng, og igår spurgte hun om min kæreste godt vidste jeg havde haft seksuel samkvem med hans fætter, mens han var kærester med sin forlovede og ingen af disse ting er sande.. Jeg vil derfor hører om jeg har grundlag for at stævne hende for injurier, da jeg er nået grænsen for hvad jeg vil finde mig i. Vh Christina

Ulrik Vindberg

Hej Christina, Tak for din henvendelse. Anklagen om at have seksuelt samkvem med din kærestes fætter er ikke ærekrænkende - heller ikke selvom det ikke er sandt. Det er til gengæld en anklage om at slå på børn (eller slå i det hele taget). Om du kan vinde en sag om det afhænger imidlertid af, hvordan hun har sagt det, hvornår og overfor hvem. Jeg vil anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk så skal jeg gerne give dig en mere konkret vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Annette

Hvis man i mere end 18 måneder er blevet forfulgt med grove skældsord af en nabo, når man passerer vedkommendes grund, er forbrydelsen da forældet, hvis den seneste udtalelse er faldet i løbet af den sidste måned. Jeg tænker på at det er den samlede mængde, der udgør krænkelsen, ikke den enkelte enestående krænkelse.

Ulrik Vindberg

Hej Annette, Tak for din henvendelse. Faktisk er det de enkelte udtalelser, som udgør krænkelser, når man taler injurier. Selvfølgelig kan det samlede billede hjælpe til at forstå alvoren, men det er de enkelte udtalelser, der påtales. Det betyder også, at de enkelte udtalelser forældes hver for sig. Der løber en 6 måneders frist fra den dag, hver af udtalelserne faldt. Hvis der er faldet ærekrænkende skældsord inden for de sidste 6 måneder, kan I føre injuriesag for dem. Vær dog opmærksom på, at I skal kunne bevise, hvad der er sket - det kræver formentlig et eller flere vidner, som vil afgive forklaring på, hvad de har hørt. Alternativet er at bede politiet udstede et tilhold. Det indebærer, at personen ikke må kontakte jer mere, hverken direkte eller indirekte. Dette indebærer at råbe efter jer på gaden. I den sammenhæng er det lige modsat - her er det den samlede mængde og det samlede billede, som er afgørende. Politiet vurderer om I bliver krænket og om der er nogen grund til at tro, at det vil holde op i fremtiden. Hvis ikke, kan det være de vil udstede et tilhold. Hvis naboen overtræder det tilhold, kan det straffes under en straffesag. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte mig. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Trine

Hej Vi har et hold naboer, som i sommers valgte at tilkalde politiet ikke mere end 5 gange i løbet af juli måned. Grunden herfor var at de mente at vi spillede for højt musik i vores have. Alle gangene politiet var ude sagde politiet at der ikke var noget at komme efter. Den ene gang fik vi afvide af naboerne at de havde et barn der sku sove, næste gang var det musikke de ikke kunne lide. En gang valgte nabokonen at stille sig på deres barns tampolin for at råbe ind over hækken, da vi ignorerede hende for ikke at lave ballade valgte hun at tilkalde politiet. Vi gjorde politiet opmærksomme på at de også havde skrevet SMSer til os om at vi sku slukke og at vi følte os temmelig meget chikaneret af dem. Vi havde fået afvide pr sms af naboerne at vi ikke sku henvende os til dem eller deres børn eller komme ind på deres matrikel. Vi skrev tilbage at det kunne vi aldrig finde på. Sidste gang politiet kommer er politiet utrolig arrogante overfor os og er temmelig agressive fordi vi ikke ønsker at deltage i en konfliktmægling. Disse to politibetjente vælger vi at klage over nu har vi så læst deres afhøringsrapport hvor den ene betjent fortæller at lokal betjenten som også kom ud til os ugen efter de havde været der, også syntes vi var vanskelige at få til at forstå at man var to om en konflikt, og at vi havde anmeldt naboerne for vanrøgt af deres børn. Hvilket vi ikke har. Hertil skal det siges at lokalbetjenten siger at naboerne skal holde deres egen sti ren har han fortalt os at han har sagt til dem. Vi føler os virkelig dårligt behandlet, og ikke nok med det har vi et firma der sælger via facebook her bliver vores voksne søn kontaktet i et opslag af en ung mand der anklager os for at arbejde sort og at hans forældre er nogle forfærdelige mennesker fordi vi har haft besøg af politiet mange gange, vi bor i en lille landsby hvor alle kender alle og det er skam ikke særlig rart at vores renomme nu er dårligt selv hos politiet. Hvad kan vi gøre? Vi har fået aktindsigt i de anmeldelser vi har fået.

Ulrik Vindberg

Hej Trine, Det var sørme en ubehagelig række oplevelser. Angående politianmeldelserne er der ikke meget at gøre, og det er der heller ikke for så vidt angår betjentens afhøringsrapport. Problemet er, at så længe man udtaler sig over for politiet, er der næsten ingen grænser for, hvad man må sige - i hvert fald i henhold til injuriereglerne. Der ER dog den mulighed, at selve anmeldelsen har været på falsk. I så fald kan I indgive en "mod-"anmeldelse efter straffelovens § 164 (om falsk politianmeldelse). Om der kommer noget ud af, det er det så op til politiet at vurdere. Angående kontakten på Facebook lader det jo dog til, at der verserer lidt mere end bare politianmeldelser. Nogen lader jo til at have spredt anklagerne. Her kunne der godt være noget at komme efter. Jeg vil anbefale dig at skrive mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med en kopi af de Facebook-beskeder. Så giver jeg gerne en vurdering af mulighederne. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Matias

Hej! Vi er en virksomhed, som er blevet delt i 2. Jeg har for nyligt oprettet et nyt hovednummer ved et eksternfirma, som kan viderestille numre. Da jeg får bekræftigelsen på mail, er den ved et uheld også sent til min driftsmedarbejders gamle mail, som nu tilhører min tidligere partner. Han svarer fra hendes gamle mail, at jeg er en svindler og der ikke skal oprettes et nyt nummer.

Anja

I forbindelse med en afskedigelse har min arbejdsgiver fyret mig med begrundelsen 'illoyalitet' og 'opstart af konkurrerende virksomhed'. På trods af disse grove beskyldninger, som jeg synes krænker min ære, har min tidligere arbejdsplads ikke været i stand til at bevise disse efter min mening helt grundløse beskyldninger, hvilket jeg også har kunne dokumentere ved bl.a. mails, fakturaer, notater etc. Arbejdsgiveren har intet fremlagt, der støtter deres holdning - alligevel er det den historie, de overfor kolleger, tidligere samarbejdspartnere etc. melder ud. Kan jeg gå videre med sagen og evt. få erstatning eller hvordan får jeg dem til at stoppe med at udbrede denne udokumenterbare påstand ? Bedste hilsner Anja

Ulrik Vindberg

Hej Anja, Tak for dit spørgsmål. Jeg fornemmer nogle ansættelsesretlige problemstillinger, som jeg synes du skal drøfte med en advokat, som har det speciale. Det er de fx dygtige til hos ADVODANs kontor i Slagelse, ved jeg. Injurieretligt afhænger det af, hvad de præcist har sagt, til hvem og hvornår. Hvis du skal vinde en injuriesag, skal du kunne bevise, at en bestemt person har sendt disse anklager til en udenforstående tredjepart. Hvis du ikke har et skriftligt bevis på det (måske en kopi af en e-mail) kan man normalt kun løfte den bevisbyrde, hvis en af modtagerne af anklagen vil vidne om det i retten. Hvis du kan "sætte hak" ved ovenstående, så kunne der være en sag. I så fald er du velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, så skal jeg gerne give dig en mere konkret vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Dennis Steen

