PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Lovforslag: De 4 vigtigste ændringer til hundeloven

Fødevareministeren har på baggrund af en evaluering af den eksisterende lovgivning fremsat et forslag til en ny hundelov. Forslaget lægger blandt andet op til at præcisere reglerne om skambid, at fastholde forbuddet mod 13 hunderacer og at fjerne 12 andre hunderacer fra den såkaldte observationsliste.

Et ordsprog siger, at hunden er menneskets bedste ven, og mange danskere har i de senere års debat om den danske hundelov forsvaret de firbenede venner. Det vakte eksempelvis stor opstandelse, da schæferhunden Thor i 2013 stod til at blive aflivet, fordi den havde bidt en anden hund. Hunden blev i første omgang reddet af en politimand, som i protest mod aflivningen fjernede den fra internatet, inden den skulle aflives. Manden mistede sit job, men mødte massiv opbakning blandt store dele af befolkningen.

 

Sagkyndig vurdering inden aflivning

Hen over 2013 er hundeloven blevet evalueret, og en arbejdsgruppe er kommet med et forslag om en præcisering af reglerne om skambid.

”Forslaget lægger op til nogle klarere retningslinjer for hvad, der kan defineres som et skambid, og som dermed kan føre til aflivning af hunden. Derudover skal hundeejeren eller politiet kunne bede om en vurdering fra en hundesagkyndig, inden beslutningen om en aflivning tages,” fortæller advokat Sanne Tanja Lund fra Advodan.

”Derudover skal det indgå i vurderingen af den konkrete situation, hvilken adfærd hunden har udvist. Der skal tages hensyn til, om hunden har skambidt en anden hund ud af den blå luft, eller om den fx har reageret i selvforsvar,” tilføjer advokaten og påpeger, at det dog i sidste ende bliver politiet, der afgør, om en hund skal aflives eller ej.

 

Forbud mod 13 racer står fast

Fødevareministeren har desuden foreslået, at det nuværende forbud mod 13 forskellige hunderacer fastholdes. Blandt andet fordi evalueringen har vist, at forbuddet har fået antallet af de forbudte hunde til at falde, og fordi der i befolkningen er flertal for forbuddet.

”12 andre hunderacer har været på en såkaldt observationsliste, fordi man har ment, at de var potentielt farlige hunde. Den liste lægger lovforslaget nu op til, at man skal droppe. Alle bidepisoder bliver registreret af politiet, så myndighederne vil stadig kunne holde øje med, om der er nogle hunderacer, der er overrepræsenteret i statistikkerne og måske bør forbydes,” fortæller Sanne Tanja Lund.

 

Slut med at skyde omstrejfende hunde

En anden markant ændring til den nuværende lov, som fødevareministeren har foreslået, går ud på at ændre mark- og vejfredsloven, så det ikke længere er lovligt at skyde omstrejfende hunde.

”Hvis en hund gentagende gange løber ind på en andens grund, har det hidtil været lovligt at skyde den, hvis man forinden har advaret hundens ejer om det. Hvis forslaget vedtages, som det er, skal man fremover kontakte politiet, hvis en hund strejfer rundt på ens grund. Hundene kan herefter blive sendt i hundepension eller på internat på ejerens regning for en periode, forklarer advokaten.

Evalueringen af hundeloven blev afsluttet i august 2013, og i forlængelse heraf blev der udarbejdet et lovforslag, som var i høring den 20. september til den 18. oktober 2013. Lovforslaget blev fremsat i Folketinget den 5. december 2013 og skal nu behandles færdigt i Folketinget.

 

Fakta om hundeloven:

  • De 13 forbudte racer er: Pitbull terrier, tosa inu, amerikansk straffordshire terrier, fila brasileiro, dogo argentino, amerikansk bulldog, boerboel, kangal, centralasiatisk ovtcharka, kaukasisk ovtcharka, sydrussisk ovtcharka, tornjak og sarplaninac.
  • Tal fra Justitsministeriet viser, at 157 hunde er aflivet, fordi de har skambidt. Ud af disse omhandler 66 sager hunde af racer, der er på forbudslisten.

 

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

15 kommentarer

Henny majnz

Jeg har et spørgsmål ang hunde lovn omkring snor. Her hvor jeg bor er vi meget udsat og belemmeret af hunde uden snor eller hvor ejeren ikke holder fast i snoren. Hvad gør man?? Det er i sær en spicel som tror at han er over loven.

