Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Guide til papirløse par: Sådan sikrer I hinanden

 • Af Lea Laursen Pasgaard
 • 13. nov 2013
 • 4 Spørgsmål & svar
 • Opret testamente, hvis din partner skal arve dig
  Papirløse par er ikke underlagt de samme juridiske regler som ægtepar. Samlevende er ikke arveberettigede efter hinanden. Selv om I har boet sammen i mange år, går hele arven til afdødes børn eller den afdødes nærmeste familie. Hvis I vil sikre, at I arver efter hinanden, kræver det, at I får oprettet et testamente.

 • Husk hinanden i forsikringer og pensionsordninger
  Hvis en af jer dør, og den efterladte skal have udbetalt afdødes pensioner og forsikringer, kræver det, at I har indsat hinanden som den såkaldte ”nærmeste pårørende” hos jeres pensionskasse og forsikringsselskab.

 • Registrer faderskab
  Har I barn sammen uden at være gift, får moderen automatisk forældremyndigheden alene. Går I senere fra hinanden, kan det få fatale konsekvenser for faderens mulighed for at træffe beslutninger om vigtige ting i barnets liv. Ønsker I fælles forældremyndighed over barnet, skal I registrere faderskabet hos personregisterføreren i det sogn, hvor I bor.

 • Samlivskontrakt sikrer en fair bodeling, hvis I går fra hinanden
  Når I lever papirløst, er jeres samliv ikke reguleret af retsregler, og I kan gå fra hinanden uden at søge om separation eller skilsmisse. Det betyder også, at der ikke skal ske en egentlig bodeling, hvor der deles lige, hvis I går fra hinanden. Hver part beholder, hvad I hver især ejer. Her kan der ofte opstå uenighed om, hvem der ejer hvad, og det kan I undgå, hvis I opretter en samlivskontrakt. I den skal ejerforholdene fremgå, ligesom I skal notere, hvordan I deler udgifterne, mens I er sammen. I samlivskontrakten kan I også aftale, hvad der skal ske med de ting, I ejer, hvis I går fra hinanden. 

 • Få medindflydelse med et børnetestamente
  Har I fælles forældremyndighed, og den ene af jer dør, får den efterladte automatisk den fulde forældremyndighed over børnene. Dør I begge på samme tid, er det statsforvaltningen, der bestemmer, hvem der skal overtage forældremyndigheden. Med et børnetestamente får I indflydelse på, hvem der skal have forældremyndigheden over jeres børn, hvis I begge dør, inden børnene bliver myndige. Børnene vil som udgangspunkt blive hørt, inden statsforvaltningen træffer en beslutning.

Forholdene i hver enkelt familie er individuelle, og derfor er det altid en god idé at kontakte en advokat for at få rådgivning, der passer til jeres specifikke situation.

Du kan her læse mere om testamente

Spørgsmål
Freddi Nielsen
29-11-2014 16:26:23

1)Han sidder i uskiftet bo
2) Vi bor i andelsbolig, hvor han har betalt hele indskudet kontant men begge har underskrevet andelsbeviset.
3) der er oprettet testamente.
4) I testamente står, Hvis hun måtte blive længstlevende, har hun bopælsret
5) do . Såfremt han afgår ved døden først skal hun arve mest mulig efter mig, således at den arv efter ham, begrænses til den til enhvertid gældende tvangsarv.til hans børn. 1/4 del
? vil det betyde at hendes barn vil arve resten når hun dør?
Hilsen Freddi

Besvar indlæg
Michael Jacobsen
10-12-2014 08:49:39

Kære Freddi Nielsen,
Jeg kan desværre ikke give et fyldestgørende svar uden at have set det omtalte testamente. Du er meget velkommen til at sende mig en kopi af testamentet til mjac@advodan.dk hvorefter jeg vil vende tilbage med et svar.
Med venlig hilsen
Michael Jacobsen

Besvar indlæg
Finn Hovgaard
26-06-2016 18:32:22

Kan man få noget når man har frasagt sig arv og gæld, hvis det viser sig at der er overskud ?

Besvar indlæg
Michael Jacobsen
27-06-2016 14:22:39

Kære Finn Hovgaard,

Det er mig ikke muligt at besvare dit spørgsmål uden yderligere oplysninger. Du er velkommen til at ringe mig op på 48 20 74 00 for en uforpligtende drøftelse af dit spørgsmål.

Med venlig hilsen
Michael Jacobsen

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Testamente og arv Testamente og arv

Vil du vide mere? Se videoguides og prøv vores interaktive grafik over arveklasser og boafgifter. Du kan også tage en arvetest, der afdækker dit behov for et testamente.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.744 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.744 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.