Hej. Vi driver en lille virksomhed. i den forbindelse har en kunde testet noget af vores udstyr, men vælger at returnere. I samme åndedrag siger kunde at han vil betale for vores ulejlighed. Et par dage senere får vi en mail hvor han ønsker hele beløbet returneret samt at der ikke på fakt. står hvad der er gjort får dette beløb(500.-) Han truer med facebook og billede af butik. Er det en injuriesag? Mvh. Dennis

Ulrik Vindberg

Hej Dennis, Kort sagt - nej. En injuriesag kræver, at I bliver beskyld for et ærekrænkende forhold eller bliver kaldt et ærekrænkende skældsord. HVIS han lægger noget på Facebook, er du velkommen til at kontakte mig igen, så skal jeg gerne vurdere, om opslaget er ærekrænkende eller ej. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Lisa

Hej Mine 2 drenge er beskyldt for forskellige ting fra deres skole, det hele er endt i en indberetning fra skolens side. I denne står en del ting som bygger på rygter og ond sladder. Ting som andre børn og deres forældre har sagt til skolens leder.... Det har denne så skrevet i indberetningen til kommunen , helt uden at undersøge om det er sandt.... Der står blandt andet at de har en klump hash med i skoletasken hver dag og at de sælger videre til deres venner. Det er løgn og usande rygter. Vi har bedt skolen slette eller lave det om, hvilke de ikke vil. Det er på ingen måde rart at være stempet på denne måde. Kan man gøre noget eller kan en skole og dens ansatte bare skrive urigtige oplysninger baseret på rygter videre til en kommunen ….. Hjælp os

Ulrik Vindberg

Hej Lisa, Tak for din henvendelse. Jeg er bange for, at der ikke er meget at komme efter injurieretligt. Årsagen er, at anklagerne (selvom du ikke mener de er sande) har fulgt "kommandovejen", så de ikke er spredt til udenforstående. Hvis forældrene havde offentliggjort anklagerne fx på Facebook var det en anden sag, men når det "kun" er over for skolen og derfra videre til kommunen, er der efter min vurdering desværre ikke noget at gøre, injurieretligt. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Anders

Jeg er blevet beskyldt for, at opfordre til socialt bedrageri(har det sort på hvidt) kan man gøre noget?

Mille

Hej, Min kærestes er i en sag med sin ex blevet anklaget for vold mod sine børn. Børnene har til kommunen udtalt nogle forskellige ting omkring hvad de har oplevet omkring deres far. Far har ikke slået dem, og sigtelsen hos politiet er frafaldet. Min kærestes ex har delt børnenes udtalelse fra aktindsigten til kommunen på sin facebook med overskriften "Mit hjerte græder for mine børn" Der står ikke min kærestes navn i dokumentet, men mange af vennerne ved jo godt hvem der er far. Han føler sig æreskrænket, kan vi kører en sag? Mvh Mille

Ulrik Vindberg

Hej Mille, Tak for dit spørgsmål. Om I har grundlag for en injuriesag afhænger af, hvad der konkret er blevet offentliggjort og hvad omstændighederne var. Hvis du sender mig en e-mail på ulvi@advodan.dk med et screen-shot af eller et link til opslaget, skal jeg gerne give en konkret vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Bjarne

Kære advokat Jeg er skolelærer i en lille by og følgende er sket.. Jeg bliver af min chef informeret om at en forældre har ringet og fortalt, at deres barn kunne lugte hash fra mig i skoletiden.. Ligeledes skulle jeg være set på en båd i min sommerferie, rygende hash.. Intet af ovenstående er selvfølgelig korrekt.. Er klar over at det ikke er injurier at fortælle det til skolen.. Hvorledes forholder det sig, hvis man oplever, at det derefter er et rygte der florerer på skolen eller i byen.. Ens agtelse er væsentlig i forhold til at bestride et lærerjob... Er det injurier Mvh Bjarne

Ulrik Vindberg

Hej Bjarne, Tak for dit spørgsmål. En anklage om at ryge hash er formentlig ærekrænkende; særligt i din ansættelsesmæssige situation. Du kan dog ikke føre en injuriesag på baggrund af et "rygte". Du er nødt til at vide præcist, hvem der har anklaget dig for hvad, og hvornår. Det er ikke tilstrækkeligt, at det NOK er de pågældende forældre. Du vil fx få brug for et vidne, som har hørt anklagen direkte fra dem, og det pågældende vidne skal afgive forklaring i retten. Jeg håber, det besvarede dit spørgsmål. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg

Anna

Hej. Hej. Jeg er for kort tid siden kommet ud af et forhold med pyskisk vold. Jeg har nu været i gang med at skrive en selvbiografi, også om de ting der er sket i forholdet. Brylluppet blev filmet på TV. Manden jeg blev gift med havde et problem med alkohol, og blev psykisk voldelig når han drak. Jeg står og skal til at underskrive kontrakten med et forlag. Min eksmand mener det er injurier og at jeg kan komme i fængsel for at udgive bogen. Min eksmand er aldrig blevet dømt for psykisk vold, men det var uden tvivl psykisk vold. Jeg kan sætte kryds ved samtlige udsagn om psykisk vold jeg kan finde på nettet, kommunen mener det var psykisk vold, og han er på intet tidspunkt nævnt ved navn i bogen. Det har jeg bevidst valgt at lade være med... Men i bogen står der at vi blev gift og at det var på TV. Dermed kan folk jo finde klippet og se hvem han er. Er det injurier og kan jeg blive fængslet for at udgive bogen? Jeg prøver på ingen måde at krænke ham. Jeg fortæller blot hvordan det var at være i forholdet og hvad han og det gjorde ved mig som person, og hvor langt ud vi kom. Jeg skriver også gode ting omkring hvordan han var når han ikke drak, både som mand og som bonusfar, og at han til sidst kom på antabus og ændrede sig. Hvad vil i sige?Kan jeg dømmes for injurier? Er det injurier? og kan jeg komme i fængsel? Jeg vil gerne udgive min bog for at bryde et tabu, men ikke på bekostning af en tur i spjældet.

Ulrik Vindberg

Hej Anna, Tak for dit spørgsmål. Det er et ret omfattende spørgsmål, så her får du et lidt overfladisk svar. Hvis du ønsker konkret assistance, hjælper jeg gerne. Du kan kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Isoleret set er en anklage om "psykisk vold" efter min vurdering ærekrænkende. Det gør ikke nogen forskel, at du ikke har nævnt hans navn, hvis hans identitet kan fastslås ved at finde ham på internettet. Du kan dog slippe for straf, hvis du kan bevise, at dine anklager er sande. Når han ikke er dømt, kan det måske være, du har en politianmeldelse eller løbende anmeldelser til kommunen eller lignende. Det er en meget konkret vurdering. Det er ikke nok, at "du ved det" og kan "sætte hak" ved alt hvad du læser online. Du skal kunne BEVISE det. Hvis du ikke kan bevise det, og hvis han anlægger injuriesag, og du bliver dømt, vurderer jeg ikke, at det vil medføre fængselsstraf. Det er utvivlsomt en risiko, men hvis du bliver dømt for injurier, vil jeg snarere vurdere, at du får en bøde og måske bliver pålagt at betale godtgørelse for tort. Jeg håber, det gav svar på dit spørgsmål. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Finn

Hej i forbindelse med privat dødsbo/skifte hvor jeg har taget mig af bobehandlingen, beskylder min søster mig over for familien, at jeg har prøvet at snyde hende for penge. Kan jeg anlægge en injuriesag?