Litten Posselt Olsen

Hej Henny, ja det er altid lidt svært at håndtere, men det mest fornuftige er nok at tage en snak med vedkommende og forklare, hvorfor det betyder meget for dig, at hunden er i snor. Hjælper det ikke, er det muligt at kontakte politiet. Spørgsmålet er dog, om politiet af ressourcemæssige årsager vil nedprioritere sagen.

Annette Birthin

Hvorfor kan folk bare lade deres stor løse hunde springe rundt i grønne områder, hvor der står de skal føres i snor. De skræmmer harer dådyr fugle osv. Og os der ikke bryder os om at bliver overfaldet af hunde. Kan en hunde ejere tillade sig at true ved at sende sin hund efter mig? Vil poltiet gøre noget eller siger de at det har de ikke tid til. For så der kun selvtægt tilbage. Det bryder jeg mig ikke om, men må kunne forsvare mig.

Daniel Kristensen

Kære Annette Birthin Mange tak for din henvendelse. Jeg vil starte med at sige at selvtægt er ulovligt efter straffelovens § 294 og kan straffes med bøde. Men derfor er det ikke i orden at en hundeejer truer med at sende sin hund efter dig. Jeg vil anbefale, at du i fremtidige situationer på en pæn måde, beder hundeejeren om at tage sin hund i snor af hensyn til de folk der måtte være på området. Hvis du oplever trusler skal du kontakte politiet og forklare dem situationen såfremt du ønsker at anmelde en hundeejer for trusler om vold. Jeg vil dog altid anbefale at forsøge at løse en situation på mindelig vis og i særdeleshed undgå selvtægt.

Helmuth 2

det slår mig at mange hunde går uden snor,som de skal efter loven det vil sige at deres ejere ikke tager ansvaret alvorligt, og deres påstand at de har styr på dyret og at de lystrer ejeren, det er kun hjemme i sofaen det sker . derfor er det eneste retfærdige i en skambid sag, er den skambidte ført uden snor så er det dens ejer der er skyldig! ved ikke at tage vare på den.

Sander

Ja tak. Hundekørekort. Det ville sætte en stopper for de fleste misforståelser. Blandt andet det Ove har fået galt halsen, hvor det igen er hundene det går ud over i stedet for den objektive ansvarlige ejer. Men det er da frygteligt, at folk bliver lemlæstet at psykopater, men er ikke hundens naturlige psyke, at påstå andet er naiv uviddenhed.

Helmuth

Hvorfor er der ikke krav om hundekort (kørekort) til hundeejere.? Et kort der erhverves efter skoling og prøve der viser forståelse af hundes adfærd og behov.

Marie Jørgensen

Tak Helmuth! Det ville være godt, jeg tilslutter mig fuldt ud, vi har haft 5 schæfere og alle er blevet dresseret og ført i snor, får også at vide det er synd, så oplever "vovsen" jo ingenting.DER ER MANGE DER IKKE BURDE HAVE HUND, FOR MIN LILLE VOVSE ER DOG DET SKØNNESTE DER FINDES.

MR

Håber virkeligt der snart sker noget med den hundelov, har selv en stor schæfer og det er ikke særlig sjovt at gå en tur med ham i byen da folk med små hunde føler de har magt over os med store hunde pga hundeloven, de lader deres små hunde løbe hen mod de store og griner for de ved jo godt at hvis de slipper deres lille hund og den angriber min så er det min der skal aflives, selv om der er en lov der siger at man skal have sin hund i snor så bliver det jo ikke håndhævet i alle de sager hvor hunde i snor bliver overfaldet af løse hunde og forsvarer sig.

sander

Der er vist nogen der har set for mange skræmmekampagner i fjernsynet. Nu har jeg selv har haft en listehund i 13 år og sjovt nok er vi også blevet overfaldet af en anden hund uden min gjorde modstand. Opdragelse Opdragelse Opdragelse. Så får i verdens bedste godhjertede familie hund. Uvidenhed er årsag til jeres voldsomme fustration og kritiske usagliglighed om emnet. Vi må nu engang igen igen slå fast at ALLE hunde bør have en ordentlig ejer, i stedet for at plage dyrene med mundkurv og aflivning. Er sku for nemt at kritisere og dømme uden belæg nu om dage. Forbyd alle hunde eller kom ind i kampen om fair behandling af ALLE hunde og ejere!

