Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Persondata

EU persondataforordning

Den 25. maj 2018 fik den nye persondataforordning virkning. Her kan du læse de vigtigste nyskabelser i persondataforordningen.

Du er her

Store bøder og den nye persondataforordning

I den nye persondataforordning er der blandt andet indført hjemmel til at pålægge private virksomheder store bøder på op til 20 millioner euro, eller op til 4 procent af virksomhedens/koncernens globale årsomsætning – afhængig af, hvad der er højest.

Få styr på den nye persondataforordning fra 2018 med ADVODAN

Nye rettigheder i følge den nye persondataforordning

I den nye persondataforordning er der indført en række nye rettigheder for de personer, hvis personoplysninger behandles (de registrerede), herunder retten til indsigt, berigtigelse og sletning af oplysninger, og disse rettigheder skal opfyldes inden for korte frister på typisk en måned.

Skriftlige databehandleraftaler

Persondataforordningen fra 2018 sætter skærpede krav til skriftlige databehandleraftaler mellem virksomheden og dens leverandører, som opbevarer eller behandler data på vegne af virksomheden.

Udvidede forpligtelser og ansvar

Virksomheder, hvis forretningsområde er at være databehandlere, har fået udvidede forpligtelser og ansvar for overtrædelser. Den nye persondataforordning kræver dog stadig, at den dataansvarlige, der har bestilt databehandlingen, skal opfylde forpligtelserne over for de registrerede, herunder en oplysningspligt om enhver indsamling og behandling af data om den pågældende.

Hvad ved du om den nye persondataforordning?

It-systemer skal beskytte data

Den nye persondataforordning kræver, at It-systemer og applikationer, der anvendes til behandling af persondata, skal opfylde et krav om ”Privacy by Design”, dvs. de skal som standardindstilling sikre størst mulig beskyttelse af persondata.

Samtykke til behandling af data

Persondatafordningen fra 2018 skærper kravene til den registreredes gyldige samtykke til behandling af personoplysninger.

Dokumentation for at reglerne overholdes

Det er ikke nok at overholde reglerne, man skal også dokumentere, at man gør det. I den nye persondataforordning fra 2018 er kravene til dokumentation for compliance er blevet skærpet væsentligt. Dokumentationen skal ligge klar, hvis Datatilsynet kommer på uanmeldt besøg.

Selvanmeldelsespligt ved databrud

Persondataforordningen fra 2018 har indført en selvanmeldelsespligt ved databrud, fx ved hackerangreb, hvor persondata kompromitteres. Anmeldelse skal ske inden 72 timer.

Databeskyttelsesrådgiver (DPO)

Visse virksomheder skal udpege en databeskyttelsesrådgiver (DPO).

Har du brug for hjælp til Persondata?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Persondata?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.435 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.435 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.