Ulrik Vindberg

Hej Finn, Tak for din henvendelse. Om du kan anlægge injuriesag mod din søster afhænger af, hvad din søster præcist har sagt og til hvem. Du er velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med lidt flere oplysninger, så skal jeg gerne give dig en lidt dybere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Knud

Jeg er dronefotograf og er blevet bedt om af en mægler, at tage nogle fotos af en ejendom, som han har i kommission. Han kender prisen og jeg udfører arbejdet og mægleren lægger billederne på sin hjemmeside, som en del af salget. Jeg sender faktura og 3 påmindelser, men han betaler ikke. Jeg skriver til ham, at jeg lægger min historie på Facebook for at lade Facebook brugerne bedømme om mægleren er en dårlig betaler. Jeg vil nævne hans firma og lægge et billede op af mægleren, som er fra hans hjemmeside. Jeg kan dokumentere at han er vidende om prisen og at han har brugt billederne. Er det lovligt?

Ulrik Vindberg

Hej Knud, Tak for din henvendelse. Umiddelbart er det ikke ulovligt i henhold til injurielovgivningen. At være "dårlig betaler" er ikke ærekrænkende i straffelovens forstand. Du skal dog nok være sikker på, at du har styr på din GDPR på forhånd. Det vil jeg opfordre dig til at kontakte en specialist om. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Mette

Min eksmand har i forbindelse med en samværssag i familieretshuset nedlagt påstand om at jeg er misbruger samt psykisk syg. Jeg har på skrift fra lægen at jeg er psykisk robust samt de ikke har haft mistanke om alkoholmisbrug. Dette kan vel kategoriseres som injurier da han ikke har belæg for at udtale sig om disse ting`eller er jeg helt forkert på den

Ulrik Vindberg

Hej Mette, Tak for din henvendelser. Den slags anklager kan godt være ærekrænkende i straffelovens forstand. Det afhænger af sammenhængen og den måde, de er fremsat på. Hvis din eksmand har fremsat dem udelukkende overfor Familieretshuset, er det dog svært at komme igennem med. Der er meget vidde grænser for, hvad man må udtale over for offentlige myndigheder (med visse åbenlyse undtagelser). Hvis han også har spredt historierne andre steder, vil jeg opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, så skal jeg give dig en lidt grundigere vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Bente

Hej Ulrik, Jeg er blevet udstillet i en bog på dybt ærekrænkende måde, hvor forfatteren har interviewet en person, som har udtalt sig usandt om en episode. Forfatteren er pt aktuel med en bog, hvor han beskriver værtshuse på Vesterbro gennem historie og øjebliksbilleder. Tilfældet ville, at jeg var til stede den dag, hvor forfatteren talte med vedkommende, som var en legende i miljøet. Denne person, som jeg har haft et forhold til, valgte at fortælle forfatteren, at han havde taget mig i, at have sex med en anden mand på stedets toilet, mens han var på job, at han havde behersket sig, og blot fik manden sendt afsted med bar røv og dolk, som det står beskrevet. Sandheden er, at jeg havde afsluttet forholdet, og at jeg var med min nuværende kæreste i min egen lejlighed, da manden, som har udtalt sig, skaffede sig adgang til min lejlighed,hentede en kniv i mit køkken, fik min kæreste til at flygte og han truede mig efterfølgende på livet med kniven. Jeg fik ham talt ned, og fik fravristet ham kniven, hvilket kostede mig adskillige snitsår. I mellemtiden havde min kæreste naturligvis kontaktet politiet, og efterspillet var en retssag, hvor personen fik fængelsstraf. I bogen er jeg omtalt med navn, alder og karakteristika, hængt ud som lokumsluder. Det er så langt fra sandheden, og dybt krænkende. Min søn på 15 kan høre om det, alle kan læse denne løgn. Bogen er anmeldt af alle aviser, og jeg har selv arbejdet i mange år på Berlingske, senest som projektchef, og udover, at forfatteren omtaler mig som køn og slank, så nævner han mit navn og den alder, han gætter på jeg har. Hvordan forholder jeg mig?

Ulrik Vindberg

Hej Bente, Tak for din henvendelse. Jeg kan jo ikke rigtig svare dig endegyldigt uden at have læst bogen - har du et uddrag af den del, der vedrører dig? I så fald må du gerne sende det på ulvi@advodan.dk. Umiddelbart er det dog min vurdering, at du godt ville kunne komme igennem med en injuriesag. Ikke fordi det er ærekrænkende at have sex på toiletter (det er der vel så mange der har), men hvis du er beskrevet som "lokumsluder" i sammenhæng med en konkret situation, hvor personen nødvendigvis må vide, at hans historie ikke passer, så vurderer jeg, at der er tale om ærekrænkende ringeagtsytringer. Jeg hører gerne, hvordan og hvornår du blev bekendt med bogen. Er den udkommet eller er den på vej? Du må gerne kontakte mig på ulvi@advodan.dk. På forhånd tak. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

B.l.r

Jeg er teamleder i den kommunale hjemmepleje. Mit team består af 6 sosu-hjælpere. Jeg er selv sosu-assistent. Jeg blev kaldt ud til en borger, som var blevet akut dårlig tilpas. Borgeren endte med at blive indlagt. Ved samtale med den hjælper, som passer borgeren fortæller hun mig, at da hun skulle give borgeren sin medicin, opdager hun at borgeren ikke har fået medicin tidligere på dagen. Hun valgte at bryde vores medicinske retningslinier og give borgeren begge doser medicin. Her er altså tale om noget medicin, hvor man skal være yderst opmærksom på mængden. Jeg tog hende med på kontoret og forklarede hende hvad hun havde gjort forkert og informerede hende om, at jeg var nødt til at indberette en “utilsigtet hændelse” som er en indberetning til myndighederne, om at der er sket en fejl. Her vendte min kollega på en tallerken. Hun blev rasende og stormede ud af lokalet. Det er relevant for sagen at nævne, at min kollega kommer fra Somalia. Det næste der sker er nemlig, at hun har beskyldt mig for at være racistisk. Hun har bagtalt mig over for resten af teamet, hun har bagtalt mig over for andre kollegaer på arbejdspladsen og hun har været ved lederen og anklage mig for racisme. Der er 60 medarbejdere ialt og alle er “informeret”. Vi har en lukket facebookgruppe kun for medarbejderne og der bliver sagen også debatteret. Jeg er kaldt til samtale hos lederen og jeg får onde blikke når jeg er på arbejde. Jeg har forhørt mig om hvad hun præcis mener, at jeg har gjort eller sagt som er racistisk. Jeg skal angiveligt have kaldt hende en “dum n***er” under vores samtale. Det kunne jeg under ingen omstændigheder finde på. Men vi var alene på kontoret da vi talte sammen, så jeg kan ikke bevise at jeg ikke har sagt det. Hun kan heller ikke bevise at jeg har sagt det, men jeg er jo udstillet i en delvist offentlig gabestok lige nu og mine kollegaer virker fjendtlige. Ifølge min tillidsrepræsentant skal jeg ikke være urolig, jeg kan højest få en mundtlig irettesættelse, fordi jeg ikke har været i problemer før. Det synes jeg dog også ville være dybt uretfærdigt, når nu det er en falsk anklage. Altså: Min kollega anklager mig for racisme og fortæller kollegaer og leder om det. Jeg har nu et skidt forhold til mine kollegaer og risikerer en personalesag. Vil der være grundlag for en injuriesag ud fra det beskrevne?

Ulrik Vindberg

Hej BLR, Det var da en sørgelig historie. Umiddelbart ja - der kunne godt være grundlag for en injuriesag. Før du tager det skridt, skal du dog lige klappe det af med din leder, så det ikke pludselig får forkert indflydelse på din potentielle personalesag. Derudover er det afgørende, at du kan bevise (ved vidneforklaring eller ved screenshots fra jeres interne Facebook-gruppe) præcist HVAD hun har sagt, til hvem og hvornår. Hvis du ønsker at forfølge sagen yderligere, er du meget velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Så skal jeg gerne give dig en lidt grundigere vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Finn

Hej i forbindelse med boet efter mine forældre, hvor jeg tog mig af skiftet (privat skifte), er jeg af min søster blevet beskyldt for at snyde hende for flere hundredere tusind kroner, og er derfor i bad standing hos en del af familien. Jeg føler mig fuldstændig uskyldig i beskyldningerne, kan jeg få en retssag der renser mig?