Ove Rasmussen

Familiehund ja det skal jeg lige love for. 28 mennesker er alene i USA i første kvartal 2014 bidt ihjel af Muskel/Kamphunde og til dato er tallet 33 døde mennesker herunder et større antal børn. Antallet af døde småhunde kan man kun gisne om men det må være betydeligt. Pitbull eller arter heraf er stærkt repræsenteret.- Godt vi har fået opretholdt forbuddet for de 13 værste racer/typer. Nu mangler vi bare at politiet træder i karakter og respekterer loven og samfundets ønsker om at vi kan gå fredelig på gaderne så vi ikke får Amerikanske tilstande eller som her i Spanien hvor et barn blev bidt ihjel for få dage siden fordi man ikke gør noget før ulykken er sket. http://www.spanienidag.es/spanske/nyheder/hund-dr-ber-1-rig#comment-1917

Børge Olsen

I dag har folketinget 2den behandlet hundeloven, så er der den under lynende, nogle politikere som stemmer for at KØTERNE SOM OVERFALDER & SKAMBIDER MENNESKER & BØRN,; ER SAGESLØSE, & AFPRØVES PÅ ET INTERNAT ET PAR ÅR??? HAR DISSE POLITIKERES HJERNE TAGET SKADE, AF OPHOLDET PÅ BORGEN, DE ANER ÅBENBART IKKE HVAD DER FOREGÅRD I DET VIRKELIGE LIV???

Lajla Haasum

I lovforslaget nævnes intet om de påtvungne mundkurve til de 13 "listehunderacer" - hvordan blir det med det? For min hund er det ihvertfald det rene dyrplageri udover problemet når den skal kaste op - den spiser meget græs og samler - ligesom katte - hårboller m.m. Jeg håber osse at der tages hensyn til, hvis en hund i snor angribes af en løs hund, men at den i snor kan være større og stærkere og derfor kan forsvare sig

Børge Olsen

Hvad er det for et Menneske syn LAIJA, har på Skambidte ofre, selvfølgeligt skal de have MUNDKURV PÅ , I WIEN KOSTEDE HUNDELORT 65 €, overalt i Parker, & ingen Hund stor eller lille, kommer med toget, UDEN MUNDKURV på. Du er vel en af terroristerne ??? MIN KØTER SKAL GÅ LØS.

Sam

Det er faktisk forbudt at lade sin hunds efterladenskaber ligge, og det kan straffes med bøde. Færdselslovens § 87 stk. 1 siger : ”Der må ikke på vej henkastes eller efterlades noget, der kan være til fare eller ulempe for færdslen.” Iflg. definitionerne i lovens § 2 pkt. 27 betyder ”vej” i færdselsloven : ”vej, gade, cykelsti, fortov, plads, bro, tunnel, passage, sti eller lignende, hvad enten den er offentlig eller privat.” Det er altså forbudt at efterlade hundelorte alle disse steder. At der er bødestraf for forholdet fremgår af § 118 stk. 1 pkt. 1. I praksis er det blot lidt svært at håndhæve forbuddet! :-)

Birgitte Albrechtsen

Hej Sam Det kommer an på hvilken praksis du hentyder til, politiet vælger jo deres egen! De af os, hvis hunde er identificeret gennem genetiske test - således at, dette er den hund som stambogen siger at det er! Ja, vi må vel krybe til korset og erkende vores bøde hvis en hundelort matcher en af vores hundes DNA. venlig hilsen Birgitte Albrechtsen

Sam

Hej Birgitte. Når jeg skriver at det i praksis er svært at håndhæve forbuddet, mener jeg: Hvor tit ser en betjent lige på at en hund besørger, og venter for at se om ejeren samler lorten op? Og skulle en betjent endelig se det, hvor ofte har han så ikke vigtigere ting at tage sig af? Og jeg tror altså ikke der er nogen – i Danmark – der gider DNA-teste hundelorte. Hilsner Sam

