Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Har du konkurrenceklausuler for din bestyrelse?

  • Af Pia Eskildsen
  • 07. mar 2012
  • 4 Spørgsmål & svar

ADVODANs undersøgelse fra efteråret 2011 viser, at hele 83 procent af de adspurgte SMV'er løber unødvendige risici, når et bestyrelsesmedlem forlader sin post. Uden en konkurrenceklausul er et bestyrelsesmedlem nemlig kun underlagt markedsføringslovens forholdsvis svage bestemmelser. Så snart medlemmet udtræder af bestyrelsen kan vedkommende således frit inden for markedsføringslovens rammer bruge sin viden om strategier og forretningshemmeligheder i tilsvarende virksomheder.

I værste fald kan det true virksomhedens eksistens, hvis et tidligere bestyrelsesmedlem sælger eller selv gør brug af sin viden om eksempelvis unikke produktionsmetoder, et nyt produkt eller en særlig strategi. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kender risikoen og gør sig klart, om der er særlige forhold, der bør beskyttes med en konkurrenceklausul," forklarer advokat Carl-Jørgen Thinggaard fra ADVODAN Slagelse.

Husk at sikre klausulernes gyldighed
Konkurrenceklausulen forhindrer i sig selv ikke tidligere bestyrelsesmedlemmer i at bruge deres viden, men klausulen sikrer virksomheden en økonomisk kompensation, hvis det sker. Kompensationens størrelse og øvrige bestemmelser for bestyrelsesmedlemmerne fastsættes på forhånd i klausulen.

"Ud over at opridse de økonomiske konsekvenser bør en konkurrenceklausul også fastslå, i hvor langt et tidsrum forhenværende bestyrelsesmedlemmer ikke må indtræde i bestyrelser i konkurrerende virksomheder eller gøre brug af tilegnet viden. Her er der dog krav om, at perioden for, hvornår vedkommende må tage andet bestyrelsesarbejde, skal holdes inden for rimelighedens grænser. Ellers risikerer virksomheden, at klausulen erklæres ugyldig på dette punkt," siger Carl-Jørgen Thinggaard.

Tilpas klausulerne efter forholdene
Ifølge Carl-Jørgen Thinggaard er det især hos videnvirksomheder og produktionsvirksomheder med aktive og professionelle bestyrelsesmedlemmer, at risikoen er størst ved at undlade konkurrenceklausuler. Den forstærkes yderligere, hvis virksomheden beskæftiger sig med særlige produkter eller unikke arbejdsmetoder.

Uanset branche og virksomhedens størrelse er det vigtigt, at direktionen kender til risikoen og vurderer behovet for konkurrenceklausuler ud fra forholdene i den enkelte virksomhed. Selv i mindre virksomheder kan det nemt tænkes, at ejerne ikke vil tillade, at eksisterende bestyrelsesmedlemmer sidder i andre bestyrelser for virksomheder i samme branche. Det bør indgå i en konkurrenceklausul," fastslår Carl-Jørgen Thinggaard.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Flemming Glavind
22-05-2013 15:38:06

Hej

Et kort spørgsmål:

Må man have bestyrelsesposter i to konkurrerende virksomheder?

Med venlig hilsen
Flemming Glavind

Besvar indlæg
Carl-Jørgen Thinggard
23-05-2013 08:43:30

Hej Flemming Glavind

Tak for spørgsmålet.

Udgangspunktet er, at Selskabsloven ikke forbyder dette. Altså må man som udgangspunkt godt have dette, med mindre man med de selskaber, man sidder i bestyrelsen hos, har en aftale om noget andet.

Imidlertid kan det da godt være, at et selskab ikke vil være tilfreds med dette, så du kan risikere, at et selskab anmoder dig om at fratræde/ikke genvælger dig. I øvrigt vil jeg finde det naturligt, at du informere selskaberne om dette, så selskaberne kan udtale sig herom forinden der opnås de to bestyrelsesposter. Det er jo ikke sikkert, at selskaberne er indforstået med dette.

Besvar indlæg
Mark Rasmussen
24-01-2014 20:19:26

Hej, endnu et kort spørgsmål.

Jeg sidder i bestyrelsen i en virksomhed, jeg står som medejer i ejeraftalen. Virksomheden er gået konkurs, ophører konkurrenceklausulen ?

Besvar indlæg
Lars Emde Poulsen
27-01-2014 13:28:09

Hej Mark Rasmussen. Tak for spørgsmålet. Jeg kan som udgangspunkt bemærke, at en konkurrenceklausul aftales med det formål at beskytte en specifik virksomhed. Ophører en virksomhed definitivt som følge af konkurs, uden at der er sket en overdragelse af virksomheden eller dele heraf, foreligger der ikke længere en beskyttelsesværdig interesse i, at eventuelle aftaler om konkurrencebegrænsninger fastholdes. Uden af vide præcist hvordan din konkurrenceklausul er skruet sammen, eller hvordan kurator har forholdt sig i forbindelse med konkursen, kan jeg ikke på det foreliggende grundlag komme nærmere på et svar.

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.716 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.716 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.