Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Overgangsregler udløber - kan koste virksomheder dyrt

  • Af Pia Eskildsen
  • 04. okt 2010
  • 2 Spørgsmål & svar

»Når forældelsen er en realitet, mister kreditor uigenkaldeligt sit krav på betaling. Fra den 1. januar 2011 hører alle nye og gamle krav under den nye lov,« siger advokat Jutta Sloth Wagner fra ADVODAN i Aalborg.

»Rigtig mange kreditorer mister deres krav definitivt, med mindre de omgående får assistance fra en inkassoadvokat,« fortsætter hun.

Forældelsesfristen er nedsat
Forældelsesfristen for regninger blev 1. januar 2008 nedsat fra fem til tre år. For gældsbreve, domme og skyldnerkendelser blev fristen nedsat fra 20 til 10 år.

Ophør af overgangsordningen betyder, at et fakturakrav eksempelvis fra november 2007, er forældet efter 31.12.2010 og ikke i november 2012 som efter den gamle forældelseslov. Virksomheden kan herefter ikke gøre sit krav gældende eller foretage udlæg i debitors aktiver.

»Alle, der er i tvivl om en fordring, bør kontakte sin advokat og hellere i dag end i morgen, for Ekspeditionstiden i retten tager tid, når situationen går op for de mange kreditorer,« siger Jutta Sloth Wagner.

To ting kan afbryde fristen
»Send fakturaen til inkasso, og vi sørger for afbrydelse af forældelse enten ved at få debitor til at underskrive en skyldnerkendelse eller ved at foretage de nødvendige retsskridt. Har man en dom, eller et gældsbrev, der er mere end 10 år gammelt, kan vi fremsende dette til fogedretten og få afbrudt forældelsen. I begge tilfælde vil det give en yderligere frist på 10 år for at få indkasseret et tilgodehavende,« forklarer Jutta Sloth Wagner.

Hun anbefaler virksomheder straks at gennemgå alle udstedte, ubetalte fakturaer, tidligere domme og gældsbreve.

Spørgsmål
søren frandsen
07-07-2013 11:02:13

vdr forældelses fristen.
jeg har stævnet mit vandværk for fejlmålt måler med tilbagevirkned kraft 5 år ved telefon møde med retten gjorde dommeren mig bekendt med at der kun er en 3 års regel.derfor skal jeg redegøre hvorfor jeg vil have for 5 år.
spørgsmål hvordan kommer jeg uden om 3 årsregel. jeg troede kun det gjaldt skyldner beløb
det er ikke kun vandværket men også kommunen for vandafledningsafgift.
MVH søren frandsen
PS findes der et juridisk ord ,formulering for (man har betalt for noget man ikke har fået)

Jutta Sloth Wagner
11-07-2013 08:48:32

Det fremgår af forældelseslovens §3 stk.2, at såfremt fordringshaveren var ubekendt med fordringen regnes den 3-årige forældelsesfrist først fra den dag, da fordringshaveren fik eller burde have fået kendskab til fordringen. Dette vil sige, at såfremt ukendskab til fejlmålingen var årsag til, at kravet ikke blev rejst tidligere, kan der henvises til denne regel i forældelsesloven, §3 stk. 2. Med venlig hilsen Jutta Sloth Wagner

GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.