Birgitte Albrechtsen

Hej Sam Jeg drillede dig lidt, din mening var tydelig! Men som gammel flyvelederbetjent kan jeg godt se for mig en situation, hvor man ikke har hænder fri til at samle op før det næste fly er landet og folk på vej ud! Udenfor lufthavnens områder ser jeg: Parker med løbestier og adgang for småbørn der smager på alt - her vil det være parkbetjente som deler bøder ud. Og sidst, hvis du har set hadet i øjnene på de husejere, som nu selv skal rydde op (ifølge loven) på husets fortov - så vil du ikke være i tvivl om at der snart kan komme et politisk flertal. I det øjeblik en betjent tager foto af fartsyndere, så kan han også tage billeder af "hundelortesyndere". Folk med bil vil da gerne dele udgifterne til vedligehold af veje o.a. med hundeluftere. Og sikkert også med folk der smider papir og flasker på vejene. Hvad angår et kit til at bevise hvilken lort der hører til hvilken hund - så tror jeg at der er kort vej. Et sådant kan sælges over hele verden med stor succes. vh. Birgitte

Sam

Hej Birgitte. Okay. :-) Nu synes jeg ikke lige det er hundelorte der dominerer den politiske debat pt. Og der er afgørende forskel på fartsyndere og ”hundelortesyndere”. De første sætter folks liv og lemmer på spil, de sidste udsætter dig for at få ulækre sko. Og det er jo ikke fordi politiet generelt sidder og triller tommelfingre, så at afsætte mandskab til at buste folk fordi de ikke samler deres hunds efterladenskaber op er nærmest absurd. Nu er jeg absolut ikke ekspert i DNA-teknologi, men jeg har klart opfattelsen af at en DNA-test er alt for kompliceret til at den kan gøres med et kit, som oven i købet skal være til at betale. Hilsner Sam

Birgitte Albrechtsen

Hej Sam Bevares ;-) Men hvis jeg nu sætter mig ind i min bil, tænder for varmen og PLUDSELIG mærker lugten - kører galt på motorvejen OG skal forklare politiet HVOR i forløbet det begyndte at gå galt? NÅ HVAD SIGER DU SÅ? Og det der er afgørende forskel på fartsyndere og ”hundelortesyndere” er i min optik: Fartsyndere slider på vores betjente, der samler lig op fra vejene og det kan kategoriseres som "ensidigt gentaget psykisk hårdt arbejde". Betjentene ved at fartsyndere sætter folks liv og lemmer på spil. "hundelortesyndere" udsætter "arbejdende folk/embedsmænd i funktion" for at få ulækre sko. Og fordi politiet generelt sidder og triller tommelfingre, hvor de kunne afsætte mandskab(med trang til afvekslende opgaver) til at buste folk fordi de ikke samler deres hunds efterladenskaber op er det nærmest absurd hvor mange penge vi går glip af i statskassen. Der er lovpligtigt hundetegn, lovpligtig hundeforsikring, lovpligtig registrering af ejerskab + alle de love og regler som du selv er så godt bekendt med. Så der er rigeligt at lave for alle internationale betjente som kommer direkte fra politiskolen og skal lærer noget om danske metoder til at betjene den danske befolkning i trafikken. Til slut: jeg er heller ikke DNA ekspert, men mon ikke politiet starter med de billige point som lige nævnt? vh. Birgitte Albrechtsen

Sam

Hej Birgitte. Selvfølgelig kan man forestille sig det scenario du beskriver. Et andet, og mere oplagt, senarie, er at man simpelthen glider i en hundelort, og falder og brækker et eller andet. Men de ulykker der sker pga. hundelorte er så uendeligt få i forhold til de ulykker der sker fordi folk kører for hurtigt. Hvis man skal begynde at bekymre sig om ulykker pga. hundelorte, så skal man også begynde at bekymre sig om alle de folk der bliver kvalt i en Piratos, alle dem der dør fordi de får et klaver i hovedet, og alle dem der drukner i deres håndvask. Det er simpelthen ikke noget man kan ofre ressourcer på. Hvis man i den grad skulle tage hensyn til politifolk, som du beskriver, så skulle man fratage dem en stor del af deres arbejde. Og hvem skulle så lave det? Og som jeg skrev sidder politiet jo netop IKKE og triller tommelfingre. Det er ikke noget nyt at de mangler mandskab, og efter terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i Krystalgade, har de oparbejdet en meget stor mængde overarbejdstimer, fordi de simpelthen ikke har folk nok. Og det er jo ikke kun i København der mangler folk, da København har trukket på politifolk fra andre dele af landet i forbindelse med terrorangrebet. Og nu synes jeg generelt det er vigtigere at undgå trafikuheld og skåne menneskeliv, end at få lidt ekstra penge i statskassen på ”hundelortesyndere”. Og i øvrigt giver en fartbøde flere penge i statskassen end en bøde for ikke at samle sin hunds lorte op, så det er en bedre forretning at koncentrere sig om fartsyndere end om ”hundelortesyndere”. Hilsner Sam

