Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye regler på inkasso-området

  • Af Pia Eskildsen
  • 27. feb 2013
  • 2 Spørgsmål & svar

Anja Ynill, inkasso-ansvarlig hos ADVODAN i Hillerød gennemgår de nye regler her: 

Højere rente på betalingskrav

Pr. 1. marts 2013 stiger tillægget til den såkaldte procesrente fra 7 til 8 %. Procesrenten fastsættes ved lov, og det er en del år siden, at den sidst blev reguleret. Procesrenten har indflydelse på de renter, du må opkræve på dine fakturaer, når dine kunder betaler for sent. Det skal bemærkes, at lovændringen gælder alle fakturaer udstedt efter den 1. marts 2013. Fakturaer, der er udstedt før den 1. marts 2013, er omfattet af de eksisterende regler og rentesatser.

Du skal være opmærksom på, at du over for forbrugere ikke kan forlange højere rente end procesrenten. Dette gælder uanset, om du skriver andet i din ordrebekræftelse eller faktura.

Hos erhvervskunder kan du kræve procesrenten eller en højere rente, hvis det eksempelvis er aftalt i de salgs- og leveringsbetingelser, som kunden har accepteret - eller hvis det fremgår af almindelig handelsbrug eller sædvane.

Lovændringen betyder desuden, at to erhvervsdrivende ikke længere kan aftale, at debitor ikke skal betale renter ved forsinket betaling. Det gælder også for virksomheder, der har aftaler med det offentlige.

Nyt kompensationsbeløb

Fra 1. marts kan kreditorer opkræve et fast kompensationsbeløb hos erhvervskunder, der ikke betaler til tiden.

Kompensationsbeløbet kan opkræves udover de almindelige rykkergebyrer og inkassoomkostninger, og som kreditor har du ret til at opkræve beløbet, så snart sidste rettidige betalingsdag er overskredet. I praksis er det dog op til dig at beslutte, om du overhovedet vil opkræve beløbet og hvornår i processen, du vil gøre det. Beløbet bliver fastsat af Justitsministeriet og forventes at blive 310 kr.

Betalingsfrist på op til 60 dage:

Det er ikke ualmindeligt, at små og mellemstore virksomheder oplever, at deres store kunder presser dem til at acceptere lange kredittider. Med de nye ændringer er der nu indført en fast betalingsfrist på maksimalt 60 dage mellem virksomheder - og 30 dage for offentlige myndigheder. Det er interessant, at der nu gælder nye regler for det offentlige, da det ofte kan være særdeles langsommelige med at betale til tiden.

Der findes dog en undtagelse i det tilfælde, hvor du som kreditor udtrykkeligt har godkendt en længere betalingsfrist, og hvor betalingsfristen ikke er urimelig over for din virksomhed. Hvornår en sådan aftale er urimelig, kan ikke siges med sikkerhed, før end der ligger en afgørelse fra domstolene. Denne undtagelse gælder dog ikke, hvor skyldner er en offentlig myndighed.

Reglen om betalingsfrister gælder ikke i aftaler med forbrugere.

Du kan læse mere om procesrente her

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Asta Torrild
27-03-2013 10:44:16

Procesrente vs rente Pro anno
Såfremt man har 1000kr til gode
Er rentebeløbet da 8 kr? Uanset hvor lang tid
Der er forløbet?
Er procesrente noget som advokaten inddriver?
Eller er det den rente virksomheden kan opkræve?


Lovændringen betyder desuden, at to erhvervsdrivende ikke længere kan aftale, at debitor ikke skal betale renter ved forsinket betaling. Det gælder også for virksomheder, der har aftaler med det offentlige.
Ovennævnte giver ikke mening for mig
Som jeg læser det står der at kunden SKAL
Betale rente selvom kreditor ikke ønsker det
Jeg må have misforstået det!
Kan du uddybe det

Endvidere står der nævnt at man kan forlange
Inkassomkostning betalt
Det troede jeg ikke man kunne længere?

Besvar indlæg
Anja Ynill
08-04-2013 11:25:35

Procesrenten er den rentesats, der anvendes. Den er sammensat således, at der ved lovgivning fastsættes en procentsats, nu 8 %, der lægges til nationalbankens disconto. Renten beregnes årligt, pro anno. Der må iflg. gældende lov max. beregnes renter i 3 år på fakturakrav.

Den virksomhed, der har pengene til gode, er berettiget til at påligne rentebeløbet. Når Advodan modtager sager til inkasso, beregner vi renter fra fakturaens forfald til betaling sker.

For så vidt angår inkassoomkostninger, er der et retskrav på disse iflg. inkassolovens bestemmelser, så dem er man som udgangspunkt pligtig til at betale. De takster, inkassoomkostningerne beregnes efter, er tillige fastsat ved lov.

Med venlig hilsen
Anja Ynill
Anja Ynill Inkassochef | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Inkasso Inkasso

Vil du vide mere? Læs guides og prøv vores inkassoberegner. Du kan også tage downloade gratis skabeloner til rykkere og læse vores håndbog.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.