Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye regler om forkyndelse træder i kraft

  • Af Pia Eskildsen
  • 02. jul 2013
  • 2 Spørgsmål & svar

Justisministeriet skriver i en pressemeddelelse:

Hidtil har en sagsøgt typisk modtaget en stævning ved, at en stævningsmand er mødt op hjemme hos vedkommende. Denne fremgangsmåde koster mange ressourcer både ved domstolene og hos politiet. Samtidig må retsmøder jævnligt udsættes, fordi forkyndelse ikke er sket rettidigt, eller fordi den sagsøgte har glemt at vedkommende skal møde i retten.

Justitsminister Morten Bødskov har derfor den 25. juni 2013 udstedt en ny bekendtgørelse om forkyndelse, som bl.a. indeholder to tiltag til modernisering og effektivisering af reglerne om forkyndelse.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2013, og det bliver herefter for det første muligt at forkynde over telefonen. For det andet vil domstolene og politiet kunne sende påmindelser pr. sms og e-mail til personer, der skal møde i retten.

Bekendtgørelsen hænger sammen med den revision af reglerne om forkyndelse, som Folketinget vedtog i december 2012.

Justitsminister Morten Bødskov udtaler:
”Politi og domstole har hidtil brugt rigtig mange ressourcer på transport ud til borgerne for at forkynde. Denne praksis har ikke harmoneret med dagens samfund, og derfor moderniserer og effektiviserer vi nu reglerne. De nye regler vil reducere omkostningerne – samtidig vægtes retssikkerheden naturligvis fortsat højt”.

Bekendtgørelsen indeholder følgende ændringer:

  • Forkyndelse på arbejdspladsen sidestilles med forkyndelse på bopælen.
  • Privates mulighed for at iværksætte forkyndelse uden rettens medvirken udvides.
  • Der indføres regler om telefonforkyndelse.
  • Der indføres regler om forkyndelse over for ledelsen eller personalet på en institution eller et hospital, hvor den pågældende opholder sig.
  • Med henblik på at modvirke, at tiltalte og vidner udebliver fra retsmøder, indføres der regler om, at retterne og politiet kan sende sms-påmindelser og påmindelser pr. e-mail til personer, der skal møde i retten.
  • Reglerne om politiets bistand til forkyndelse ændres, så politiet alene kan anmodes om at foretage eller medvirke ved forkyndelser, hvis forkyndelse ikke har kunnet foretages, og fortsatte forkyndelsesbestræbelser må antages at ville være forgæves. 

 

Spørgsmål
Steen Sørensen
15-05-2017 23:09:06

Er der ikke en frist, så forkyndelse skal ske for eksempel otte dage før et berammet retsmøde?

Besvar indlæg
Louise Lundin
19-05-2017 12:04:50

Hej Steen

For at kunne besvare dit spørgsmål, har vi behov for oplysninger om, hvilket retsmøde der konkret er tale om, idet en evt. frist vil afhænge af karakteren af retsmødet. Du er velkommen til at kontakte mig direkte på lolu@advodan.dk eller en af mine kollegaer.

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.716 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.716 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.