Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

SMV’er får ikke gavn af kortere betalingsfrister

  • Af Pia Eskildsen
  • 08. apr 2013

Lange kredittider, som belaster SMV'ernes likviditet, skal der nu gøres op med. Et nyt sæt regler betyder, at betalingsfristen fremover som udgangspunkt er 30 dage mellem erhvervsdrivende, fra fakturaen sendes af sted. Reglerne indføres på baggrund af et EU-direktiv.

Undtagelse åbner smuthul Umiddelbart er det en god nyhed for danske SMV'er, men advokat Erik Matthiesen fra ADVODAN i Helsingør mener, at reglerne ingen effekt vil få.

Normalt beskytter den danske lovgivning den svage part, men i dette tilfælde tilgodeses de større spillere i erhvervslivet.

En usædvanlig undtagelse åbner et smuthul, så virksomhederne kan aftale længere betalingsfrister. Det kræver blot, at kreditoren accepterer vilkårene, og at fristerne ikke er urimelige over for den virksomhed, der venter på betaling.

"Normalt beskytter den danske lovgivning den svage part, men i dette tilfælde tilgodeses de større spillere i erhvervslivet. De nye frister vil formodentlig finde vej til virksomhedernes standardvilkår, men længere frister kan nemt aftales, hvis det blot fremhæves tydeligt i kontrakten," siger Erik Matthiesen.

Sig nej og mist din kunde "Som SMV'er kan man vælge at sige nej til længere frister fra en stor kunde, men det indebærer en risiko for at blive valgt fra som leverandør. Jeg forventer derfor, at SMV'erne vil køre business as usual. De kan da godt tage fat i kunderne og forsøge at få ændret vilkårene, men de nye regler ændrer ikke på, at det fortsat er den store, der får sine betingelser igennem," siger Erik Matthiesen

"Over for de offentlige myndigheder vil SMV´erne dog fremover kunne stå fast på betalingsfristen på 30 dage. De offentlige myndigheder har nemlig ikke mulighed for at forlænge fristen".

I forhold til om fristerne er urimelige, så er det op til retten at vurdere. Der er ingen retspraksis på området, men der er generelt meget få tilfælde i Danmark, hvor aftaler mellem erhvervsdrivende tilsidesættes.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.