Ulrik Vindberg

Hej Finn, Tak for din e-mail. Om der er grundlag for en retssag afhænger af, hvad din søster præcist har sagt, hvordan hun har sagt det og til hvem. Jeg vil opfordre dig til at sende mig en e-mail til ulvi@advodan.dk med oplysning om ovenstående, så skal jeg gerne give dig en lidt grundigere vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

natascha

Jeg er af en tidligere lejer, som er blevet opsagt med to måneders varsel (på kontrakt havde vi en månedsopsigelse), grundet misligholdelse og drift af prostitution på lejemålet (lejeren havde lejet værelse hos mig og jeg rejser meget med mit job, så lejeren var meget alene i lejligheden). Ved udflytning havde vi problemer med at få ham ud og han afleverede først nøgler kl 8 om aftenen og efterlod lejemål urengjort samt flere ting der var ødelagte. Jeg har lavet opgørelse over skader og mangler, og dette overstiger depositum. Men jeg valgte ikke at køre videre med sagen og slå halv skade ved ikke at tilbagebetale depositum. Nu er manden gået til den gratis retshjælp og Frederiksberg huslejenævn og jeg har fået tilsendt kopi af hans klage. I klagen står der at han er uretsmæssigt opsagt (han er opsagt indenfor en måned i h.h. til kontrakt) og beskylder mig for at lyve omkring mit arbejde som journalist, tage stoffer og have et alkoholproblem. Dette er ikke sandt og jeg er bange for hvordan det vil kunne skade mit omdømme, da han tidligere har skrevet rundt til mennesker i min min vennekreds via Facebook. Ydermere er jeg meget chokeret over at blive beskyldt for at have et misbrugsproblem og lyve omkring mine udlandsrejser med arbejde som journalist. Jeg har selv beviser på at han har haft gæster i lejligheden mens jeg har været væk og taget penge for seksuelle ydelser, derfor blev han opsagt. Jeg har alt på skrift. Men vil dog ved eftertanke ikke finde mig i at bleve beskyldt for diverse løgne i huslejenævnet. Er dette værd at køre en sag mod ham omkring det? Eller skal jeg bare håbe på at det går i sig selv?

Ulrik Vindberg

Hej Natascha, Tak for din henvendelse. Der kunne evt. være noget at komme efter i sagen, men det afhænger af, om lejeren KUN har fremsat anklagerne overfor huslejenævnet, eller om de også er kommet frem andre steder. Det vil jeg meget gerne drøfte med dig konkret, så jeg vil opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, så skal jeg gerne give dig en gratis vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

A.F.N

Hej :-) Kan en fagperson i Sundhedsvæsnet slippe afsted med at dokumentere i sin patients journal sin stigmatiserende holdning omkring patientens pårørende, med krænkende og nedværdigende betegnelser dækkende patientens pårørende?

Ivan Nielsen

Hej. Jeg er udsat for injurier fra min kone, der er taget på krisecenter, men påstand og jeg har truet hende, og brugt vold, selv om det har været den anden vej rundt, at det er hende der har truet mig med kniv, og jeg har børn der har set det, og der kommet andre ting frem hun lyver om der kan bevises, er der tale om en sag hvor jeg bare lander i gæld, uden andet.

Ulrik Vindberg

Hej Ivan, Tak for din henvendelse. Hvis din kone/ekskone "kun" har spredt anklagen til krisecentret, er der næppe meget at komme efter, men hvis hun har spredt anklagerne mere generelt, er det muligvis en sag. Jeg vil anbefale dig at kontakte mig på ulvi@advodan.dk med en lidt nærmere beskrivelse, så skal jeg gerne give dig en gratis vurdering. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

lars

For et år siden fik vi en klage over vores hund hylede når den var alene hjemme og gøede når den var i haven. Vi fandt ud af at når den kom i løbetid 2-3 gange om året hylede den. Det tog vi hånd om ved at få det passet i de perioder. At den gøede bag vores hæk når nogen gik forbi har vi også vendt den af med på nær ganske få vuf som undtagelse. Nu har vi igen fået 2 klager med 1md mellemrum hvor der står det samme samt at folk frygter vores hund. Det er sådan at der er en bestemt herre i bestyrelsen som har et horn i siden på os og vi har hele tiden vist at han arbejder på at få os smidt ud. Så efter den første klage har vi filmet vores have og hjem fra 6 morgen til om aftenen og vi har disse optagelser liggende 3 md tilbage vi har simpelthen dokumentation på det ikke er sandt. På trods af vi har skrevet til boligselskabet at det ikke sandt og det er grov chikane fra en gruppering i afdelingen(almenyttigt) så stå vi til at skulle skulle opsiges eller i beboerklagenævnet. Kan du give os et godt råd? Vi har retshjælp på vores indboforsikring er det noget vi kan bruge i dette tilfælde? Ser frem til at høre fra dig Venlig hilsen Lars

Ulrik Vindberg

Hej Lars, Tak for din henvendelse. En ting, man skal vende sig til i injuriesager er, at det ikke er tilstrækkeligt, at anklagen er usand. Hvis I skal vinde sagen, skal anklagen også have et ærekrænkende indhold. En anklage om at jeres hund gør, er ikke ærekrænkende i straffelovens forstand. Derfor har I næppe noget at komme efter i en injuriesag. Til generel orientering kan jeg oplyse, at en retshjælpsforsikring godt kan anvendes til injuriesager, men med den meget specielle modifikation, at de KUN dækker, hvis man får 100 % medhold i samtlige påstande under retssagen, og det ved man naturligvis kun efter retssagen. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Marc

Hej. Jeg er for nyligt blevet informeret af en ven om, at en person som omgås med mange fra min vennekreds har beskyldt mig for voldtægt af en af hendes veninder. Først og fremmest har jeg ingen anelse om, hvem denne veninde skulle være, og jeg har aldrig udført sådanne grusomme handlinger. Vil der kunne blive ført en injuriesag mod denne person? Mvh.

Ulrik Vindberg

Hej Marc, Hvis du kan bevise, at personen har fremsat den beskyldning, så ja. Anklager om voldtægt er helt sikkert ærekrænkende og hvis de er spredt til vennegruppen, som du nævner, bør det også være tilstrækkeligt til at kunne vinde sagen. Du er meget velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk eller 46301401 for en nærmere drøftelse. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Peter

Hej, Jeg er blevet franaret over 300.000 kr over et par måneder i et falsk forhold, og har beviser for alt, og har lidt et behov for at "snakke ud" om det i et blog indlæg for at komme videre set fra min side i det hele, vil det være injurie så længe man holder sig til fakta og poster f.eks screenshot, hvor man ikke skriver vedkommens fulde navn (F.eks kun nævner hendes fornavn), og ingen specielle identificer bare oplysninger som telefon nr/adressse ovs, som andre end hende selv ville vide?

Ulrik Vindberg

Hej Peter, Så længe personen vitterligt ikke kan identificeres (heller ikke af personens nærmeste) og så længe du vitterligt kan føre objektivt bevis for de ting, du skriver, skulle du være på den sikre side. Hvis du ønsker, kan jeg evt. læse dit udkast igennem inden du slår det op. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ditte

Er det injurier, hvis man afslører et mord, hvor morderen er afdød? Det har jeg nemlig lige læst i pressen, at en kendt person gør.

Ulrik Vindberg

Hej Ditte, En anklage om mord er utvivlsomt ærekrænkende, men hvis anklagen er sand, er det ikke strafbart. Derudover bortfalder retten til private påtale (altså til at anlægge injuriesag) 6 måneder efter den forurettede er død, jf. straffelovens § 96, stk. 3. Afhængigt af omstændighederne er sagen nok forældet. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Max Buus

Vi er en gruppe beboere der er blevet udpeget for at fælde nogle træer. Dog ikke ved navns nævnelse, men tydelig beskrevet i et foreningsblad. Vi er ca. 15 personer der nu skæver til hinanden. Hvem er den skyldige. Er det tilladt at pege kollektivt på en gruppe på den måde?

