Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Sådan gennemfører du et vellykket generationsskifte

 • Af Pia Eskildsen
 • 24. okt 2014
 • 2 Spørgsmål & svar

Hvad enten der er tale om et ejer- eller et generationsskifte, tjener det to formål at begynde planlægningen i god tid: Du får ro på– og du får flere handlemuligheder. Det siger erhvervsadvokat Helge Busk fra ADVODAN i Vejen, der gennem mange år har rådgivet virksomheder om både ejerskifter og generationsskifter, som ofte kan foregå i flere tempi. Han understreger, at selve forberedelsen er nøglen til et godt forløb.

 1. Vær i god tid. Forbered dig både forretningsmæssigt og mentalt. Få styr på alle detaljer, skriv dem ned og del dem med dine nærmeste medarbejdere. Tag gerne din advokat med på råd helt fra start, så der kommer styr på de skattemæssige konsekvenser af den valgte ejerstruktur. Måske er der behov for at få den tilpasset for at udnytte mulighederne bedst muligt i forhold til generationsskiftet/salget.

 2. Lav en analyse af din virksomheds styrker, svagheder og muligheder (SWOT) og udarbejd en udviklingsplan for virksomheden. Er der fx plads til udvidelse på længere sigt? Har du styr på dine aftaler? Eller er jeres ydelser og produkter eksempelvis fulgt med udviklingen? Der er mange spørgsmål at stille, og det er vigtigt, at du er ærlig over for dig selv, hvis du vil nå at gøre noget ved det inden et salg eller et generationsskifte.

 3. Udarbejd en strategi for ejer- eller generationsskiftet, som inkluderer både de bløde og de hårde værdier. De hårde værdier kan handle om, hvor meget der skal arbejdes, hvor mange penge der skal tjenes, og hvor stor virksomheden skal være. Det er også vigtigt, at der er klare linjer om fx kommunikation, egen adfærd, behandling af medarbejdere, etik mm. Jo mere detaljeret I aftaler rammerne, jo bedre bliver I til at undgå uforudsete overraskelser.

 4. Skriv alt ned. Salg stiller store krav til dokumentation - af alt fra forretningsgange til kultur og etik. Uddeleger ansvar og videregiv din viden til betroede personer.

 5. Få rådgivning. Sælger og køber bør have hver sine rådgivere. Sørg for, at den du tager med på råd, er ekspert i ejer- og generationsskifte. Dit regionale væksthus og de lokale erhvervsorganisationer kan også hjælpe dig.

 6. Vær åben, når aftalen er lukket. Under forhandlinger bør alt være fortroligt – også selvom du kender køber godt. Men så snart der ligger en endelig aftale, skal du informere dine medarbejdere og dine kunderne om, hvad fremtidsplanerne er for virksomheden.

 7. Vær rummelig. Som sælger er du sædvanligvis med til at planlægge, hvor virksomheden skal bevæge sig hen, efter du har sluppet tøjlerne. Men du må acceptere, at en ny ejer vil ændre og indføre nyt.

 

     
     Det kan dine rådgivere hjælpe dig med:

 • Banken: Kan se på dine kommende og fremtidige investeringer, selve salget og din økonomiske fremtid.
 • Advokat: Kan sikre, at det juridiske er i orden og lede dig gennem salget, så du kommer ud med det ønskede resultat – både økonomisk og kontraktsmæssigt.
 • Revisor: Kan hjælpe med skatteberegninger og med de fremtidige budgetter.
 • Virksomhedsmægler: Kan hjælpe med at værdisætte virksomheder, udarbejde et salgsprospekt og strukturere salget.

 

Du kan her læse mere om generationsskifte 

Spørgsmål
Gert Elkjær
09-11-2014 22:46:18

Var med på Danske Fysioterapeuters temadag om "Salg af din klinik" den 4. september. Har efterfølgende besluttet mig for at omdanne min klinik til et Aps pr. 1. januar og danne et holdingselskab, hvor værdier kan lægges op i. Har talt med min revisor om dette og behøver noget mere viden om hvordan en køreplan herfor kan se ud. Håber du kan være behjælpelig hermed?

Planer på at sælge dele af klinikkens kapasitet efterfølgende, når jeg er klar til dette.
Med venlig hilsen,
Gert Elkjær
Roskilde Fysioterapi

Helge Busk
11-11-2014 14:23:20

Kære Gert Elkjær

Tak for din henvendelse.

Jeg vil gerne bistå i omdannelsen og kontakter dig en af de nærmeste dage.

Mvh
Helge Busk

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.