Birgitte Albrechtsen

Hej Sam Tak fordi du har valgt at bruge "krudt" på mit "let ironiske" indlæg. Jeg er fuldstændig enig i din tekst og formulering, som jeg er enig med min egen formulering. Mens vi har argumenteret her på siden, har politets fagforening været fremme på NEWS, hvor de så småt begynder at tale deres sag. Var jeg den eneste der så Stand up kommikere lave satire over "Politiets Særlige Indsatskorps"? Fagforbundet 3F har forsøgt at rejse de fysiske aspekter af en murer, som skal arbejde til han bliver 70 år. Men det er staten (os alle) som har ansvaret for politiet - det yderste led af fingrene på staten. Nu bliver der hapset efter VORES personale og så må den almindelige dansker spørge sig selv: hvordan synes man selv det går med at være arbejdsgiver? Vælgerne har valgt/ansat den politiske ledelse. Før vi kan eksportere statsretlig ekspertise til "failt states", så skal vi da lige have rydtet op i vores eget - sluttende af med at "feje for egen dør" og "vaske sine hænder". Tak for en hyggelig sludder - vi må videre! vh. Birgitte Albrechtsen

Birgitte Albrechtsen

En af mine udfordringer, som lykkelig hundeejer, er at kattelort tit er at forveksle med hundelort. Så alle løse katte er også med til at bidrage til det samlede "lortebillede". Jeg ønsker mig også lortefri stier og samler selv op efter min Irske Ulvehund. Tit samler jeg også op efter andre og jeg kunne ønske mig et bidrag til mine poseudgifter :-) men det har indtil nu haft lange udsigter. Det flyder også med papir og affald mange steder, kapsler og cigaretskud fylder meget. Det er også klamt at træde i madrester, som andre har smidt. Måske er der grundlag for "hovedrengøring" og en efterfølgende rengøringsstrategi, siden vi er så mange der er enige om at være villig til forandring.

Frank Chr.

Hmm.. Jeg vil nu mene at de fleste katte graver deres lort ned. ;-)

Birgitte Albrechtsen

Hej Frank Tak for dit reflektive svar. Engang troede jeg også at katte gravede deres lort ned hver gang, men en god ven og ejer af indekatte fortalte mig noget helt andet. Hun har over 30 års erfaring i daglige tømninger af katte bakker - så jeg tror på hende! Ingen af os ved dog hvornår katten vælger at gøre hvad! Snakken kom igang fordi en nabo ville klage over en hundelort og som hundeejer var det så mig der stod for skud! Men hus forbi, vi har indkøb af hundeposer som en fast post i vores hundeholds budget - og vi bruger dem også! vh. Birgitte

Frank Chr.

Ja vi har skam også selv både (dog ude)hund og kat her i familien og haft det i mange år :-) Og det forekommer mig da at katten altid graver et toilet (lige som grævling også gør) når den skal besørge og dækker det til igen. Og jeg synes da i øvrigt det er nogenlunde nemt at kende (lugte) forskel på dit og dat - Men skulle man være i tvivl om synderen, er det vel blot at dykke ned i skidtet. ;-)

Birgitte Albrechtsen

Hej Frank Tak for svaret, jeg har også selv haft udekat og ment som dig - så jeg bliver svar skyldig. Dog ved jeg at jeg ikke stikker næsen i lort for nogen ;-) under nogen omstændigheder! Uanset om det er lort fra kat, grævling, hund, ulv, ræv eller andet, så er det ikke så lækkert at få op under fodtøjet og med ind på gulvtæpperne. Det er sådan set bare det der er min pointe her i debatten. vh. Birgitte

Knud Damgaard Christensen

Nu drejer hundeloven ikke om hundenes efterladenskaber. Hvis hundeejeren ikke kan findes er det grundejeren, som er forpligtet til at få det fjernet på samme måde som grundejeren er forpligtet til at rydde fortorvet for sne og is.