Peer

Jeg har et spørgsmål vedrørende min datters igangværende twist med faren til deres fælles søn på 7 år. Hun er kommet i besiddelse af en mailkorrespondance mellem lederen af sønnens skole og kommunen (korrespondancen er sendt til hende af skolelederen). I mailen fra skolelederen til den kommunale sagsbehandler hedder det bl.a. (ordret citat): ”jeg har fået besked fra far om, at han har været udsat for et tæskehold sendt af mor”. Mit spørgsmål lyder: Hvad kan min datter gøre ved den påstand? Hun har på ingen måde gjort noget af det, hun bliver beskyldt for. Hun var så rystet over at læse det, at hun for en sikkerheds skyld kontaktede politiet. De kunne berolige hende med, at der ingen anmeldelse lå på hende, og at de heller ikke kunne finde andet omkring et tæskehold, sendt af hende. Kan det virkelig være lovligt at fremkomme med den slags usande beskyldninger? Der står jo faktisk i en maildialog mellem to offentlige instanser der er vigtige for hendes søn, at min datter har udført en kriminel handling, og i mine øjne kan det i allerhøjeste grad skade min datters mulighed for samvær med sin søn. Hvordan kan min datter forhindre den slags – og hvad skal hun i det hele taget gøre ved den? Med venlig hilsen Peer

Ulrik Vindberg

Hej Peer, Der er ikke meget man kan gøre for at forhindre det, men man kan reagere på det når det sker. At blive beskyldt for at udsende et tæskehold er en ærekrænkende anklage. Til gengæld er det mere usikkert, om den er spredt "tilstrækkeligt" ved at være fremsat overfor skolelederen. Det er absolut en mulighed, og jeg vurderer at det bør være tilstrækkeligt, men det er ikke sikkert. Hvis I ønsker at forfølge spørgsmålet yderligere, at I velkomne til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Lene

Jeg er formand for en frivillig bestyrelse, som 5-6 mennesker fra byen har forsøgt at lave et kup imod, da de vil overtage bestyrelsesposterne. De har indkaldt til et borgermøde uden bestyrelsen, for at vejre om der var medhold blandt brugerne af huset til et kup, men da det ikke lykkedes, så begyndte de at komme med private anklager og en af "oprørerne" kom med påstanden, at bestyrelsesformanden havde punkteret hans bildæk og at han havde det på video. Dette rygte er så spredt rundt i hele vores by, selvom det er en falsk påstand og anklage, og selvom ingen har set nogen video, da det er usandt og løgn. Hvad kan formanden gøre - hvad kan jeg gøre for at stoppe den personlige hetz, der er blevet taget i brug, for at prøve at vælte bestyrelsen og især formanden på denne måde?.

Ulrik Vindberg

Hej Lene, Tak for din henvendelse. Hvad du skal gøre for at stoppe forsøget på at "kuppe" bestyrelsen, kan jeg ikke svare på. Det er jo en demokratisk proces, og det er ikke ulovligt at forsøge at overtage bestyrelsesposterne. Det er til gengæld ulovligt at beskylde andre for at punktere deres dæk, og det kan du reagere på med en injuriesag, hvis du kan bevise, at han har fremsat den beskyldning. Jeg vil opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Så skal jeg gerne give dig en mere grundig vurdering af sagen. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Linda

Hvad gør man hvis ens 10-årigt barn er blevet beskyldt for at slå et andet barn med vilje, når det drejer sig om et uheld, og der er sagt undskyld, og de to involverede udemærket er klar over, at der er tale om et uheld?? Beskyldningen kommer fra en anden drengs far, hvis dreng slet ikke var til stede, men drengens far har taget kontakt til det andet forældrepar, og sagt, at deres datter er blevet overfaldet i skolen.. Det omtalte forældrepar har vi snakket med og nået til enighed om, at der selvfølgelig var tale om et uheld. Jeg er temmelig vred over den voldsomme beskyldning som er fremkommet om mit barn,- vil jeg kunne kontakte den far hvis barn der er kommet med beskyldningen, og gøre dem opmærksom på, at jeg finder beskyldningen ganske grov, og skulle der igen komme den slags usande beskyldningen vil jeg kontakte politiet, eller er det for groft? Jeg synes ikke jeg kan lade det gå ubemærket hen, da beskyldningen jo er ganske voldsom!!

Ulrik Vindberg

Hej Linda, Tak for din henvendelse. Om du kan "tillade" dig at kontakte faren er som sådan ikke en juridisk vurdering. Hvis du ikke føler, at du kan lade det gå ubemærket hen, så kan du naturligvis kontakte faren. Der er heller ikke noget forgjort i at fortælle ham, at du ikke vil finde dig i den slags alvorlige anklager, og hvis de kommer igen, vil du overveje at søge en retligt konsekvens, herunder fx ved politianmeldelse eller ved en injuriesag. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Birgitte

Jeg har haft besøg af hegnsynet, fordi en stump fælleshæk ikke har været klippet siden 2007. Ejeren af naboejendommen døde i april og boet blev ved fuldmagt fra bobestyreren repræsenteret af afdødes samlever. Under mødet fremsagde samleveren ordret 'Du har taget livet af 'hendes navn'. Beskyldningen blev fremsagt, medens 3 hegnsynsmænd og 1 sekretær var tilstede. Jeg er vant til de groveste ting fra samleveren, men at blive beskyldt for indirekte mord, går over min tålegrænse. Jeg har en lydoptagelse som bevis, så jeg vil gerne vide, om jeg kan retsforfølge samleveren.

Ulrik Vindberg

Hej Birgitte, Tak for din henvendelse. Kort sagt er det min opfattelse, at der kan være noget i din sag, men det afhænger af "den måde" hun siger det på, og hvad konteksten er. Jeg vil bede dig kontakte mig på ulvi@advodan.dk og fremsende mig bl.a. den lydoptagelse, du nævner. Så skal jeg gerne give dig en lidt grundigere vurdering. Det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Lisbeth

er der nogensinde kørt en sag der tager afsæt i en forældrekompetencesrapport? jeg mener at den jeg har fået lavet er komplet hen i vejret. jeg kan bevise flere fejl i psykologens rapport. kan der køres en sag?

Kirsten

Det ville være rigtig godt, hvis der kunne køres sager på dette. Utallige forældre er udsat for at kommuner "lyver" i dokumenter. Der er lige faldet dom ført af menneskerettighedsdomstolene, angående sager i Norge.. Om anbringelse af børn (på forkert grundlag) Håber det bedste i din sag, og at du har støtte /bisidder

Ulrik Vindberg

Hej Lisbeth, Tak for din henvendelse. Jeg får en del henvendelser i sager af den her karakter, og skåret over en bred karm, er de generelt ikke oplagte for injuriesager. Der er flere grunde: For det første bliver psykologerne bedt om at lave deres rapport, og selvom man er uenig med dem, har de pligt til at afgive den. I udgangspunktet kan man ikke dømmes for injurier, hvis man har haft pligt til at udtale sig. For det andet kræver en injuriesag mere, end at rapporten er forkert. Selv hvis man kunne bevise, at psykologen løj med fuldt overlæg, er det ikke nok. Det er fordi injuriesager handler om ærekrænkelser, og derfor er det ikke tilstrækkeligt, at en udtalelse er forkert - den skal også være ærekrænkende. Der kan selvfølgelig stå ting i sådan en rapport, som er ærekrænkende (og jeg kan absolut godt forstå at det er krænkende at modtage sådan en rapport hvis man mener den er forkert), men der skal ret meget til for at det også er ærekrænkende i straffelovens forstand. For det tredje har psykologen alene udtalt sig overfor kommunen (som har "bestilt" rapporten) og evt. parterne direkte. Udtalelserne er derfor ikke rigtig blevet "spredt" nok til den øvrige offentlighed til at være sikker på en injuriesag. Som regel anbefaler jeg folk ikke at anlægge injuriesager i de tilfælde. Der skal ret meget til. I stedet bør man kæmpe sin sag i det børne-/familieretlige system og få sig en advokat med speciale dér. Jeg ønsker dig dog held og lykke med sagen. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Vibeke

