Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Strategiske alliancer kan bane vejen til store udbud

  • Af Pia Eskildsen
  • 01. okt 2012

Et joint venture eller strategisk samarbejde er, når to virksomheder sammen stifter et selskab for i fællesskab at løfte en opgave. Det har den fordel, at selskabet kan løfte større opgaver end den enkelte virksomhed i sig selv er i stand til, og dermed åbner det forretningsmuligheder, som ellers ikke ville være inden for rækkevidde," siger Carl-Jørgen Thinggaard fra ADVODAN Slagelse.

Samarbejde uden konkurrence
En forudsætning for et strategisk samarbejde er, at det ikke må være en konkurrent til den enkelte virksomhed.

"Virksomhederne skal så at sige supplere hinandens faglige og økonomiske formåen, så de til sammen kan imødekomme kravene i et udbud. Der kan være tale om konstellationer, hvor den ene bidrager med viden, mens den anden virksomhed kommer med finansieringen, eller hvor de tilsammen har hænder nok til at løfte opgaven," siger Carl-Jørgen Thinggaard.

Ingen standardkontrakter
Uanset hvordan alliancen er bygget op, er det afgørende, at der er styr på de juridiske rammer. Når det gælder joint ventures, findes der ingen standardkontrakter, da vilkårene aftales individuelt.

"Nogle virksomheder indgår samarbejde uden faste rammer, men det er farligt, da de hæfter med alt, hvad de ejer. Samtidig kan der nemt opstå uenigheder omkring udgifter, overskud eller deling af viden. Derfor er det min klare anbefaling, at virksomhederne skal sørge for at få aftalt detaljerne i en kontrakt på forhånd," siger Carl-Jørgen Thinggaard.

Vælg den rette konstruktion
Den optimale konstruktion afhænger af, hvad der er bedst for virksomhederne, og der kan være tale om alt lige fra et anpartsselskab til stiftelse af et holdingselskab til det specifikke formål.

"Det handler om at begrænse hæftelsen for det enkelte selskab, og derfor er det altid en individuel afvejning, hvordan den juridiske konstruktion skal være. Derudover skal virksomhederne beslutte, hvordan gæld eller overskud skal deles, og hvem der har ret til at bestemme hvad," forklarer Carl-Jørgen Thinggaard.

Alle brancher kan drage fordel
Et joint venture er ikke kun relevant for håndværkervirksomheder, men også for videnvirksomheder, arkitekter og ingeniører. Fælles for dem alle er, at det er væsentligt at aftale, hvornår det strategiske samarbejde skal ophøre, og hvad man gør med den viden, der ligger i selskabet. 

Vil du vide mere?
Entrepriseret Entrepriseret

Et byggeprojekt kræver præcise aftaler, der skaber klarhed over dine og de øvrige parters pligter og rettigheder.

Læs mere her
GØR SOM 12.707 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.707 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.