Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Undgå at havne i entreprenør-klemmen

  • Af Pia Eskildsen
  • 17. sep 2012

Det kan få fatale konsekvenser, hvis en totalentreprenørs aftaler med underentreprenørerne ikke stemmer overens med betingelserne i hoved-entreprisekontrakten. I det tilfælde risikerer totalentreprenøren nemlig at blive fanget i den såkaldte entreprenør-klemme og dermed hæfte for underentreprenørernes fejl eller økonomiske problemer.

"Har du som totalentreprenør forpligtet dig til to års garanti på et byggeri, nytter det ikke noget, at dine aftaler med underentreprenørerne kun omfatter et års garanti. Så hænger din virksomhed selv på garantien det sidste år. Det kan selvsagt have store økonomiske konsekvenser," forklarer advokat Kristina Søgaard fra ADVODAN Vejen.

Minimer forskel i betalinger
For en totalentreprenør handler det om at sikre, at aftalekæden hænger sammen på alle punkter lige fra aftaler om arbejdets kvalitet og sikkerhedsstillelse til aftaler om betaling.

"Som regel vil der være forskydninger i en totalentreprenørs betalingsaftaler med henholdsvis bygherren og under-entreprenørerne. Men forskellen skal minimeres mest muligt, så totalentreprenøren undgår store udlæg, der i værste fald kan føre til konkurs midt i projektet, hvis likviditeten ikke slår til. Derfor er det også en god idé at afstemme betalingsplanerne med banken og få aftalt en passende byggekredit," påpeger Kristina Søgaard.

Præcisér vilkår på forhånd
Problemet med rod i aftalekæden opstår typisk, når totalentreprenøren ikke er opmærksom på vilkårene i hovedentreprisen og efterfølgende indgår aftaler med underentreprenører på basis af standardbetingelser.

Opstil forudsætninger for levering
For at styre udenom de mest almindelige faldgruber som totalentreprenør er det også vigtigt at præcisere over for bygherren, under hvilke forudsætninger virksomheden har givet tilbud.

"Især når det kommer til leveringstidspunktet, kan der hurtigt opstå konflikter, hvis ikke der ligger nogle klare aftaler om vilkårene. For totalentreprenøren handler det blandt andet om at sikre sig, at man ikke kan holdes ansvarlig for forsinket levering, der skyldes udefrakommende omstændigheder. Det kan typisk være manglende tilladelser af forskellig art," fortæller Kristina Søgaard.

Vær bevidst om ansvar
I det hele taget kan slutfasen på et byggeprojekt være ligeså kritisk som udbuds- og aftalefasen for totalentreprenøren. Her er det ud over selve leveringen og tidspunktet også diskussionen om fejl og mangler, der kan føre til konflikt.

Entrepriseret Entrepriseret

Et byggeprojekt kræver præcise aftaler, der skaber klarhed over dine og de øvrige parters pligter og rettigheder.

Læs mere her
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.