Jeg er ansat på et ældrecenter og er tidligere ( flere år tilbage) blevet politianmeldt af en ældre dame, da hun mente jeg havde stålet flere brugs genstande i deres lejlighed. Politiet fandt ud af at jeg aldrig havde brugt min system nøgle i deres lås og der var derfor ingen grundlag for en sigtelse. Tingene dukkede op igen men ingen undskyldning til mig. Hun var stadig overbevist om at jeg havde taget dem. Hun har også overfor andre beboere sagt at de skulle passe på deres ting, når jeg kom forbi. Så idag kom hun ud af ingenting ind på vores kontor og anklagede mig for at tømme hendes mands pung, til trods for at han ikke kommer i nogle af vores tilbud, og jeg ikke har haft kontakt til dem, ej heller været i nærheden af deres bolig siden sidste hændelse. Mit spg er nu, har jeg ret til at anmelde hende for injurier? Kan mærke det gør noget ved mit psykiske arbejds miljø, og ønsker ikke at skulle igennem endnu en periode, hvor hun skaber rygter om mig.

Ulrik Vindberg

Hej Vibeke, Tak for din henvendelse. Indledningsvist kan jeg oplyse, at man (med ganske få undtagelser) ikke kan "anmelde" folk for injurier. De er undergivet såkaldt "privat påtale" og derfor skal man selv føre retssagerne, hvis man ønsker at reagere på ærekrænkende udtalelser. Angående dit spørgsmål kan jeg oplyse, at anklager om tyveri efter min klare opfattelse er ærekrænkende. For at kunne vinde en sag, er det dog normalt også en betingelse, at udtalelserne er spredt i et eller andet omfang. At de alene er givet til jeres kontor KAN være et problem. Det afhænger af, hvem der har overhørt det i den forbindelse, og om hun evt. har spredt anklagerne andre steder. Jeg vil gerne drøfte sagen med dig, og jeg vil opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Så skal jeg give dig en lidt grundigere vurdering - det koster ikke noget. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Barbara

En bekendt er desværre en del af en tvist / retssags niveau. I et skrift fra modpartens advokat er min bekendte blevet beskyldt for ting vedkommende ikke har gjort - herunder bedrageri / bedrageriforsøg. Modparten har under anklagen skrevet de overvejer at gå videre og at det er beviseligt. Vedkommende har med sikkerhed ikke gjort det de siger - og trods forespørgsel på beviser, er disse ikke fremlagt (naturligvis fordi de ikke findes). Personen føler sig reelt krænket, så mit spørgsmål, er dette en "god sag" eller kan man "gratis og uden konsekvenser" slynge den slags ud mod andre? Kan modpartens advokat "gratis" fremføre den slags uden konsekvenser - er det etisk? Hvor går grænsen?

Ulrik Vindberg

Hej Barbara, Tak for din henvendelse. Svaret på dit spørgsmål afhænger af, hvilket "forum" anklagen er blevet fremsat i. Hvis det er sket offentligt (fx på Facebook) er det som udgangspunkt ikke lovligt at anklage andre for bedrageri og -forsøg. Hvis det er en advokat, som har fremsat anklagen overfor retten (evt. i et processkrift) så er mulighederne for at vinde en injuriesag meget mindre. Du kan evt. kontakte mig på ulvi@advodan.dk med lidt flere oplysninger, så skal jeg gerne give dig en gratis vurdering af sagen. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Tina Dannefer

I et dokument om beskrivelse af en elev, mangler dato, underskrift samt firmalog. Oplysningerne i dokumentet beskriver eleven på en meget negativ måde og der tvivl om validtieten. Dokumentet er udfærdiget i forbindelse med afslag på et forløb. Eleven bliver beskrevet som om han nærmest ikke kan noget pga. sin autisme. Hvordan med injurier og dokumentfalsk?

Simone

En person har lagt en video op hvor han bruger mit billed på en gruppe på facebook. Hvor han bla. Fortæller folk jeg er en tyv, snyder og tager penge fra folk og lave falske dokumenterne. Han siger i øvrigt de skal holde sig væk fra mig. Han påstår at jeg er grunden til at han er i fængsel og folk skal hjælpe ham med at få hævn fra mig. Skal jeg anmelde videoen på facebook så den kan slettes? Eller skal jeg vente indtil jeg har en sag mod ham? Kan han straffes for det? Tak på forhånd for hjælpen!

Ulrik Vindberg

Hej Simone, Tak for din henvendelse. Umiddelbart kan han godt straffes for det. Tyveri er en alvorlig overtrædelse af straffeloven så anklager om tyveri er normalt "automatisk" omfattet af injuriebestemmelserne. Jeg vil anbefale dig at tage et screenshot af videoen i gruppen (hvor man kan se, at du bliver anklaget). Gem evt. videoen hvis det er en mulighed. Sørg for at få d.d. med, så man kan se, hvornår den blev lagt op. Når du har sikret dit bevis, kan du bede Facebook slette den. Hvis det ikke kan lade sig gøre at sikre beviset godt nok, ville jeg vente med at kontakte Facebook til efter sagen. Jeg vil opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk, så vi kan drøfte sagen nærmere. Med venlig hilsen Ulrik Thorslund Vindberg ADVODAN Roskilde

Per

En dame på 71 år er vidende om, at jeg besøger Danske venner i Thailand hvert år siden 2010. Hun brygger en bagvaskelses historie til sin datter og hendes kæreste om, at jeg er pædofil. I offentligt rum råber og skriger de ud mod mig da jeg går forbi deres dør: 'dit pædofile svin, rejs du ud til dine pædofile venner og hyg dig' Jeg svarer ikke , men går videre. Flere ser og hører dette. Jeg har tidligere arbejdet for Danske Domstole i faglige sager, hvilket kræver 100% rene kriminelle attester i enhver henseende og jeg er absolut ikke pædofil. Kan dette straffes ?

Ulrik Vindberg

Hej Per, Kort sagt - ja. Hvis det er sket inden for de sidste 6 måneder og hvis det kan bevises, at de to personer har råbt disse anklager, så er det min vurdering, at der er tale om en overtrædelse af straffelovens § 267. Det kræver dog, at nogen vil afgive vidneforklaring om, at de har hørt hende råbe det. Hvis det er tilfældet, vil jeg opfordre dig til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Jeg har en travl uge, så jeg beklager på forhånd hvis det tager mig lidt tid at svare. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Mia

Hej Jeg har et spørgsmål ift. injurier. Sagen er den at jeg er uddannet socialrådgiver i 2018, jeg arbejder ikke som socialrådgiver og har heller ikke gjort det efter endt uddannelse i stedet er jeg ved at efteruddanne mig ved at tage en kandidatuddannelse. Min veninde og hendes eks, ligger i konflikt om deres søn, Hun har den fulde forældremyndighed. Jeg har kendskab til sagen fordi min veninde har fortalt mig om den og spurgt mig til råds rent juridisk, når hun har spurgt om noget angående forældremyndighed, samvær mm. Derudover har jeg været med i fogedretten og familieretshuset som bisidder. Hendes eks ved at jeg er uddannet socialrådgiver og har her til aften i en besked til min veninde skrevet at jeg ikke må blande privatliv og arbejde sammen da dette er fyringsgrund, i en anden besked skriver han at det er brud på kontrakten og at det er det samme som fyringsgrund. jeg har ikke nogen ide om hvad han mener med kontrakten, jeg ved at jeg jf. forvaltningslovens § 27 har tavshedspligt. men i denne sag har jeg jo ageret som privatperson, jeg har henvist min veninde til forældre ansvarsloven og hjulpet hende med relevante paragraffer samt henvist hende til familieretshuset og advokater med erfaring på børneområdet. jeg har på ingen måde i denne sag underskrevet nogen tavshedspligtserklæring. Hvilket jeg derfor ikke kan se at jeg har gjort noget forkert/ulovligt. Og for at opsummere så arbejder jeg ikke. dette er rent privat. Mit spørgsmål er om der er nok til en injuriesag mod ham eller om jeg bare (jeg har hvad han har skrevet på et screenshot) eller om jeg bare skal lade det gå i glemme bogen da der ikke er hold i det han skriver.

