Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Sådan sikrer du din familie, hvis du bliver ramt af demens

  • Af Lea Laursen Pasgaard
  • 10. dec 2013

Ifølge Alzheimerforeningen er omkring 85.000 danskere ramt af en demenssygdom, og 400.000 lever med en dement i familien. Hvert år kommer der 14-15.000 nye tilfælde af demens i Danmark, og ifølge Anne Grete Kampmann er der god grund til at tage stilling til, hvad der skal ske, hvis ulykken rammer.

”Har du ikke nået at tage stilling til, hvem der skal varetage dine interesser, hvis du bliver dement, så kan det sætte din familie i en svær situation. Eksempelvis kan din ægtefælle eller samlever hverken hæve penge på dine bankkonti, hente en pakke på posthuset i dit navn eller indhente oplysninger om dig hos din læge,” fortæller Anne Grete Kampmann, som er advokat hos ADVODAN i Holstebro.

”Hvis du forventer, at du i fremtiden ikke længere kan tage vare på dine økonomiske og personlige forhold, kan det være praktisk at få lavet en fuldmagt. Med den kan du selv bestemme, hvem der skal handle på dine vegne, og i hvilke situationer vedkommende kan træffe beslutninger for dig,” tilføjer hun.

Fuldmagt eller værgemål?
En fuldmagt er kun gyldig, hvis den er lavet på et tidspunkt, hvor den, der underskriver fuldmagten, både kan handle og tænke fornuftigt og er i stand til at forstå, hvad vedkommende skriver under på. Bliver du ude af stand til at handle på egne vegne, og er der ikke oprettet en fuldmagt, kan dine pårørende bede statsforvaltningen udpege en værge, hvis det bliver nødvendigt. Værgen har til opgave at handle på dine vegne i de spørgsmål, der er omfattet af værgemålet.

”Hvis der er en ægtefælle til at tage sig af den demente, kan man typisk nøjes med en fuldmagt. Er der derimod kun børn tilbage, som måske ikke kan blive enige om, hvordan den demente forælders økonomiske og personlige forhold skal ordnes, så vil jeg anbefale en løsning med en værge, så der ikke opstår konflikter,” siger Anne Grete Kampmann.

Der er dog ikke noget entydigt svar på, hvilken løsning, der er bedst. Det afhænger af den enkelte situation. Derfor opfordrer advokaten altid mennesker, der rammes af demens eller anden alvorlig sygdom, til i tide at opsøge en advokat for at finde den optimale løsning, der er juridisk dækkende for vedkommendes ønsker.

Fuldmagt

Læs mere om fuldmagter og værgemål
i brochuren "Hvem skal varetage dine
interesser, hvis du ikke længere kan selv?"

   
Ægteskab eller papirløse par Ægteskab eller papirløse par

Mange danskere glemmer at sætte sig ind i det juridiske liv som ægtefolk eller papirløst par.

Læs mere her
GØR SOM 12.774 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.774 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.