Ruth Kaalund

Hvorfor ikke en bøde til hundeejere, som lader hundens efterladenskaber ligge ? ! Jeg er naturligvis klar over, at det nok er umuligt at håndhæve, men signalværdien kunne måske have en effekt. Jeg er netop hjemvendt fra Sevilla, hvor en sådan bødes størrelse er på flere tusind kr. Det så ud til at virke der - hvorfor så ikke i D.K.

Asger Falstrup

Mht omstrejfende hunde; skal politiet ud og fange hunden? De har ofte ikke ressourcer til at komme ud ved indbrud eller til at modtage videooptagelser af forbrydelser i forretninger som vi så igår på TV, fordi de lukker tidligt om fredagen. Hvordan skal det foregå? Jeg bor ved en statsskov hvor alle hunde skal i snor. Om sommeren løber halvdelen af hundene alligevel frit omkring, uden at det har nogen konsekvenser for ejeren. Det er ikke en god ide at vedtage love, der ikke kan håndhæves effektivt.....

Daniela Edemann

Asger. Jeg boede tidligere på landet, hvor der var en mose med meget vildt. Det betød, at man gang på gang kunne se de samme hunde stikke af fra deres ejere og jage dyrene. Det løste jeg ved at fange hundene og få Falck til at hente dem. Falck indleverede dem så på internat, hvor ejerene skulle betale for at få hundene udleveret og så stoppede problemet med løse hunde sjovt nok. Med venlig hilsen Daniela Edemann

Sanne Tanja Lund

Kære Asger Falstrup Ændringerne i Hundeloven samt Mark- og vejfredsloven har ikke til hensigt at ændre på den allerede gældende praksis med hensyn til indfangning af omstrejfende hunde. Politiets praksis ved indfangning af omstrejfende hunde er, at politet ofte beder den, der kontakter politiet om en løs hund, om at finde ejeren. Der vil ikke blive ændret på denne praksis, og fremadrettet vil det fortsat være den enkelte politikreds, som fastsætter en procedure for, hvordan indfangning af løse hunde skal finde sted. Politiet kan således beslutte selv at stå for indfangningen eller lade en trejdepart, f.eks. en dyreværnsorganisation, Falck eller et dyreinternat, stå for indfangningen. Ligesom det er idag, vil det fortsat være op til politets skønsmæssige vurdering, hvorvidt en løs hund skal indfanges eller ej. Med venlig hilsen Sanne Tanja Lund

Asger Falstrup

Tak for jeres svar. Min anke går især på at det er uacceptabelt for min retsfølelse med en lov, hvis den ikke håndhæves. Som tidligere nævnt er der mange hunde uden snor i statsskove, hvor det ikke er tilladt. Jeg forstår også at medarbejdere ved fx Naturstyrelsen ikke selv kan påtale og give bøder, men skal den træge vej igennem politi-"systemet" Dette gør at mange medarbejdere opgiver på forhånd, når de møder løse hunde, hvis ejere er utilbøjlige til at få dem i snor - til trods for at de forstyrrer vildtet, især i forårsmånederne.

Børge Olsen

Nu skriver Sanne at hun har forstand på HUNDE, hvor har du læst det, du nævner ikke et ord om alle de MENNESKER som gå i evig ANGST for at blive overfaldet, af et ROVDYR, SOM ejeren ikke aner hvor er??? Det er presis der at alle myndigheder skal sætte ind. Så skal bøden for løse hunde og løbeliner, være mindst 5/6 gange højere end den er i dag, så skal der laves et afgift system, og kørekort til samtlige hunde.

Keld H. Jørgensen

Hvad med hundeejerens manglende opsamling af hundelorte - det synes jeg er et af de største problemer rundt omkring i vores byer, og grønne arealer.

L.D

Nu i har så travlt med hundelorte så husk det næste gang i smider noget ud af vinduet fra bilen eller smider affald i naturen for det tager mange flere år om at komme væk og hvad så med fugle og deres lorte overalt???Så må du jo være et godt eksempel og tage ud og gøre rent for dem??? Slap dog af