Ulrik Vindberg

Hej Mia, Tak for din henvendelse. Hvis der skulle være en injuriesag at føre, så skal der foreligge en ærekrænkende beskyldning. Beskyldningen i denne sammenhæng skulle være, at du skulle have misligholdt en kontrakt i et sådant omfang, at du ville kunne opsiges på den baggrund. Som du selv anfører er det ikke tilfældet, og selv hvis det var, er det min vurdering, at det ikke er ærekrænkende at blive anklaget for at misligholde en kontrakt. Det sker faktisk relativt ofte. Hvis jeg var dig, ville jeg glemme anklagerne og ikke gøre yderligere ved dem. Hvis han begynder at anklage dig for mere alvorlige forhold, er du naturligvis velkommen til at sige til. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ulrik

Hvor går grænsen for ringeagtsytringer? Ifm med en uenighed om et samarbejde skal jeg mødes med en modpart i byretten. Her lige før lukketid beder modparten retten om at hovedforhandlingen i morgen skal ændres til et telefonretsmøde. Jeg skriver til retten, at det er jeg imod og sender en kopi til modparten , som jeg opfordres til på portalen “min retssag”. Jeg begrunder det med at jeg lægger vægt på det personlige fremmøde og afhøringen af modparten som en styrke for min bevisførelse. Modparten svarer omgående i en mail : “ ja, selvfølgelig gør du det - du er og bliver en idiot” Jeg meddeler modparten i et svar at jeg agter at orientere byretten om dette svar som jeg finder æreskrænkende. Modtager nyt svar: “ Du er uden ære” Skal man finde sig i det? Eller mener du at det kan bære et søgsmål for æreskrænkelse.

Ulrik Vindberg

Hej Ulrik, Tak for din henvendelse. Det er faktisk et interessant spørgsmål, fordi reglerne har ændret sig henover nytåret 2018/2019. Efter de gamle regler fra før nytår, ville den slags udtalelser blive betragtet som "rene" ringeagtsytringer, og der skulle ret meget til at løfte bevisbyrden for dem. De to citater du kommer med er ikke nok i min vurdering. Efter nytår blev formuleringen af injuriebestemmelserne dog ændret så de nu er mere på linje med Menneskerettighedsdomstolen (som på sin vis også behandler injuriesager bare efter Menneskerettighedskonventionen art. 10). Menneskerettighedsdomstolen bruger ikke begreberne "sigtelse" og "ringeagtsytring" men derimod "statements of fact" og "value judgment", som svarer LIDT til, men ikke helt. De to citater er kategorisk "value judgments" (værdidomme) og det betyder, at de kan pådømmes, hvis der ikke var rimelig grund til at fremsætte dem. I den nye lovformulering hedder det, om de fremkom i en sammenhæng hvor der var rimelig anledning til dem. Den her type udtalelser har teknisk set intet at gøre med retssagen og derfor kunne man godt argumentere for, at der ikke er rimelig anledning til dem i den pågældende sammenhæng. Dog mangler der stadig en vis alvorlighed i anklagerne, og når de er sendt til dig på e-mail (og ingen andre) er de heller ikke spredt. På den baggrund ville jeg ikke anbefale en retssag alligevel. Men godt spørgsmål! Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Daniel

Hvis en kommune selvom det er mange år siden, ikke har skrivet alt ned der er forgået i deres journaler, hvordan kan man så gøre nå det eksempelvis har været en mundtlig samtale, at sørge for den person der ikke har noteret ned hvad der er sagt, at den person bliver stillet til ansvar. Selvom personen ikke længere arbejder på kommunen, jeg mener det ikke er helt lovligt ikke at notere vigtig samtaler ned som man selv ser er vigtigt, hvis det kan redde ens skin når der er spørgsmål om erstatning pga fejl i sag hos kommunen.

Ulrik Vindberg

Hej Daniel, Tak for din henvendelse. Dit spørgsmål handler som sådan ikke om injurier, men lad mig da prøve at svare alligevel. Kommunerne har notatpligt i sager, hvor der skal afsiges en afgørelse. Det betyder at hvis de får væsentlig information, skal de skrive det ned på sagen. Hvis de ikke gør det, kan man klage til Ombudsmanden. Du kan læse mere her: https://www.ombudsmanden.dk/myndighedsguiden/generel_forvaltningsret/notatpligt/ Du kan næppe stille den konkrete medarbejder til ansvar. Han har handlet som medarbejder hos kommunen og derfor på kommunens vegne. Ansvaret ligger derfor hos kommunen. Det er dog ikke ligefrem et af mine specialeområder, så jeg vil opfordre dig til at få en advokat med speciale i forvaltningsret til at se på sagen. Held og lykke. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Camilla

Hej. Jeg har pt gang i en børnefaglig undersøgelse på min søn, hvilket jeg ikke har noget problem med. Da denne undersøgelse bliver sendt skriftligt til mig efter den er færdig udarbejdet, ser jeg at ham der agere far for min søn har udtalt sig bl.a. at min søn bliver syg grundet han har det psykisk dårligt hos mig, fortæller at jeg skulle sige til min søn hvor meget jeg hader ham, foruden at en kommunal medarbejder skulle have set en video af mig, hvor jeg skulle stille mange spørgsmål til min søn mens han er ked af det (en video hvor der ikke bliver stillet et eneste spørgsmål, men hvor jeg tværtimod forsøger at tale ham til ro). Alt står skriftligt i den børnefaglige undersøgelse. Har jeg en injurie sag her, eller hvordan forholder jeg mig?

Ulrik Vindberg

Hej Camilla, Tak for din henvendelse. Generelt er domstolene meget tilbageholdende med at dømme for injurier, når man "kun" har udtalt sig overfor offentlige myndigheder, herunder kommunen og i forbindelse med børnefaglige undersøgelser. Årsagen er at man ikke vil risikere, at folk holder rigtige anklager tilbage af frygt for at blive sagsøgt for injurier. Så vil man hellere risikere et par falske anklager, som man så går ud fra, at den offentlige myndighed selv er i stand til at sortere i. På den baggrund mener jeg ikke, at du har en god sag rent injurieretligt. Jeg vil dog naturligvis anbefale dig at svare på anklagerne med en grundig redegørelse af, hvordan du opfatter dem, herunder at du føler dig krænket over dem. Held og lykke med det. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Maria

Jeg har klaget over min nabo, der konstant smækker med døren. Det har været så voldsomt, at jeg til sidst fik det meget dårligt fysisk og psykisk. Han blev, naturligvis, meget vred og hamrede på min dør. Direkte adspurgt har jeg svaret, at det er mig der har klaget. Han har sat klagen og sit eget svar op i opgangen, hvor mit navn nævnes flere gange. Til boligselskabet skriver han, at såfremt de ikke trækker deres henstilling tilbage, så vil han politianmelde mig for chikane og overtrædelse af Straffelovens § 267. Jeg ved såmænd ikke hvad han skulle få ud af det. Til gengæld skriver han i sit svar, at jeg udlejer gennem Airbnb, hvilket ikke er tilfældet - men som jo kan være umuligt at bevise. Jeg har voksne børn, de overnatter hos mig nu og da. Min søn er bosat i UK, og “bor” hos mig, når han er på ferie. Må et brev/mail med mit navn sættes op i opgangen så alle kan se beskyldninger og “trusler” om politianmeldelse? Vores opgang er ikke låst, og dermed kan enhver læse med.

