Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Opkøb: Gå efter gevinsterne helt fra start

  • Af Pia Eskildsen
  • 28. feb 2013

Den første tid i en virksomhed efter et opkøb eller en fusion vil være afgørende for om det nye set up bliver en succes. Det mener advokat Allan Højbak fra ADVODAN Aalborg, der altid opfordrer sine kunder til at gå hurtigt og grundigt til værks umiddelbart efter en overtagelse.

Læg en plan for den første tid i virksomheden. Den behøver ikke at være lang og forkromet, men sæt nogle deadlines for hvornår, hvad skal være gennemført og sørg for at følge op.

Spar på lønudgifter
"Der er mange forhold, du som virksomhedsejer kan kaste dig over med henblik på at rationalisere. Oftest kan en virksomhed spare lønomkostninger i administrationen, fordi man nu står med medarbejdere i en række dobbeltfunktioner. Fx mellemledere, bogholdere, sekretærer eller lignende," siger Allan Højbak og fortsætter.

"Skal der fyres medarbejdere anbefaler jeg, at man kigger på hver enkelt medarbejder og vurderer deres kvalifikationer og viden om virksomheden. Det er min erfaring, at det er bedst at gøre kort proces - og helst gennemføre fyringerne i et hug. Det kan godt være, at det koster lidt på den korte bane, men til gengæld opnår man hurtigere ro og stabilitet i medarbejderstaben. Lønudgifterne i en virksomhed er som hovedregel klart den største post. Derfor er der også altid mange penge at hente her."

Få styr på det lavpraktiske
Ved en overtagelse vil der uundgåeligt være mange praktiske ting, som også skal håndteres.
Erfaringen viser, at en virksomhed, der samles på en adresse ofte vil opnå større effekt, end virksomheder der bibeholdes på flere lokaliteter. Derfor bør eventuelle flytninger og frasalg af overflødige bygninger ske ret hurtigt," påpeger Allan Højbak.

"Samkørsel af eventuelle varelagre bør også prioriteres højt. Sørg for at få gennemgået varelagret, så du ved, hvad du reelt har købt. Hvad er kurant, og hvad er ikke? Får du hurtigt styr på dit varelager, kan du undgå en masse rod," råder Allan Højbak.

Større rabatter
Er der tale om større fusioner eller opkøb, kan der formentlig også spares på leverandøraftalerne.
"Sørg for at gennemgå alle leverandøraftaler og få dem genforhandlet. Jeg oplever ofte, at der kan hentes store rabatter på fx forsikringer, brændstof, underleverandøraftaler, serviceaftaler, abonnementer mm. Det er dumt ikke at forsøge," siger Allan Højbak

Husk kunderne
Ved et opkøb eller en fusion køber man sig typisk til nye kunder og en større omsætning. Allan Højbak anbefaler derfor, at man hurtigt får kigget på, om man har den rigtige sammensætning af kunder.

"Det kan være risikabelt at basere sin "nye" virksomhed på få store kunder eller på de forkerte kunder. Identificer hvilke kunder, der er vigtigst for virksomheden og hold møder med dem, så de ved, hvem du er, og i hvilken retning virksomheden vil udvikle sig.

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.