Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Det skal du overveje i forbindelse med generationsskifte

 • Af Pia Eskildsen
 • 28. nov 2013

Er kronprinsen moden til at overtage tømrerhandlen? Er den ældste generation klar til at give slip på forretningen? Og hvornår og hvordan sikres den nuværende og kommende ejer bedst muligt økonomisk?

Det kan være både svært og uoverskueligt at forholde sig til de mange spørgsmål, et generationsskifte åbner for. Men ifølge ekspert i generationsskifte, advokat Christian Petri fra ADVODAN i Hillerød, er det vigtigt at tage stilling til emnet. Og hellere før end senere. Han giver her et overblik over fem vigtige overvejelser, du bør gør dig, hvis du står over for et generationsskifte.

 1. Hvilken form skal virksomheden have?
  Når man skal overdrage en virksomhed til en ny generation, kan det ofte være en rigtig god idé, at virksomheden bliver drevet i selskabsform, og at begge generationer opretter et holdingselskab. Det vil rent praktisk betyde, at det er holdingselskaberne, der handler med driftsselskabets anparter eller aktier. Fordelen ved den struktur er, at et holdingselskab ikke beskattes ved salget, som det ellers ville være tilfældet ved et personligt salg. Det købende selskab får på den måde mulighed for at betale for virksomheden gennem skattefri udbytter.

 2. Hvem skal overtage virksomheden?
  Det er vigtigt at have helt styr på valget af næste generation, da der gælder forskellige regler for generationsskifte til eksempelvis familie eller betroede medarbejdere. Det er som udgangspunkt en fordel kun at overdrage virksomheden til én person, da du hermed minimerer risiko for uoverensstemmelser mellem flere nye ejere, når du en dag er borte.

 3. Hvordan skal overdragelsen gennemføres?
  Skattemæssig succession, gaveoverdragelse, almindeligt salg af aktier eller anparter, lån etc. Der er mange muligheder, og flere af dem kan kombineres. Tal med din advokat om, hvilken løsning, der er bedst for dig og din virksomhed.

 4. Hvornår skal overdragelsen foregå?
  Uanset hvordan du gennemfører et generationsskifte, er der behov for en værdiansættelse. I den forbindelse kan timingen have afgørende betydning. Hvis en virksomhed for eksempel har været inde i en dårlig periode, kan du udnytte anparternes eller aktiernes lave kurs til at opnå en lav skattemæssig værdiansættelse. Det er også muligt at fastlåse kursværdien på et bestemt tidspunkt i forbindelse med et løbende generationsskifte.

 5. Hvad siger familien?
  Drøft det grundigt igennem med både ægtefælle og børn. Testamenter, ægtepagter og ejeraftaler kan være vigtige dokumenter i forhold til at sikre din familie i forbindelse med et generationsskifte.

Du kan her læse mere om generationsskifte

GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.