Ulrik Vindberg

Hej Maria, Tak for din henvendelse. I udgangspunktet er der ikke noget galt med at hænge den slags op (injurieretligt). Det afhænger selvfølgelig af formuleringen, og jeg vil gerne vurdere det for dig mere konkret, hvis du vil sende mig kopi af de papirer, han har hængt op. Helt praktisk vil jeg også anbefale dig at kontakte udlejer/boligselskabet og bede dem fjerne opslagene. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Ib

Jeg har i 30 år været medlem/indehaver af en parcel i en Haveforening. Jeg har periodevis deltaget idebatten om demokratiet i haveforeningen. Jeg blev efter en stævning, fra foreningens formand -(ingen generalforsamlingsbeslutning)- ved retten pålagt omkostninger i en størrelsesorden af mere end kr 120.000,-, samt i et forlig påbudt at skulle sælge min parcel til Haveforeningens bestyrelse, efter 18 måneder. til en vurderingspris af kr 875,000,- Bestyrelsen nægtede at opfylde forligets tekst, og har gentagne gange cikaneret mit salg. Jeg har -og er bistået af en retshjælpsadvokat , som jeg desværre ikke har kunnet få forbindelse til -grundet feriemåned i juli og retshjælpslukning grundet Distortion i København. min situation er nu hvad skal jeg gøre ? med venlig hilsen IB

Henrik

Hej Ulrik. Ift med brud fra en tidligere kæreste er jeg blevet beskyldt for at stjæle mine egne ting, som jeg selv har betalt, og brugt i fællesskab, hvor hun mener at jeg har give hende den genstand jeg har købt og betalt. Ydermere anklager hun mig at jeg har være og hente mine ting uden at jeg har givet besked til hende, - da hun ikke var hjemme, hvilket er korrekt, da det jeg hentede stod i et skur og ikke i hendes bolig. Jeg påtale at jeg hentede mine ting, og hun benægtede ikke at jeg måtte dette, da jeg ydermere spurgte indtil og hendes datter var hjemme, så hun kunne se at jeg kun tog mine ting, som hun også har antydet at jeg har taget nogle af hende. Hun har også sagt at jeg har været ved hende en nat, og hentydet til "et eller andet" jeg skulle have forårsaget, uden at vide hvad det skulle være. Hun har sat nogle rygter igang at jeg har stjålet fra hende og sagt at hun har vendt det hele med sine venner mm. Truet mig med politiet hvis jeg nærmede mig hende adresse mm. Hvordan står jeg stillet hele den sag ?? Jeg har dokumentation om det hele i form af sms beskeder, hvor hun tydlig skriver det pågældende. Jeg føler i den grad at jeg er blevet krænket på min personlighed, og tænker at det må være en injuriesag. Mvh. Henrik Krogsgaard

Morten

Kære Ulrik Vindberg, m.fl. Vi er nogle borgere der vil gøre andre borgere opmærksomme på forureningsproblemer i vores kommune. Vi har både trafikanalyser, forureningsanalyser og støjanalyser og vil nu omdele en info-seddel i A4 med disse oplysninger. Vi mener at politikerne bygger for meget og derfor kommer der flere borgere og trafik til byen. Vi taler om en forøgelse på bare en vej på 6000 biler dagligt frem mod 2030. Vores seddel har en overskrift som lyder: "Politikere forgifter byens børn". Kan vi bliver sagsøgt for injurier for at bruge en sådan formulering. Begrundelsen med henvisning til omtalte analyser er beskrevet på samme seddel. Vi er lidt utrygge ved om vi kan udtale os så skarpt, men på den anden side vil vi have borgernes opmærksomhed. Det er godt at du/I kan råde folket. Det er ikke let at finde ud af hvad man sige i det offentlige rum. På forhånd tak. Hilsner Morten

Ulrik Vindberg

Hej Morten, Tak for din henvendelse. Jeg kan ikke svare dig på det konkret. Overskriften er efter min opfattelse i gråområdet, og I ville sikre jer selv bedre, hvis overskriften indeholdt en konkret henvisning til, at jeres bekymringer handler om forurening. Hvis I ønsker en mere konkret vurdering, er du meget velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk - så kan vi se nærmere på det. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

J Lauritsen

Vil det kunne betale sig at anlægge sag for følgende injurierende og ærekrænkende udtalelser: 1. Du har en IQ lig 0 2. Du er til skade for hele ulvesagen i Danmark Samt andre grove beskyldninger uden hold i virkeligheden. Det er forsøgt, at få vedk. til at dementere sine udtalelser samt komme med en undskyldning. Der er taget screendump af alle personens udtalelser

Ulrik Vindberg

Hej J Lauritsen, Tak for din henvendelse. Selvom jeg godt kan forstå, du føler dig ramt over de to anklager, er det min vurdering, at de ikke er alvorlige nok til at kunne bære en injuriesag. Hvis der skulle dukke mere alvorlige anklager op, er du meget velkommen til at kontakte mig på ulvi@advodan.dk. Med venlig hilsen Ulrik Vindberg ADVODAN Roskilde

Casper

Lad mig for det første udtrykke min beundring for at du tager dig tid til at besvare juridiske spørgsmål her på siden. Det er flot opltsningsarbejde. Jeg troede at ærekrænkelse lidt var et begreb som hørte fortiden til. Men mængden af sager her på siden vidner om at det er meget aktuelt. Mit spørgsmål handler om en sag, hvor en af mine venner har modtaget brev fra boligselskabet, som fortæller at de har modtaget en naboklage, hvor han beskyldes for at drive bordel og/eller ulovlig fremleje. Så vidt jeg kan se, er der ikke skyggen af sandhed i det, men der er tale om et hårdt kvarter, hvor beboermassen rummer misbrugere, pushere og diverse minoriteter. Der er også utrolig lydt i ejendommen. Vi tænker at der er to mulige forklaringer: enten er det ren fantasi fra en måske psykisk syg nabo, eller også er det en forveksling med en anden beboer. Vi mistænker at en nabo sælger stoffer, men er bange for at fremføre dette, da det kunne bringe os i fare. Sagen er imidlertid meget ubehagelig fordi boligselskabet i sine breve nærmest allerede har besluttet at klagerne er sandfærdige, og dermed formulerer de faktisk brevet på en måde, så lejeren - min bekendte - beskyldes for at være prostitueret og drive bordel. Uden at de endnu har partshørt ham. De truer endda med politianmeldelse af dette »forhold«. Min tanke er at dette er meget dårlig sagsbehandling, med tanke på at det er den juridiske afdeling i et stort almennyttigt boligselskab. Derfor føler jeg at det skal få konsekvenser for dem. Vi vil tage hånd om det lejeretlige, men mit spørgsmål til dig handler om det ærekrænkende i brevet: 1. Kan den nabo, som har fremsat de urigtige beskyldninger, blive straffet for ærekrænkelse, bagvaskelse eller injurier? Også selv om det kun er fremsat over for boligselskabet og ikke offentligt? 2. Kan boligselskabet gøre sig skyldig i ærekrænkelse, idet de skriver i et brev at de faktisk konkluderer at min kammerat er bordelvært/prostitueret? B Dvs. behøver en strafbar ærekrænkelse at være offentlig, eller kan man blive straffet for at skrive et brev til en person, hvori man beskylder denne for at være prostitueret?